Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
15:44 | 26/11/2018

Δηλώσεις του Διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχου Γεώργιου Κανέλλου, του Εκπροσώπου Τύπου Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Πλοίαρχου Λ.Σ. Νικόλαου Λαγκαδιανού και της Εκπροσώπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμου Β’ Ιωάννας Ροτζιώκου, σχετικά με σύλληψη μελών εγκληματικής οργάνωσης παράνομης διακίνησης αλλοδαπών και εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε απάτες και πλαστογραφίες για εικονικές πωλήσεις οικοπέδων και διαμερισμάτων και διακινούσε ακάλυπτες και πλαστές επιταγές

[custom:google-ads]

Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχος Γεώργιος Κανέλλος:

«Κυρίες και Κύριοι καλημέρα σας,

Σας καλέσαμε σήμερα εδώ, προκειμένου να σας παρουσιάσουμε δύο σημαντικές υποθέσεις που χειρίστηκε η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής και συγκεκριμένα η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων και η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών.

Ειδικότερα, η πρώτη υπόθεση, που χειρίσθηκε η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων, αφορά στη σύλληψη τριών (3) αλλοδαπών μελών εγκληματικής οργάνωσης, η οποία δραστηριοποιείτο στην εξ’ ολοκλήρου διακίνηση αλλοδαπών, από την στιγμή εισόδου τους σε σημεία πλησίον του ποταμού Έβρου μέχρι και την τελική δια θαλάσσης μεταφορά τους στην Ιταλία, από παράκτιες περιοχές της Πελοποννήσου, με τη χρήση σκαφών.

Πέραν των ανωτέρω δραστών, στην εγκληματική οργάνωση εμπλέκονται εννέα (9) ακόμη άτομα, για τον εντοπισμό των οποίων οι έρευνες συνεχίζονται.

Για την σύλληψη τους, πραγματοποιήθηκε πολυήμερη επιχείρηση στην Αττική και στη Λακωνία, στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ασφάλειας και Προστασίας Θαλάσσιων Συνόρων του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, ενώ κατά το τελικό στάδιο της επιχείρησης υπήρξε συνεργασία με τα Αστυνομικά Τμήματα του Γυθείου και της Σπάρτης καθώς και με τα Λιμεναρχεία του Γυθείου και της Πύλου.

Τέλος, θα ήθελα να αναφέρω ότι με την έγκαιρη επέμβαση των εμπλεκομένων δυνάμεων, απετράπη η διακίνηση σαράντα έξι (46) αλλοδαπών, μεταξύ των οποίων και δύο (2) ανηλίκων, οι οποίοι είχαν μεταφερθεί από την εγκληματική οργάνωση στη Νότια Πελοπόννησο και είχαν επιβιβασθεί σε σκάφος με προορισμό την Ιταλία.

Ως προς τη δεύτερη υπόθεση, που χειρίσθηκε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών, αφορά στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης τα μέλη της οποίας προέβαιναν σε εικονικές πωλήσεις οικοπέδων και διαμερισμάτων με τη χρήση πλαστών παραστατικών, ενώ επιπλέον διακινούσαν πλαστές ή ακάλυπτες επιταγές. Όπως διαπιστώθηκε, τα κέρδη που αποκόμιζε η οργάνωση τα νομιμοποιούσε μέσω εταιρειών.

Για την αποδόμηση του κυκλώματος, οργανώθηκε στις 23-11-2018 επιχείρηση σε διάφορες περιοχές της Αττικής, στην οποία συμμετείχαν και αστυνομικοί από τα Τμήματα Ασφαλείας Καλλιθέας, Ομονοίας, Νέας Σμύρνης, Αμαρουσίου, Βύρωνα και Καισαριανής και συνελήφθησαν έξι (6) μέλη της σπείρας.

Μέχρις στιγμής, εξακριβώθηκε η διάπραξη εννέα (9) περιπτώσεων απάτης και ένδεκα (11) απόπειρες απάτης με προσδοκώμενο όφελος πλέον των 6 εκατομμυρίων ευρώ και δέκα (10) περιπτώσεις διακίνησης πλαστών ή ακάλυπτων επιταγών με οικονομικό όφελος πλέον των 400.000 ευρώ.

Λεπτομέρειες για τις δύο υποθέσεις και τον τρόπο δράσης των κυκλωμάτων θα δοθούν από την Εκπρόσωπο Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλους τους Αστυνομικούς που συμμετείχαν και στις δύο υποθέσεις για τον επαγγελματισμό και τον ζήλο που επέδειξαν, καθώς και το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής για την άριστη συνεργασία που αναπτύξαμε.

Σας ευχαριστώ . »

Εκπρόσωπος Τύπου Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Πλοίαρχος Λ.Σ. Νικόλαος Λαγκαδιανός:

«Καλή σας ημέρα,

Πριν αναφερθούμε στην συγκεκριμένη υπόθεση, θα θέλαμε, ως Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή να εξάρουμε την άριστη συνεργασία των αρμοδίων Υπηρεσιών των δύο Σωμάτων, ως προς την εξιχνίαση της υπόθεσης και την εξάρθρωση Οργανωμένου κυκλώματος παράνομης μεταφοράς μεταναστών.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 21/11/2018 ενημερώθηκε η Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (ΔΑΠΘΑΣ) του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής από την αρμόδια Υπηρεσία του Οργανωμένου Εγκλήματος Αττικής για τη διεξαγωγή έρευνας αναφορικά με ένα καλά οργανωμένο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών, το οποίο διακινούσε παράνομα μετανάστες από τα χερσαία σύνορα, τους έκρυβαν σε σπίτια ή αποθήκες στην Αττική και στην συνέχεια τους διακινούσαν με σκάφη προς την Ιταλία. Συγκεκριμένα έγινε γνωστό ότι ήδη ήταν σε εξέλιξη επιχείρηση διακίνησης μεταναστών από το ανωτέρω Οργανωμένο κύκλωμα, οι οποίοι επρόκειτο να μετακινηθούν με σκάφος στην Ιταλία από τις ακτές Νότιας Πελοποννήσου, χωρίς όμως να είναι γνωστό το ακριβές σημείο που θα γίνονταν η μεταφορά-επιβίβασή τους στο σκάφος, αλλά ούτε και το ίδιο το σκάφος.

Κατά συνέπεια, ζητήθηκε η συνδρομή του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ως προς τον εντοπισμό των μεταναστών, του σκάφους μεταφοράς τους, τη σύλληψη των μελών του πληρώματος και τυχόν άλλων μελών του κυκλώματος που θα συμμετείχαν στην μεταφορά.

Άμεσα, κινητοποιήθηκε το περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Πύλου, ενώ ταυτόχρονα ζητήθηκε από την Υπηρεσία Οργανωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΥΟΘΕ) του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ η συνδρομή αεροσκαφών εξοπλισμένων με ειδικό τεχνολογικό εξοπλισμό. Αρχικά ξεκίνησε να επιχειρεί το αεροσκάφος δύναμης FRONTEX υπό από τις οδηγίες της ΔΑΠΘΑΣ με στόχο τον εντοπισμό των μεταναστών, τους οποίους είχαν αποβιβάσει από το φορτηγό οι διακινητές σε ορεινή περιοχή, κοντά στον οικισμό Βάθειας του Δήμου Ανατολικής Μάνης.

Οι μετανάστες εντοπίστηκαν από αεροσκάφος σε βραχώδη ακτή και κρίθηκε αναγκαία η αποστολή κατάλληλου οχήματος από την ΔΑΠΘΑΣ επανδρωμένο με κατάλληλο πλήρωμα, ώστε να συνδράμει την επιχείρηση, ενώ από την ΥΟΘΕ ζητήθηκε τις επόμενες μέρες να υπάρχει συνεχής κάλυψη από αέρος, από αεροσκάφος δύναμης FRONTEX . Τελικά, το σκάφος μεταφοράς των μεταναστών εντοπίστηκε πρώτες πρωινές ώρες της 23/11/2018 στην θαλάσσια περιοχή Μεσσηνιακής Μάνης, ενώ για την εν λόγω περιοχή απέπλευσε άμεσα το περιπολικό σκάφος Πύλου. Περί την 5:00 ολοκληρώθηκε η επιβίβαση των μεταναστών μέσω βοηθητικού σκάφους, ενώ ένας εξ αυτών παρέμεινε στην ακτή, γεγονός που κίνησε υποψίες ότι επρόκειτο για το διακινητή των σαράντα έξι (46) μεταναστών.

Στις 05:20 ξεκίνησε η αποβίβαση των μεταναστών στην ξηρά, διότι όπως εκ των υστέρων διαπιστώθηκε υπήρξε εισροή υδάτων στο εσωτερικό του σκάφους, ως συνέπεια της προσάραξής του στη βραχώδη ακτή. Το προσαραγμένο σκάφος αναψυχής κλειστού τύπου, μήκους 12μ. περίπου έφερε όνομα στις παρειές αυτού “ SUNBIRD ” σημαίας Delaware , με αριθμό νηολογίου D 916. Για το προσαραγμένο σκάφος γίνεται έρευνα για την εξακρίβωση της πραγματικής σημαίας του και τον ιδιοκτήτη του.

Άμεσα ενεργοποιήθηκαν οι χερσαίες δυνάμεις (ΔΑΠΘΑΣ, της ΕΛΑΣ και του ΛΧ Γυθείου) που βρίσκονταν σε ετοιμότητα.

Τελικά και κατόπιν της υπόδειξης του αεροσκάφους που διαρκώς περιπολούσε στην περιοχή, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν το σύνολο των μεταναστών και του πληρώματος και ο ως άνω φερόμενος διακινητής. Συνελήφθησαν συνολικά ένας (01) υπήκοος Ρουμανίας (το άτομο που έφυγε μόνος), 2 μέλη πληρώματος, εκ των οποίων ένας (01) υπήκοος Γεωργίας και ένας (01) υπήκοος Συρίας, και 46 παράτυπα εισερχόμενα πρόσωπα ΠΕΠ.

Να σημειώσουμε τέλος ότι η επιχείρηση εντάσσεται στο πλαίσιο του Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου σε συνεργασία με την EUROPOL και την κωδική ονομασία “ Stigma ”.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.»

Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμος Β’ Ιωάννα Ροτζιώκου:

«Αναφορικά με την πρώτη υπόθεση, από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ασφάλειας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, τα Αστυνομικά Τμήματα Γυθείου και Σπάρτης και τα Λιμεναρχεία Γυθείου και Πύλου, συνελήφθησαν (3) μέλη εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν στη διευκόλυνση της παράνομης εισόδου και εξόδου αλλοδαπών προς και από τη χώρα μας, χωρίς να υποβληθούν στους προβλεπόμενους ελέγχους, κάνοντας χρήση πλωτών μέσων.

Πρόκειται για αλλοδαπούς υπηκόους, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, διευκόλυνση εξόδου από τη χώρα, παραλαβή από σημεία εισόδου, προώθηση στο εσωτερικό της χώρας, εξασφάλιση καταλύματος για απόκρυψη και πρόκληση ναυαγίου, πράξεις από τις οποίες μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο.

Συγκατηγορούμενοι για τα ίδια αδικήματα είναι ημεδαπός και αλλοδαπός, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για την ταυτοποίηση ακόμη (7) μελών της εγκληματικής οργάνωσης.

Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε πολύμηνη, μεθοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα, κατά τη διάρκεια της οποίας και από τη σταχυολόγηση και συσχέτιση του προανακριτικού υλικού, καταδείχθηκε ότι τα μέλη της συγκρότησαν και εντάχθηκαν σε αυτή τουλάχιστον από τον Αύγουστο του 2018, διαθέτοντας συγκεκριμένη δομή και διαρκή δράση.

Συγκεκριμένα, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, «υποδέχονταν» σε σημεία εισόδου πλησίον του ποταμού Έβρου αλλοδαπούς, τους οποίους μετέφεραν στο εσωτερικό της χώρας με τη χρήση επιβατικών οχημάτων και τους απέκρυπταν σε χώρο προσωρινής φιλοξενίας (αποθήκη) σε περιοχή της Αττικής. Ακολούθως, με φορτηγά οχήματα, τους μετέφεραν περεταίρω σε παραθαλάσσιες περιοχές της Πελοποννήσου (Αχαΐα, Μεσσηνία, Λακωνία), όπου διευκόλυναν την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα, με προορισμό την Ιταλία, χρησιμοποιώντας πλωτά μέσα (σκάφη).

Στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε τ o χρονικό διάστημα από 21 έως 23 Νοεμβρίου 2018, απετράπη η διακίνηση με πλωτό σκάφος (46) αλλοδαπών και συνελήφθησαν τα (3) μέλη της εγκληματικής οργάνωσης (προπομπός, ιδιοκτήτης σκάφους και καπετάνιος), σε περιοχές της Πελοποννήσου.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, αποθήκες και οχήματα –μεταξύ άλλων- βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: πλωτό σκάφος, βοηθητική λέμβος, φορτηγό, (2) επιβατηγά αυτοκίνητα, πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών sim , κινητό τηλέφωνο με θερμική κάμερα, χάρτες, πλοηγοί ( GPS ) τελευταίας τεχνολογίας και το χρηματικό ποσό των (3.000) ευρώ.

Σημειώνεται ότι, στο πλωτό σκάφος διαπιστώθηκε πλήθος παραλήψεων ασφαλείας οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν κίνδυνο ζωής για τους επιβαίνοντες, όπως η έλλειψη επαρκών σωσιβίων, καθώς και η έλλειψη φωτοβολίδων και καπνογόνων, με τα οποία θα εξέπεμπαν σήματα βοήθειας σε περίπτωση ανάγκης.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε Ανακριτή.

Στη δεύτερη υπόθεση , από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε απάτες και πλαστογραφίες για εικονικές πωλήσεις οικοπέδων και διαμερισμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και διακινούσε ακάλυπτες και πλαστές επιταγές.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν, πρωινές ώρες της 23ης Νοεμβρίου 2018, έξι (6) ημεδαποί, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και το αρχηγικό της μέλος, ενώ κατηγορείται επιπλέον ένας ημεδαπός και δύο (2) ακόμη άτομα.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για σύσταση συμμορίας, πλαστογραφία και πλαστογραφία πιστοποιητικών (κατά συναυτουργία και κατ΄εξακολούθηση), απάτες τετελεσμένες και σε απόπειρα (κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση) από άτομα που διαπράττουν τέτοιες πράξεις κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και τη νομοθεσία περί επιταγών.

Η αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης ήταν αποτέλεσμα αξιοποίησης και ανάλυσης πλήθους πληροφοριακών δεδομένων, εξακρίβωσης χώρων και στοιχείων ατόμων καθώς και δημιουργίας προφίλ των μελών της.

Όπως προέκυψε, η εγκληματική οργάνωση απαρτιζόταν από (2) υποομάδες, με το αρχηγικό μέλος να αποτελεί ταυτόχρονα τον εντολέα και κινητήριο μοχλό τους.

Συγκεκριμένα, τουλάχιστον από τις αρχές του 2018 είχαν ενωθεί με σκοπό τη διάπραξη κακουργημάτων και έχοντας διακριτούς ρόλους και προέβαιναν σε εικονικές πωλήσεις οικοπέδων, διαμερισμάτων κλ.π. στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, χρησιμοποιώντας πλαστά παραστατικά. Επίσης, διακινούσαν πλαστές ή ακάλυπτες επιταγές, ενώ νομιμοποιούσαν το οικονομικό όφελος που αποκόμιζαν μέσω εικονικών και καθαρών εταιρειών.

Πιο αναλυτικά, η εγκληματική οργάνωση έχει διαπράξει:

  • (9) απάτες, με οικονομικό όφελος (208.000) ευρώ,
  • (11) απόπειρες απάτης, με προσδωκόμενο όφελος (5.820.000) ευρώ και
  • (10) περιπτώσεις διακίνησης πλαστών ή ακάλυπτων επιταγών, με οικονομικό όφελος (408.640) ευρώ.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε γραφεία και οικίες, σε περιοχές της Αττικής, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • πλήθος πλαστών εγγράφων (πληρεξούσια, τίτλοι ιδιοκτησίας, σφραγίδες, δελτίο ταυτότητας, εικονικά τιμολόγια – δελτία αποστολής, αντίγραφα επιταγών, γραμμάτια είσπραξης χρηματικών ποσών άνω των -50.000- ευρώ),
  • κινητά τηλέφωνα και κάρτες sim ,
  • τοπογραφικά διαγράμματα,
  • φωτογραφίες αγροτεμαχίων και διαμερισμάτων καθώς και
  • αυτοκίνητο.

Επίσης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πιστόλι με (2) γεμιστήρες, (63) φυσίγγια και μαχαίρι, τα οποία προέκυψε ότι ανήκουν στον σύζυγο μέλους της εγκληματικής οργάνωσης, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Τα συλληφθέντα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε για διενέργεια κύριας Ανάκρισης.

Σημειώνεται ότι, σε βάρος του αρχηγικού μέλους και ενός ακόμη μέλους της εγκληματικής οργάνωσης εκκρεμούν καταδικαστικές αποφάσεις για ομοειδή αδικήματα και θα οδηγηθούν σε μεταγενέστερο χρόνο στο Τμήμα Εκτέλεσης Ποινών της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Σας ευχαριστώ πολύ.»

Φωτογραφίες 1ης υπόθεσης:

 

 

Φωτογραφίες 2ης υπόθεσης:

 

 

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis