Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:44 | 27/10/2016

H Τουρκία επιδιώκει να σταματήσει η ΝΑΤΟϊκή ναυτική επιχείρηση στο ανατολικό Αιγαίο για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών. Αυτό προκύπτει από δήλωση του τούρκου υπουργού άμυνας και μάλιστα από τις Βρυξέλλες και ήδη προκαλεί ανησυχίες τόσο στην Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Αμυνας Φικρί Ισίλ μιλώντας στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT ότι η νατοϊκή αποστολή στο Αιγαίο για τη συγκράτηση των μεταναστευτικών ροών δεν είναι πλέον αναγκαία και ότι πρέπει να λάβει τέλος. “Ηταν μια προσωρινή αποστολή και ο στόχος της έχει επιτευχθεί. Δεν υπάρχει λόγος παράτασης. Είτε υπάρχει η ΝΑΤΟϊκή δύναμη είτε όχι, εμείς θα συνεχίσουμε τον πόλεμο κατά τις διακίνησης προσφύγων”. Είπε ο Ισίλ, τονίζοντας ότι ενημέρωση ήδη το ΝΑΤΟ.

Τι φοβούνται οι Τούρκοι

Διπλωματικές πηγές των Βρυξελλών δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι η κυβέρνηση Ερντογάν είναι δυσαρεστημένη από την παρουσία των ΝΑΤΟϊκών πλοίων στο θαλάσσιο χώρο για τον οποίο εδώ και πολλά χρόνια ερίζουν η Τουρκία και η Ελλάδα. Τονίζουν μάλιστα ότι η τουρκική πλευρά φοβάται ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει το πάνω χέρι στην διαμάχη για τις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο.

Το πρακτορείο προσθέτει ότι ο τερματισμός της νατοϊκής αποστολής, θα θέσει σε συναγερμό την Ευρωπαϊκή Ενωση ή οποία ακόμη δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το προσφυγικό. Η Γερμανία και η Βρετανία, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, θεωρούν ότι η παρουσία των συμμαχικών πλοίων στο Αιγαίο διασφαλίζει την εφαρμογή της συμφωνίας για τους πρόσφυγες ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Τουρκία.

Η Γερμανίδα υπουργός αμύνης Ουρσουλα φον ντερ Λάιεν, η χώρα της οποίας ηγείται αυτήν την στιγμή της αποστολής, δήλωσε ότι η παρουσία των πλοίων στο Αιγαίο είναι εξασφαλισμένη έως την 31η Δεκεμβρίου και σε ό,τι αφορά το μέλλον περιορίστηκε να πει: “Πρέπει να το εξετάσουμε”.

Τι σκοπεύει να κάνει η Αγκυρα

Το Reuters σημειώνει ότι ένα ενδεχόμενο μπλοκάρισμα της αποστολής εκ μέρους της Τουρκίας αποτελεί μια επουσιώδη λεπτομέρεια.

Σύμφωνα με τους κανόνες της Συμμαχίας, η Αγκυρα θα μπορούσε να πάρει την ηγεσία της προσωρινής ναυτικής δύναμης από την 1η Ιανουαρίου, αλλά οι κανόνες της συγκεκριμένης αποστολής εξαιρούν τόσο την Τουρκία όσο και την Ελλάδα από το να ηγηθούν. Λόγω αυτής της εξαίρεσης, η Τουρκία θα μπορούσε να μπλοκάρει την παράταση της αποστολής, καθώς για την λήψη της σχετικής απόφαση απαιτείται συναίνεση.

Πάντως διπλωμάτες στις Βρυξέλλες δηλώνουν ότι και άλλες χώρες θα εμφανιστούν διεκδικώντας την ηγεσία της ναυτικής δύναμης.

Διαβάστε περισσότερα στο thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis