Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:10 | 18/01/2016

Παραδόθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας στη Λευκωσία, στον αναπληρωτή υπουργό εθνικής άμυνας Δημήτρη Βίτσα και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Αποστολάκη τα λείψανα των Ελλήνων αγνοουμένων που ταυτοποιήθηκαν πρόσφατα με DNA.

Πρόκειται για ένα μικρό οστό που ταυτοποιήθηκε ως ανήκοντα στον Συνταγματάρχη Σωτήριο Σταύρου που τον Αύγουστο του 1974 υπηρετούσε στο 361 Τάγμα Πεζικού. Το οστό εντοπίστηκε από τη ΔΕΑ (Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων) σε μαζικό τάφο που έτυχε σκόπιμης επέμβασης. Ο Συνταγματάρχης Σταύρου θεάθηκε για τελευταία φορά στις 15 Αυγούστου 1974. Το τάγμα του έδωσε σφοδρές μάχες με τον Αττίλα κατά την έναρξη της δεύτερης φάσης της Τουρκικής εισβολής στη Κύπρο.  

Επίσης παραδόθηκαν τα λείψανα των στρατιωτών της ΕΛΔΥΚ, Δημήτριου Τσούκα και Ζαχαρία Καρδάρα, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους τη δεκαετία του ‘60 απήχθηκαν και εκτελέστηκαν από Τουρκοκύπριους, ο πρώτος στις 3 Φεβρουαρίου 1965 και ο δεύτερος στις 2 Φεβρουαρίου 1966. Τα λείψανα τους βρέθηκαν από τη ΔΕΑ σε τοποθεσία του τουρκοκυπριακού χωριού Χαμίτ Μάνδρες στις παρυφές του Πενταδακτύλου.



Μεταξύ των λειψάνων που παραδόθηκαν είναι και του Έφεδρου Ανθυπασπιστή καταδρομέα Νικόλαου Καβροχωριανού που συμμετείχε στην ηρωική αποστολή των αεροσκαφών Noratlas, το βράδυ της πρώτης ημέρας της Τουρκικής εισβολής το 1974. Μέρος των λειψάνων του ταυτοποιήθηκαν μετά την εκταφή τους από το στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμειας.

Τέλος τα λείψανα των δικών τους παρέλαβαν και οι συγγενείς των Έφεδρων Ανθυπασπιστών Θεοφάνη Λουκάκη και Νικολάου Τσιγκαρόπουλου, οι οποίοι έπεσαν κατά την επική αντίσταση που πρόβαλε η ΕΛΔΥΚ κατά των Τούρκων στην περιοχή του κατεχόμενου τώρα στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ. Τάφηκαν επίσης στο στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμειας και πρόσφατα έγινε η ταυτοποίηση των λειψάνων τους.

Τα λείψανα μεταφέρθηκαν στο σημερινό στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ όπου εψάλη τρισάγιο και αύριο θα μεταφερθούν με C-130 στην Ελλάδα.





 
http://www.protothema.gr/
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis