Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:29 | 25/04/2020

Προς: Κο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρυσοχοΐδη Μιχαήλ

Κοιν.: Κο Υπουργό Υγείας Κικίλια Βασίλειο

Κο Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Βρούτση Ιωάννη

Ko Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Χαρδαλιά Νικόλαο

Κο Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Παπαγεωργίου Βασίλειο

Κο Αρχηγό Πυροσβεστικού Σώματος Κολοκούρη Στέφανο

Διεύθυνση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (Δ9) του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων

Κο Συντονιστή Επιχειρήσεων Βορείου- Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης Υποστράτηγο Σταμούλη Ιωάννη

Κο Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Αρχιπύραρχο Θεοφιλόπουλο Κωνσταντίνο

Πολιτικούς Φορείς – Α.Δ.Ε.Δ.Υ. – Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.

Πρωτοβάθμιες Ενώσεις – Εργαζόμενους Π.Σ.

Μ.Μ.Ε. – Μέλη Ε.Υ.Π.Σ.Π. Βορείου Αιγαίου

 

Θέμα: « Μέτρα προστασίας των πυροσβεστών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου από τον covid-19 και άλλους βλαπτικούς παράγοντες – Σοβαρές ελλείψεις στην καθαριότητα »

Κύριε Υπουργέ

Διανύουμε ήδη τον δεύτερο μήνα όπου εργαζόμαστε υπό καθεστώς εφεδρείας για λόγους αποφυγής συνωστισμού μέσα στις υπηρεσίες και προστασίας του προσωπικού από την μετάδοση του ιού covid-19.

Την ίδια περίοδο και ενώ βρίσκεται για τον ίδιο λόγο σε ισχύ και διαταγή απαγόρευσης εισόδου κοινού στις Υπηρεσίες, δεν έχουν ληφθεί όμως όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων στο Π.Σ. κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, που πηγάζουν από την αποστολή του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά και της αξιοποίησης πυροσβεστικών υπαλλήλων που συνεπικουρούν σε αρκετές περιπτώσεις το έργο της αστυνομίας όσο αφορά του ελέγχους μετακίνησης των πολιτών.

Ενώ είναι σε εφαρμογή οι διαταγές περί στελέχωσης των υπηρεσιών και των πυροσβεστικών εξόδων με το ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό υπαλλήλων, γεγονός που σε πολλές περιπτώσεις, προκύπτει και λόγω της μεγάλης έλλειψης σε προσωπικό, τα μέτρα πρόληψης που έχουν ληφθεί δεν εναρμονίζονται με τις οδηγίες του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας στην εργασία ( ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. ) και συγκεκριμένα: Τα μέσα ατομικής προστασίας όπως οι προσωπίδες των αναπνευστικών συσκευών παραμένουν κοινόχρηστα παρά τα διαχρονικά αιτήματα μας για ανανέωση και εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού μας. Τα μέσα προστασίας μίας χρήσης για τον κορωνοϊό όπως γάντια, μάσκες, αντισηπτικά, δεν επαρκούν για το σύνολο του προσωπικού και μεγάλο μέρος τους έχει καλυφθεί από προσφορές και δωρεές άλλων φορέων και ιδιωτών. Απολύμανση δεν έχει πραγματοποιηθεί στο σύνολο των υπηρεσιών και όπου έχει γίνει, με ευθύνη των δήμων σε κάποιες περιπτώσεις, αυτή δεν πραγματοποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα, τουλάχιστον κατά την αλλαγή της ενεργής με την εφεδρική φυλακή.

Τέλος όσο αφορά τις υπηρεσίες καθαριότητας υπάρχουν πυροσβεστικές υπηρεσίες και πυροσβεστικά κλιμάκια στην περιφέρεια μας, όπου δεν παρέχονται σε καθημερινή βάση και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν υπάρχει καμία μέριμνα για καθαριότητα και μάλιστα από την ίδρυση τους.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε:

  • Στην Π.Υ. Μυτιλήνης έχει πραγματοποιηθεί απολύμανση 3 φορές και είναι η μοναδική υπηρεσία στην Περιφέρεια που έχει σε καθημερινή βάση καθαριότητα.

  • Στο Π.Κ. Πλωμαρίου έχει γίνει απολύμανση 2 φορές. Από την μέρα έναρξης μέτρων για τον κορωνοϊό σταμάτησε να παρέχεται καθαριότητα ( η υπάλληλος της εταιρείας καθαριότητας εργάζεται και σε άλλους χώρους και κρίθηκε επισφαλής η παρουσία της ).

  • Στο Π.Κ. Αγιάσου παρέχεται καθαριότητα 1 φορά την εβδομάδα. Δεν έχει γίνει απολύμανση.

  • Στο Π.Κ. Καλλονής έχει γίνει 1 φορά απολύμανση. Καθαριότητα παρέχεται 2 φορές την εβδομάδα.

  • Στην Π.Υ. Λήμνου δεν έχει γίνει απολύμανση και καθαριότητα παρέχεται 3 φορές την εβδομάδα.

  • Στην Π.Υ. Σάμου έχει γίνει 1 φορά απολύμανση και έχει εδώ και πολλούς μήνες σταματήσει να παρέχεται καθαριότητα παρ’ ότι είναι κεντρική υπηρεσία Νομού.

  • Στο Π.Κ. Καρλοβάσου έχει γίνει φορά απολύμανση ενώ δεν παρέχονται υπηρεσίες καθαριότητας από την έναρξη λειτουργίας του πλέον της 10ετίας!!

  • Στο Π.Κ. Αγίου Κηρύκου δεν έχει γίνει απολύμανση και δεν παρέχονται υπηρεσίες καθαριότητας από την έναρξη λειτουργίας του πλέον της 10ετίας!!

  • Στο Π.Κ. Ραχών δεν έχει γίνει απολύμανση ούτε παρέχονται υπηρεσίες καθαριότητας από την έναρξη λειτουργίας του πλέον της 10ετίας!!

Κύριε Υπουργέ

Είναι προφανές ότι εν μέσω εξέλιξης της πανδημίας από τις προαναφερόμενες πυροσβεστικές δομές, εξαιρουμένου της Π.Υ. Μυτιλήνης, σε εξ αυτών, δηλαδή στο 55% δεν παρέχονται καθόλου υπηρεσίες καθαριότητας και στις υπόλοιπες 3 παρέχονται κάτω από φορές εβδομαδιαίως.

Επειδή λόγω της φύσης του επαγγέλματος μας ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή με διάφορους βλαπτικούς παράγοντες, θεωρούμε απαράδεκτο να μην παρέχονται σε καθημερινή βάση υπηρεσίες καθαριότητας στους χώρους εργασίας και οι 8 στις 9 υπηρεσίες να αντιμετωπίζουν τέτοιο σοβαρό πρόβλημα.

Ειδικότερα τώρα με την εμφάνιση του ιού covid-19 και λόγω της υψηλής μεταδοτικότητάς του, που ήρθε να προστεθεί σε αυτούς τους βλαπτικούς παράγοντες, είναι ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα με κεντρικό σχεδιασμό και ευθύνη του κράτους. Δεν είναι δυνατόν σε αυτή την τόσο κρίσιμη περίοδο, να επαφίεται η προστασία της υγείας μας στη φιλανθρωπία και τις ευγενείς προθέσεις του οποιουδήποτε φορέα και να υποχρεώνονται οι, κατά τα άλλα ήρωες, πυροσβέστες και ιδιαίτερα αυτοί των ακριτικών μας νησιών σε παράλληλα καθήκοντα καθαριότητας.

Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε την άμεση παρέμβαση σας για:

  • Πλήρη εναρμόνιση με τις κατευθυντήριες οδηγίες του ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. για τα μέτρα πρόληψης στους εργασιακούς χώρους.

  • Επαρκείς και σε καθημερινή βάση υπηρεσίες καθαριότητας σε όλες τις Υπηρεσίες και τα Κλιμάκια με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας.

  • Να πραγματοποιείται απολύμανση των εγκαταστάσεων όλων των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και Κλιμακίων ανά τακτά χρονικά διαστήματα ( κάθε 15 ημέρες κατά την αλλαγή των βαρδιών της ενεργής με την εφεδρική φυλακή ).

  • Να εξασφαλιστεί η επαρκή χορήγηση των απαραίτητων μέσων προστασίας σε γάντια, μάσκες, στολές και γυαλιά μιας χρήσης, αντισηπτικά διαλύματα για την προστασία των πυροσβεστών για όσο χρόνο θα διαρκέσει η κατάσταση της πανδημίας.

  • Χορήγηση των κατάλληλων Μέσων Ατομικής Προστασίας και για τα επιχειρησιακά συμβάντα ( ατομικές προσωπίδες για τις αναπνευστικές συσκευές και σύγχρονες προσωπίδες για τις δασικές πυρκαγιές ).

  • Καθαρισμός και απολύμανση και για τον εξοπλισμό μας, σύμφωνα και με τις οδηγίες των κατασκευαστών.

  • Δημιουργία υποδομών μέσα στις εγκαταστάσεις των υπηρεσιών με ανάλογο εξοπλισμό ( Πλυντήρια – Στεγνωτήρια ) για τον καθαρισμό και απολύμανση των επιχειρησιακών στολών μας μετά από κάθε συμβάν, προς αποφυγή μεταφοράς οποιωνδήποτε παθογόνων μικροοργανισμών στο οικογενειακό μας περιβάλλον.

  • Ενίσχυση της Υγειονομικής Υπηρεσίας του Π.Σ. και προληπτικό ιατρικό έλεγχο σε τακτά χρονικά διαστήματα για τους υπαλλήλους του.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis