Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:14 | 20/04/2015

Προς ΣΥΡΙΖΑ: Η κατάληψη έχει συμβολικά κοινωνικό χαρακτήρα αν όμως αποκτά εγκληματικό χαρακτήρα τότε υπάρχει ζήτημα

«Πολιτικό παιχνίδι» πίσω από το μπαράζ καταλήψεων εντοπίζει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης εκτιμώντας παράλληλα ότι το «φαινόμενο» θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.

«Είναι φαινόμενο που θα συνεχίσει και επιχειρεί να παίξει πολιτικό παιχνίδι μέσα από τις καταλήψεις» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός για να προσθέσει «έχουμε ένα καινούριο  φαινόμενο και θέλει πολιτική και όχι μόνο αστυνομική διαχείριση» και πως «δεν έχει νόημα να πάμε στα Εξάρχεια και να συλλάβουμε 30-40 άτομα καθώς τα Εξάρχεια θα παραμείνουν εκεί και θα βγαίνουν νέα φαινόμενα νεοτρομοκρατίας».

Απευθυνόμενος  μάλλον προς την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε πως «Σε περιπτώσεις κρίσεων δεν πρέπει να μιλάμε για ανοχή. Η κατάληψη είναι φαινόμενο της  μεταπολίτευσης, έχει συμβολικά κοινωνικό χαρακτήρα αν όμως αποκτά εγκληματικό χαρακτήρα τότε υπάρχει ζήτημα. Στο νέο περιβάλλον εγκλήματος πρέπει να  δουμε πως λειτουργεί η  Αστυνομία και η Δικαιοσύνης».

Ωστόσο,  ο ίδιος έσπευσε να διευκρινίσει πως η τακτική της «ήπιας διαχείρισης» που έχει επιλέξει η κυβέρνηση ως το νέο δόγμα της ΕΛΑΣ «δεν σημαίνει ότι δεν λειτουργούμε για την ασφάλεια των πολιτών». 
 
Ο υπουργός κατέθεσε στην Ολομέλεια στατιστικά στοιχεία 100 σελίδων με όλα τα περιστατικά καταλήψεων, επεισοδίων κλπ τα τελευταία 15 χρόνια προκειμένου να υποστηρίξει πως υπάρχει ραγδαία αύξηση ποσοτική και «ποιοτική» τα τελευταία πέντε χρόνια.

«Εγιναν 145 καταλήψεις τα τελευταία 15 χρόνια. Από αυτές οι  20 αφορούν την πρόσφατη υπόθεση του Ρωμανού… Είμαστε στα συμπτώματα όχι στα αιτία της μεταπολίτευσης. Υπάρχει ανομία. Πόσες βίλες είναι καταλυμένες τα τελευταία 20 χρόνια και δεν γίνεται τίποτα;» ειπε για να προσθέσει «15χρονα κοριτσια ρίχνουν μολότοφ, μπαχαλάκηδες, η τρομοκρατία απειλεί την Δημοκρατία. Υπάρχει  40 χρόνια ένοπλη βία και πρέπει οι φορείς και η  πολιτεία να συζητήσουν όχι αντιπολιτευτικά και ο καθείς να αναλάβει ευθύνες».

Απαντώντας σε ερώτηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην Βουλή υποστήριξε ότι δεν υπάρχει «καμία εχθρότητα» με τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση ή τον πρωθυπουργό εξηγώντας ότι συνολικά η κυβέρνηση επιχειρεί να «σταθμίζει δημοκρατικά τα γεγονότα».

«Ο πρωθυπουργός οριοθέτησε το ρόλο της αστυνομίας» είπε « καταγγέλθηκα ότι στη Νομική – ενώ υπήρχε ευαγγελική εντολή – δεν μπήκα μέσα. Υπήρχε μια στάθμιση και θα κριθώ γι αυτό. Σας θυμίζω ότι όταν έγινε η εκδήλωση στην Βουλή η αστυνομία συνέλαβε τους διαδηλωτές απ έξω και ο δικαστής έκανε στάθμιση και τους άφησε».

Πηγή:protothema.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis