Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:14 | 05/08/2015
Για μικρό και παράλληλα γερασμένο στόλο πυροσβεστικών αεροσκαφών έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Πανούσης απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού με «Το Ποτάμι» κυρίας Χριστίνας Ταχιάου, για την «ένδεια» που υπάρχει στα διαθέσιμα εναέρια μέσα αντιμετώπισης των πυρκαγιών λέγοντας χαρακτηριστικά πως «με δεήσεις οι πυρκαγιές δεν αντιμετωπίζονται».
Η κυρία Ταχιάου τόνισε πως «αυτήν την στιγμή η κατάσταση είναι ζοφερή. Τα μισά Canadair είναι παροπλισμένα. Η προμήθεια των ανταλλακτικών τους έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα. Το 1/3 από τα μέσα που διαθέτει η Πυροσβεστική είναι γηρασμένα. Οι πρόσφατες φωτιές που ξέσπασαν ταυτόχρονα στη Λακωνία, στην Αττική, στη Σκύρο και σε άλλα σημεία έδειξαν την αντιπυρική ένδεια στην οποία βρίσκεται η χώρα αυτό το καλοκαίρι. Κοινό μυστικό είναι ο φόβος όλων όσων εμπλέκονται στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών ότι αν ξεσπάσουν δύο μεγάλες πυρκαγιές στην ελληνική επικράτεια δεν έχουμε τα μέσα να τις αντιμετωπίσουμε. Αυτή τη στιγμή στηριζόμαστε στο φιλότιμο της Πυροσβεστικής και στην επαγρύπνηση όλων όσων εργάζονται στο ΕΣΚΕ (Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο), στο ΚΕΠΠ (Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας), στο 199, στο ΣΚΕΔ (Συντονιστικό Κέντρο Δασών)».
Στην ανακοίνωση της κυρίας Ταχιάου σημειώνεται πως ο κ. Πανούσης απέφυγε να απαντήσει στην ουσία της ερώτησης της και ανέφερε ότι το υπουργείο προσπάθησε να βρει αεροσκάφη με ενοικίαση, ενώ αυτήν τη στιγμή ο εναέριος στόλος αποτελείται από 17 μικρά αεροσκάφη, πέντε ελικόπτερα (τα 2 Super Puma), 10 μισθωμένα πυροσβεστικά ελικόπτερα (τρία βαρέως τύπου και επτά μεσαίου τύπου).
Επιπλέον σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό οι προμήθειες για ανταλλακτικά γίνονται από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, αλλά οι διαγωνισμοί είναι άγονοι και όλη αυτή η κατάσταση οδηγεί σε καθυστερήσεις, γεγονός το οποίο «αποτελεί ένα ζήτημα που προσπαθούμε να απεμπλέξουμε».
Ανέφερε επίσης ότι τον περασμένο Απρίλιο είχε ζητήσει με σχετικό έγγραφό του βοήθεια από την Ιταλία και τη Γαλλία σε περίπτωση που θα είχαμε πρόβλημα πυρκαγιών το φετινό καλοκαίρι. Κάτι όμως που δεν προβλέπεται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.
Η κυρία Ταχιάου υπογράμμισε στον κ. Πανούση ότι μέχρι τώρα «στηριζόμαστε στο φιλότιμο των ανθρώπων του πυροσβεστικού σώματος, βρισκόμαστε στο μέσον του καλοκαιριού και ανά πάσα στιγμή ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι υπαρκτός».
 
Τα κονδύλια για πρόληψη πυρκαγιών
 
Η βουλευτής του Ποταμιού επέμεινε ζητώντας συγκεκριμένη απάντηση από τον κ. Πανούση για τα ακριβή ποσά των κονδυλίων που είχαν εγγραφεί για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών σε περίπτωση πυρκαγιών κατά το φετινό καλοκαίρι.
Ο υπουργός απάντησε στη βουλευτή του Ποταμιού λέγοντας ότι πρόκειται για 18.400.000 ευρώ (προληπτικός καθαρισμός, συντήρηση οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου, αντιμετώπιση κατολισθήσεων, ενίσχυση εθελοντικών δράσεων στους ΟΤΑ με εξοπλισμό ασυρμάτων, βυτιοφόρα και λειτουργικά έξοδα). Οι δαπάνες του πυροσβεστικού προϋπολογισμού είναι 53 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά 10 εκατ. λιγότερα από εκείνα που απαιτούνται, ενώ 17 εκατ. ευρώ χρειάζονται για τη μίσθωση των ελικοπτέρων πυρόσβεσης.
«Εντούτοις, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη απέφυγε να απαντήσει αν τα κονδύλια αυτά βρίσκονται πάντα διαθέσιμα για τις ανάγκες της δασοπροστασίας ή έχουν μεταφερθεί σε άλλους κωδικούς για αποπληρωμές δανειακών υποχρεώσεων της χώρας»σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Για την ενημέρωση του κοινού ο κ. Πανούσης μίλησε για μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης με τηλεοπτικά σποτ και 900.000 έντυπα, ενώ είπε ότι «έχουμε πάει μέχρι και στον Αρχιεπίσκοπο για να δώσει οδηγία να αναφέρουν οι ιερείς στο κυριακάτικο κήρυγμα ότι πρέπει να προσέχουμε και να αποφεύγουμε να δημιουργήσουμε πυρκαγιές».
Η ερώτηση της κυρίας Ταχιάου είχε στηριχθεί μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα του «Βήματος» την Κυριακή 19.7.2015 με τίτλο: «Οι φλόγες καίνε τον αντιπυρικό σχεδιασμό».
 

tovima.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis