Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:14 | 15/11/2019

H αντιασφαλιστική επίθεση που εξελίσσεται σε βάρος των αποστράτων, μπορεί να αναχαιτιστεί μόνο με την ανάπτυξη μαζικών αγώνων μαζί με όλο το συνταξιουχικό κίνημα και τους εργαζόμενους. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης (12-11-2019), από την Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΕΑΠΣ) και την Κίνηση Αποστράτων Αστυνομικών (Κ.ΑΠ.Α), με θέμα τις πρόσφατες εξελίξεις στο ασφαλιστικό σύστημα.

Την εκδήλωση που συντόνισε ο εκπρόσωπος της Κ.ΑΠ.Α Γιώργος Παλιούρας, χαιρέτισε ο πρόεδρος της Π.Ε.Α.Π.Σ. Κώστας Γιαννάκος που τόνισε τη σημαντικότητα του θέματος για όλους τους απόστρατους και την ανάγκη έγκυρης ενημέρωσής τους.

Βασικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Δήμος Κουμπούρης, εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων και η Σταυρούλα Μαυροματίδου, δικηγόρος-εργατολόγος, νομικός σύμβουλος των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων.

Ο Δήμος Κουμπούρης στην ομιλία του ανέλυσε όλο το ιστορικό και τις πτυχές του ασφαλιστικού συστήματος, ιδιαίτερα μετά το νόμο-λαιμητόμο Κατρούγκαλου. Ανέφερε ότι πάνω σ’ αυτόν προχωρά η νέα αντιασφαλιστική επίθεση σε βάρος των συνταξιούχων και των εργαζομένων, με στόχο να μην επιβαρύνονται οι εργοδότες-επιχειρηματίες  και το κράτος  από την υποχρέωση της κοινωνικής ασφάλισης και η κοινωνική προστασία να γίνει ατομική υπόθεση κάθε εργαζόμενου.  Το πρώτο θύμα της νέας αντιασφαλιστικής επίθεσης θα είναι οι επικουρικές συντάξεις που η κυβέρνηση εισάγει σε σύστημα άμεσης κεφαλαιοποίησης. Τόνισε ότι οι εργαζόμενοι είναι οι μοναδικοί παραγωγοί του πλούτου στην κοινωνία και πως η κοινωνική ασφάλιση, η δημόσια δωρεάν υγεία και πρόνοια και η σταθερή, ασφαλής και με δικαιώματα εργασία, είναι κατακτήσεις που κερδήθηκαν με θυσίες, προκειμένου οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι να εξασφαλίσουν μια ζωή με αξιοπρέπεια. Μόνο ο  μαζικός αγώνας παντού μπορεί να ανατρέψει την αντιασφαλιστική επίθεση με ξεκάθαρο στόχο τη διεκδίκηση δημόσιας υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης. Επισήμανε ότι οι απόστρατοι δεν πρέπει να αποπροσανατολίζονται από  κέντρα και ΜΜΕ που εξωραΐζουν την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης. Επίσης, πρέπει να λαμβάνουν υπόψη ότι η μαζική καταφυγή σε μεγαλοδικηγορικά γραφεία για τη δικαστική  διεκδίκηση αναδρομικών δεν έχει από μόνη της πρακτικό αντίκρισμα,  αφού και τα δικαστήρια είναι πυλώνας του ίδιου του κράτους και υποχρεωτικά εφαρμόζουν τους  αντιασφαλιστικούς νόμους του. Κάλεσε τους απόστρατους να οργανωθούν και να συμμετάσχουν σε κοινούς αγώνες μαζί με όλο το συνταξιουχικό κίνημα και τους εργαζόμενους. Να συμμετέχουν στα συλλαλητήρια που θα γίνουν στην Αθήνα και σε όλες τις πόλεις της χώρας στις 30 Νοεμβρίου 2019, καθώς και στην πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων στην Αθήνα στις 14 Δεκέμβρη 2019, με αίτημα την άμεση καταβολή του δώρου των γιορτών, καθώς και όλων όσων έχουν παράνομα κατακρατηθεί από τις συντάξεις μας.

Η Σταυρούλα Μαυροματίδου ανέλυσε τις νομικές διαστάσεις του ασφαλιστικού συστήματος. Ανέφερε ότι οι πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, ουσιαστικά θεωρούν συνταγματικό το νόμο «Κατρούγκαλου» (πλην των ποσοστών αναπλήρωσης για πάνω από 30 χρόνια εργασίας), εδραιώνουν και διατηρούν όλες τις μειώσεις και περικοπές που έγιναν, θεωρούν νόμιμο τον επανυπολογισμό των συντάξεων την 31.12.2014 (με τις ήδη υφιστάμενες προηγούμενες μειώσεις). Οι αποφάσεις αυτές δεν έχουν αναδρομική ισχύ αλλά θα ισχύσουν από 4.10.2019, οπότε και η έκδοσή τους. Άρα, ότι νεώτερο ψηφισθεί, με βάση τις αποφάσεις αυτές, σε περίπτωση που υπάρξουν αναδρομικά, αυτά θα αναφέρονται στο χρονικό διάστημα από 4.10.2019 και μετά. Επισήμανε ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ χειροτερεύουν ακόμα περισσότερο την θέση των συνταξιούχων και δίνουν «πάσα» για τις αντιδραστικές αντισυνταξιουχικές αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση, με την ιδιωτικοποίηση ουσιαστικά της κοινωνικής ασφάλισης.

Παρεμβάσεις έγιναν από τον αντιναύαρχο Π.Ν. Γιώργο Ροΐδη, πρόεδρο της Ανεξάρτητης Ένωσης Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων, που τόνισε την αναγκαιότητα συμπόρευσης των αποστράτων με το συνταξιουχικό κίνημα και τον αντιστράτηγο Π.Σ. Σάββα Θεοδωρή, μέλος του Δ.Σ. της ΠΕΑΠΣ, που επισήμανε τους κινδύνους που προκύπτουν από την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης, αντισυνταγματάρχης ε.α. , ο τέως υπαρχηγός του Π.Σ. Νίκος Κοτσιώρης, ο υποναύαρχος Π.Ν. ε.α. Γιάννης Ντουνιαδάκης, οι υποστράτηγοι Π.Σ. ε.α. Κώστας Μαστοράκης και Αλέκος Χύτης, μέλη της Γραμματείας της Κίνησης για την Εθνική Άμυνα και της Πρωτοβουλίας Αποστράτων, καθώς και εν αποστρατεία ανώτεροι αξιωματικοί και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΠΕΑΠΣ     ΗΚΙΝΗΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis