Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
15:10 | 17/01/2017

Νέα παράταση τριών μηνών στον ισχύοντα νόμο για τα αυθαίρετα έως τον ερχόμενο Μάιο έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, προκειμένου να μην αφήσει ακάλυπτους με κενό διάστημα τους ιδιοκτήτες.

Ετσι, η καταληκτική προθεσμία για την υποβολή αίτησης για τακτοποίηση αυθαιρέτου που ήταν η 8η Φεβρουαρίου μετατίθεται χρονικά και πλέον οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υπαχθούν σε ρύθμιση έως τις 8 Μαΐου.

Μέχρι τότε υπολογίζεται ότι θα έχει ψηφιστεί ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα, ο οποίος θα δίνει περιθώριο δύο ετών στους ιδιοκτήτες για να ενταχθούν στις ρυθμίσεις του. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου, παρόλο που στις ρυθμίσεις του υφιστάμενου νόμου (4178) έχουν ενταχθεί πάνω από 1 εκατομμύριο κτίσματα, το ποσοστό που αντιπροσωπεύουν θεωρείται πολύ μικρό, καθώς όπως επισημαίνουν το σύστημα τις τελευταίες δεκαετίες «οδηγούσε» σε μικρές ή μεγαλύτερες αυθαιρεσίες.

 

«Γι΄αυτό και είναι κρίσιμο να ελαφρύνουμε τον γραφειοκρατικό φόρτο και να δούμε ξεκάθαρα τι θεωρείται αυθαιρεσία» επισημαίνουν.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου, πάντως, σημαντικά είναι και τα έσοδα του Δημοσίου από την τακτοποίηση αυθαιρέτων και την πληρωμή των προστίμων. Ετσι, το Δημόσιο είχε εισπράξει 1,6 δισ. ευρώ από τα περίπου 2,2 στα οποία υπολογίζονταν τα έσοδα από τις 860.000 δηλώσεις που είχαν υποβληθεί έως τον περασμένο Ιούνιο.

Γεγονός είναι, πάντως, ότι εν αναμονή του νέου νόμου, ο οποίος όπως είχε παρουσιαστεί ήταν ευνοϊκότερος ως προς το ύψος των προστίμων και τον αριθμό των δόσεων, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων έχει «παγώσει», καθώς πολλοί είναι οι ιδιοκτήτες που δεν έχουν σπεύσει να υπαχθούν στη ρύθμιση του ισχύοντος νόμου ή δεν έχουν αποπληρώσει όλες τις δόσεις προσβλέποντας σε κάποιον ευνοϊκότερο συμψηφισμό.

Οσον αφορά στη νέα παράταση που δόθηκε, υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου επεσήμαναν χθες ότι επανεξετάζεται το σχέδιο νόμου που είχε δώσει σε διαβούλευση η προηγούμενη ηγεσία ώστε να ενσωματωθούν ορισμένα από τα εκατοντάδες σχόλια της διαβούλευσης, ενώ παράλληλα συνεχίζεται και ο διάλογος με επιστημονικούς συλλόγους.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα παραμείνει σταθερή η «κόκκινη γραμμή» του Ιουλίου 2011 μετά την οποία κανένα οίκημα δεν θα μπορεί να νομιμοποιηθεί. Πηγές του υπουργείου σημειώνουν ότι η γενική φιλοσοφία του νόμου δεν πρόκειται να αλλάξει. Ωστόσο υπόσχονται μια «λιγότερο γραφειοκρατική διαδικασία».

Δεν αποκλείεται να υπάρξει και επανεξέταση του άρθρου 64, το οποίο είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων καθώς προέβλεπε μεταξύ άλλων την απαραίτητη υποβολή βεβαίωσης μηχανικού σε κάθε περίπτωση αποδοχής κληρονομιάς ή γονικής παροχής αλλά και χορήγησης αδειών ίδρυσης και λειτουργίας κάθε είδους επαγγελματικής δραστηριότητας και επαγγελματικής εγκατάστασης.

Οσο για τις υπόλοιπες προτεραιότητες του υπουργείου Περιβάλλοντος, σ΄αυτές συγκαταλέγεται και ο νέος χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός, ο οποίος εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το 2020 αλλά και η ολοκλήρωση της κτηματογράφησης της χώρας. Ειδικά για το Κτηματολόγιο, το υπουργείο έχει ήδη καταλήξει στη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα που θα αναλάβει την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης αλλά και τη λειτουργία του.

 

ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

ethnos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis