Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:25 | 23/03/2016
Κύριε Υπουργέ, 
 
Με την από 06-11-2015 παρέμβασή μας εστιάζαμε στην ψυχική καταπόνηση των στελεχών Λ.Σ. που καλούνται να διαχειριστούν τις αυξανόμενες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές και ζητούσαμε την παρέμβασή σας για την λήψη μέτρων αναφορικά με την τακτική ψυχολογική υποστήριξη των στελεχών "της πρώτης γραμμής".
 
Συγκεκριμένα επισημαίναμε ότι τα στελέχη αυτά, παρά το γεγονός ότι είναι άρτια εκπαιδευμένα, σχεδόν καθημερινά κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, έρχονται αντιμέτωπα με εικόνες που τα συγκλονίζουν, αφού καλούνται να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν την απόγνωση και το σπαραγμό ενηλίκων και παιδιών που αναζητούν μια καλύτερη ζωή.
 
Τονίζαμε παράλληλα την ευθύνη και το χρέος της Υπηρεσίας να ενεργήσει προληπτικά και να στηρίξει τα στελέχη μας, να σταθεί δίπλα τους, με την ψυχολογική στήριξή τους έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά όχι μόνο τη στρεσσογόνο εμπειρία, αλλά και τις πιθανές συνέπειές της στις καθημερινές, επαγγελματικές και επιχειρησιακές τους δραστηριότητες καθώς και στην οικογένειά τους.
 
Άμεση υπήρξε τότε η από πλευράς σας αντίδραση με ειδικούς επιστήμονες να μεταβαίνουν σε νησιά του Αν. Αιγαίου, ώστε να συνδράμουν στην ψυχολογική υποστήριξη των στελεχών μας.

Σήμερα και με γνώμονα τις δύσκολες εργασιακές αλλά και κοινωνικοοικονομικές συνθήκες μέσα στις οποίες τα στελέχη Λ.Σ. καλούνται να επιτελέσουν το ρόλο τους επανερχόμαστε και πάλι, κάνουμε ένα ακόμη βήμα και αναλαμβάνουμε ακόμα μια πρωτοβουλία σε ότι αφορά την διαχείριση του ευαίσθητου ψυχολογικού παράγοντα. 
 
Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη τα ερευνητικά δεδομένα που συνδέουν την ψυχική υγεία με την αρτιότερη επίτευξη εργασιακών στόχων, προτείνουμε:
 
Την ίδρυση γραφείου Προληπτικής Ψυχικής Υγιεινής στη Διεύθυνση Υγειονομικού Λ.Σ., για την παροχή υπηρεσιών υποστηρικτικού – συμβουλευτικού τύπου στα μόνιμα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.
 
Οι υπηρεσίες που θα παρέχονται από τους ειδικούς ψυχικής υγείας, είτε δια ζώσης είτε κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας, δεν είναι απαραίτητο να εστιάζουν αποκλειστικά στην αντιμετώπιση του εργασιακού στρες αλλά μπορούν και να επεκτείνονται στις παρεμβάσεις σε κρίσεις και επείγοντα γεγονότα και στην συμβουλευτική οικογένειας – γονέων – ζευγαριών, κλπ. δίδοντας έμφαση στην βελτίωση της λειτουργικότητας και προσαρμοστικότητας του ατόμου και στην πρόληψη ακραίων εκδηλώσεων της συμπεριφοράς (χρήση ναρκωτικών, βιαιότητα, αυτοκαταστροφικότητα). Δεοντολογικά, η λειτουργία του γραφείου θα διέπεται από τις αρχές της τήρησης του απορρήτου, της διαφύλαξης των προσωπικών δεδομένων και της εχεμύθειας/εμπιστευτικότητας.
 
Κι επειδή σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να θεωρηθεί ότι «κομίζουμε γλαύκας εις Αθήνας», σας ενημερώνουμε ότι ανάλογη υποδομή, λειτουργεί και στο Πολεμικό Ναυτικό εντός της Ναυτικής Βάσης Κανελλόπουλος, με αντικείμενο την προαγωγή της ψυχικής υγείας των μονίμων στελεχών ΠΝ καθώς και του πολιτικού προσωπικού, στα πλαίσια του γενικότερου ενδιαφέροντος της διοίκησης για την ψυχοκοινωνική μέριμνα του προσωπικού.
 
Ευελπιστώντας στην άμεση ανταπόκρισή σας, με την ανάληψη πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση που περιγράφουμε, παραμένουμε στην διάθεσή σας για περαιτέρω διευκρινήσεις ή πληροφορίες.
 
Για το Δ.Σ.
            Ο Πρόεδρος                       Ο Γενικός Γραμματέας
Δημήτριος Σαϊτάκης                     Σπυρίδων Πασσάκος
 
 
http://www.peals.gr/
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis