Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:52 | 03/05/2019

Εξηγήσεις για την πολύωρη καθυστέρηση στην ανακοίνωση των πρώτων νεκρών της πρωτοφανούς τραγωδίας στο Μάτι επιχείρησε να δώσει ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, στον απόηχο των αποκαλύψεων της έρευνας του Αλέξη Παπαχελά στον ΣΚΑΪ, που επιβεβαίωσε το χάος την ώρα της φονικής πυρκαγιάς, ανέδειξε την ολιγωρία και τα λάθη των αρμοδίων και έφερε στο φως της δημοσιότητας νέες μαρτυρίες.

Σε δήλωσή του στον ΣΚΑΪ, ο κ. Τόσκας σημείωσε πως δεν ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τα πτώματα που είχαν εντοπίσει τα σώματα ασφαλείας την ημέρα της πυρκαγιάς, διότι οι πληροφορίες ήταν «ασαφείς». 

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι προτεραιότητα εκείνες τις ώρες ήταν η «μάχη για τους ζωντανούς».

[custom:google-ads]

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την έρευνα του Αλέξη Παπαχελά και του ΣΚΑΪ, πριν φτάσει ο πρωθυπουργός στο συντονιστικό κέντρο στο Χαλάνδρι, άνδρες της Πυροσβεστικής είχαν δώσει αναφορές για τουλάχιστον 13 νεκρούς.

Σε κάποιες περιπτώσεις οι πυροσβέστες έκαναν λόγο γα απανθρακωμένα πτώματα, όμως ο κ. Τόσκας σημείωσε πως χωρίς επίσημη πιστοποίηση του θανάτου δεν ήταν δυνατό να μεταφέρει τέτοιες πληροφορίες στον πρωθυπουργό.

«Έχει νεκρούς, αλλά δεν τους ανακοινώνουν» ακούγεται να δηλώνει ένας εκ των υπευθύνων.

Μητσοτάκης: «Αδιαφορία και κυνισμός, ενώ εξελισσόταν μια πρωτοφανής τραγωδία»

Σχολιάζοντας την έρευνα του Αλέξη Παπαχελά και του ΣΚΑΪ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο Facebook κατηγόρησε για μια ακόμα φορά την κυβέρνηση για αδιαφορία και κυνισμό.

ΚΙΝΑΛ: Πρόκειται για συνειδητή προσπάθεια εξαπάτησης των πολιτών

«Τα ντοκουμέντα που ήρθαν σήμερα (σ.σ. χθες) στο φως της δημοσιότητας, επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά ότι ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί του γνώριζαν για τους νεκρούς στο Μάτι και το απέκρυψαν όταν έκαναν την περιβόητη συνέντευξη τους», αναφέρει ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής.

Στην ανακοίνωσή του, το Κίνημα Αλλαγής τονίζει ότι «δεν πρόκειται μόνο για επίδειξη κυνισμού και αναλγησίας, αλλά για συνειδητή προσπάθεια αποπροσανατολισμού και εξαπάτησης των πολιτών».

«Οι πολιτικές ευθύνες του πρωθυπουργού είναι δεδομένες. Οφείλει να τις αναλάβει! Σε κάθε περίπτωση θα τις αποδώσουν οι πολίτες. Δεν ξεχνούν», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το ΚΙΝΑΛ.

«Έχει νεκρούς, αλλά δεν τους ανακοινώνουν»

Νέες πτυχές της πύρινης τραγωδίας του περασμένου καλοκαιριού στην ανατολική Αττική αποκάλυψε το ντοκιμαντέρ «Μάτι: Τα ντοκουμέντα μιλούν», μια μεγάλη έρευνα του Αλέξη Παπαχελά για την τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
 

Μερικοί από τους πιο συγκλονιστικούς διαλόγους που αποκάλυψε η έρευνα του Αλέξη Παπαχελά για τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ:

«Υπάρχουν νεκροί, αλλά δεν τους ανακοινώνουν»
«Έχει καεί πολύς κόσμος, να ξέρεις»
«Έστειλα αλλού το ελικόπτερο με εντολή υπουργού»
«Μίλα του αυτός ξέρει κάποιον από ψηλά»
«Στείλε στο σπίτι του δημάρχου, τα έχει καλά με τα κανάλια»
Συντονιστικό Κέντρο: «Είμαστε ντιπ ξεβράκωτοι, δεν έχουμε μέσα να στείλουμε»
«Έχει χαθεί η μπάλα εδώ (...) Εγκλωβισμένοι. Σου λέω χάος»
«Αν περάσει τη χαράδρα, δεν μπορούμε να την κρατήσουμε με τίποτα»

Το ντοκιμαντέρ παρουσίασε συγκλονιστικά ντοκουμέντα, με συνομιλίες Πυροσβεστών και Αστυνομικών με τα κέντρα τους και το Συντονιστικό Κέντρο, οι οποίοι γρήγορα αντιλήφθηκαν το μέγεθος της καταστροφής. Μέσα από αυτά αναδεικνύονται οι ολιγωρίες του κρατικού μηχανισμού και η ασυνεννοησία μεταξύ των υπηρεσιακών παραγόντων.

«Εάν δεν κάνετε ένα θαύμα, να σηκώσετε όλα τα εναέρια μέσα, θα καούνε δύο πόλεις. Δεν αντιμετωπίζεται», ακούγεται σε μια συνομιλία. «Χρειαζόμαστε επειγόντως τα εναέρια, γιατί η φωτιά αν περάσει τη χαράδρα, δεν μπορούμε να την κρατήσουμε με τίποτα», ακούγεται σε μια άλλη.

[custom:google-ads]

Επίσης σε άλλο ντοκουμέντο από το κέντρο επιχειρήσεων, ακούγονται οι φωνές εθελοντών και πυροσβεστών να ανακοινώνουν τους νεκρούς. Ο ένας μετά τον άλλον: Τέσσερις νεκροί στην Πανός, έξι απανθρακωμένοι στο Κόκκινο Λιμανάκι. Και στο τέλος μια σβησμένη φωνή: «Έχει νεκρούς, αλλά δεν τους ανακοινώνουν». Υπενθυμίζεται ότι τελικά η πρώτη επιβεβαίωση για νεκρούς από κυβερνητικά χείλη ήρθε περίπου στις 02.00 τα ξημερώματα, όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ανακοίνωσε ενώπιον δημοσιογράφων πως «ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών υπερβαίνει τους 20».

Σοκ προκαλούν και οι ηχογραφημένες συνομιλίες μεταξύ στελεχών της πυροσβεστικής. «Της πουτ@@@ς γίνεται». «Έχει χαθεί η μπάλα εδώ (...) Εγκλωβισμένοι. Σου λέω χάος». Όπως προκύπτει, υπήρχαν σοβαρά προβλήματα και στην επικοινωνία με τα εναέρια μέσα τις κρίσιμες ώρες.

Αίσθηση προκαλεί και το ότι ανάμεσα στα τηλεφωνήματα που έκαναν απεγνωσμένοι κάτοικοι που ζητούσαν βοήθεια με τις φλόγες να έχουν φτάσει στα σπίτια τους, υπήρχαν και κλήσεις για σπίτια επωνύμων, όπως του δημάρχου Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη. Συγκεκριμένα ακούγεται ο αστυνομικός του, να καλεί και να λέει πως έχει πάρει φωτιά ο κήπος. Από το τηλεφωνικό κέντρο τον ρωτούν αν υπάρχουν λάστιχα κι αν η φωτιά είναι μεγάλη. «Επειδή κινδυνεύει κόσμος, τώρα μην έρθουμε για δύο δέντρα και τον κήπο», λένε συγκεκριμένα, ενώ στην συνέχεια ακούγεται συνομιλία και με τον ίδιο τον Ηλία Ψινάκη.

Η Κορίνα Κωνσταντινίδου, βρίσκεται κι αυτή εγκλωβισμένη στο σπίτι της στο Μάτι. Δηλώνει ότι δεν είχε νόημα η φυγή. «Κατάλαβα ότι δεν είχε νόημα να φύγω… Θα καιγόμουν τρέχοντας» αναφέρει. «Το δίπλα σπίτι φλεγόταν ολόκληρο, ακούγονταν τρομεροί κρότοι, και κάποιο έσκασε το ντεπόζιτο του πετρελαίου του καλοριφέρ τους… Είπα ήρθε το τέλος μας». «Είμαστε 3 άνθρωποι εγκλωβισμένοι, φοβόμαστε να βγούμε από το σπίτι, παντού υπάρχει φωτιά» δηλώνει στην πυροσβεστική η κ. Κωνσταντινίδου, με αυτός να της απαντά: «απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι δεν κινδυνεύετε άμεσα». «Πώς το αντιλαμβάνεστε;! Αφού δίπλα μου βλέπω τη φωτιά» ανταπαντά η τρομοκρατημένη γυναίκα.

Στο Συντονιστικό Κέντρο βρίσκονται οι υπουργοί Τόσκας και Σκουρλέτης, ο ΓΓ. Πολιτικής Προστασία Καπάκης μαζί με την ηγεσία του πυροσβεστικού σώματος παίρνουν τις αποφάσεις. «Το ελικόπτερο που έχει έρθει να μού ρίξει γιατί δεν το ακούω; Θα μας φύγει η φωτιά» δηλώνει ένας πυροσβέστης στη συντονίστρια ζητώντας εναγωνίως βοήθεια, ωστόσο ο προϊστάμενός της δηλώνει ότι υπάρχει εντολή υπουργού για τη μη διάθεση του εναέριου μέσου. Την ίδια ώρα νέες πύρινες εστίες ξεσπούν. Στο Κέντρο Επιχειρήσεων σηκώνουν τα χέρια ψηλά. «Σε ποια φωτιά να στείλω;» ρωτά η συντονίστρια». «Στη χειρότερη» απαντά ο προϊστάμενος. «Δεν ξέρω ποια είναι η χειρότερη» ανταπαντά εκείνη.

Στο αρχηγείο της πυροσβεστικής ξυπνούν μνήμες από το 2007 στην Ηλεία όπου άνθρωποι εγκλωβίστηκαν και κάηκαν. «Να ανοίξει ο δρόμος να μην εγκλωβιστεί ο κόσμος όπως στην Ηλεία» λέει ένας πυροσβέστης σε συνάδελφό του. Τα στελέχη της πυροσβεστικής καλούνται να πάρουν δύσκολες αποφάσεις. Πολλές φορές στέλνουν τους κατοίκους αντί για τη σωτηρία, στο θάνατο.

Πηγή: newpost.gr

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis