Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:58 | 28/03/2019

Το Μάιο του 2018 το αστυνομικό τμήμα του Μαϊάμι κυκλοφόρησε ένα βίντεο παρουσίασης του νέου τους περιπολικού που βασίζεται στο μοντέλο Explorer της εταιρίας Ford. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τι ακριβώς μετατροπές έχει υποστεί το όχημα για να μπορέσει να λειτουργεί ως περιπολικό.
[custom:google-ads]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Καταρχάς, να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα σε περίπτωση που κάποιος αναγνώστης δε τα γνωρίζει. Στις ΗΠΑ όλα τα περιπολικά χρεώνονται σε έναν αστυνομικό και οι περιπολίες γίνονται με ένα άτομο ανά περιπολικό ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη γεωγραφική κάλυψη. Αντίστοιχα, όλα τα πίσω τζάμια είναι πάντα φιμέ και στη πίσω πόρτα αναγράφεται το τι ακριβώς ειδικότητα έχει ο συγκεκριμένος αστυνομικός.

[custom:google-ads]

Για παράδειγμα στη παραπάνω φωτογραφία είναι ένας χειριστής εκπαιδευμένου σκύλου, ή αλλιώς μονάδα Κ9. Επίσης, το όχημα Ford Explorer είναι μία πολύ συνηθισμένη βάση για κατασκευή περιπολικών στις ΗΠΑ. Τέλος, το αστυνομικό τμήμα του Μαϊάμι της Φλόριντα, ή MPD (Miami Police Department, Αστυνομικό Τμήμα Μαϊάμι) για συντομία, είναι χωρισμένο σε τρία τμήματα (βόρειου, κεντρικού, και νότιου Μαϊάμι) και είναι επανδρωμένο με περίπου 1500 αστυνομικούς.


Το βίντεο που δημοσίευσε το MPD μπορείτε να το δείτε εδώ:

Στο βίντεο η αστυνομικός με ειδικότητα FTO (Field Training Officer, Αξιωματικός Πρακτικής Εκπαίδευσης), κυρία Στέφανι Όλμερ, παρουσιάζει το δικό της όχημα που βασίζεται σε ένα Ford Explorer του 2016 με κινητήρα V6 των 3.5L και ιπποδύναμη 290 ίππων.

Βλέπετε μία φωτογραφία της κυρίας Σ. Όλμερ δίπλα από το περιπολικό της παρακάτω.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το πρώτο που περιγράφει σχετικά με το όχημα είναι τα υψηλής ορατότητας φώτα που έχει περιμετρικά για λόγους ασφαλείας.

Όπως φαίνεται ξεκάθαρα σε κάθε του πλευρά (εμπρός, πίσω, στο πλάι, στους καθρέφτες, στο πλαϊνό σκαλοπάτι, προφυλακτήρες, κτλ.) το όχημα έχει κεντρικά ελεγχόμενα LED υψηλής φωτεινότητας της εταιρίας Federal Signal (μοντέλο Viper S2). Βλέπετε κάποιες φωτογραφίες ενδεικτικά στη συνέχεια.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ασφαλώς, για τον ίδιο ακριβώς λόγο όλα τα αυτοκόλλητα του περιπολικού είναι από υλικά που αντανακλούν τα φώτα και επιτρέπουν εξίσου εύκολη ορατότητα τη νύχτα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Όλα τα παραπάνω ελέγχονται κεντρικά από τη κονσόλα στη θέση του οδηγού.

[custom:google-ads]

Για την ακρίβεια, η κυρία Σ. Όλμερ μας δείχνει πως ανάμεσα από τα δύο καθίσματα είναι εγκατεστημένο το σύστημα Smart Controller Series B το οποίο ελέγχει όλα τα παραπάνω.

Συγκεκριμένα, έχει ένα διακόπτη γρήγορης ενεργοποίησης με τέσσερις θέσεις (OFF, 1, 2, και 3) όπου στο OFF είναι όλα κλειστά, στο 1 είναι μόνο η σειρήνα, στο 2 είναι μόνο τα φώτα, και στο 3 και τα φώτα και η σειρήνα και αντιστοιχεί στις κλήσεις που υπάρχουν σε όλα τα αστυνομικά τμήματα των ΗΠΑ.

Γύρω του υπάρχουν κουμπιά για έλεγχο όλων των φωτών, σειρήνας και κόρνας ανεξάρτητα καθώς και στη κάτω σειρά μερικά ειδικά για ειδοποίηση οδηγών, δηλαδή ενεργοποίηση μόνο των δεξιών ή αριστερών φωτών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Κάτι που δε χρησιμοποιείται συχνά αλλά έχουν όλα τα περιπολικά στις ΗΠΑ είναι ο προβολέας έρευνας στη κολώνα του οδηγού.

Έτσι και σε αυτό το σύγχρονο περιπολικό, στη κολώνα υπάρχει ένα χειριστήριο που κινεί ένα ισχυρό προβολέα με μηχανικό τρόπο.

Ο διακόπτης ενεργοποίησης του είναι επίσης πάνω στο χειριστήριο του.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μέσα στο όχημα, στο κέντρο της κονσόλας είναι επίσης τοποθετημένη μία ειδική βάση για φορητό υπολογιστή. Στις ΗΠΑ όλες οι κλήσεις καθώς και όλοι οι έλεγχοι γίνονται μέσω υπολογιστών στα περιπολικά πλέον.

Βλέπετε πως είναι οι μπροστινές θέσεις από τη πόρτα του οδηγού καλύτερα στη φωτογραφία που ακολουθεί.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Καθώς ο φορητός υπολογιστής δέχεται σκληρή χρήση μέσα σε ένα όχημα, το MPD επέλεξε να εξοπλίσει τα περιπολικά με φορητούς υπολογιστές Panasonic Toughbook που είναι ειδικά σχεδιασμένοι για υψηλή αντοχή.

Βλέπετε καλύτερα το μοντέλο του υπολογιστή και από τη φωτογραφία αυτή.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Έπειτα η κυρία Στέφανι Όλμερ μας οδηγεί όπως λέει «στο μέρος που δε θα θέλατε να βρεθείτε», τις πίσω θέσεις του οχήματος.

Εκεί βλέπουμε ότι έχει εγκατασταθεί ένα κουβούκλιο από πλαστικό και πλέξιγκλας ώστε να μη μπορεί κάποιος βίαιος εγκληματίας να χρησιμοποιήσει εξαρτήματα του οχήματος για να επιτεθεί στους αστυνομικούς ή να διαφύγει.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πέρα από λόγους ασφαλείας, εξηγεί ότι τα ενιαία πλαστικά καθίσματα είναι καλά και από άποψη υγιεινής καθώς το καθάρισμα τους είναι πολύ πιο εύκολο και γρήγορο.

Τώρα, όσον αφορά τις πόρτες, προφανώς και δεν ανοίγουν από μέσα, και δεύτερον έχουν ενισχυθεί με μεταλλικές μπάρες στα παράθυρα (πλαϊνά και πίσω) για προστασία από βίαιους εγκληματίες που ίσως να προσπαθήσουν να τα σπάσουν για να διαφύγουν.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ανάμεσα από τις θέσεις των κρατουμένων και του αστυνομικού υπάρχει επίσης ένας μεταλλικός τοίχος που έχει συγκολληθεί στο όχημα και στο επάνω του μέρος έχει πλέξιγκλας.

Στο κέντρο υπάρχει ένα άνοιγμα με κάγκελα όπου ο αστυνομικός μπορεί να ανοίξει ή να κλείσει το παράθυρο από πλέξιγκλας για να επικοινωνήσει με τον κρατούμενο εφόσον αυτό είναι ασφαλές.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Έπειτα, η αστυνομικός μας οδηγεί στον αποθηκευτικό χώρο του οχήματος για να μας δείξει τι μεταφέρει πάντα στο επαγγελματικό της όχημα.

Όπως δηλώνει είναι αρκετά πράγματα σήμανσης όπως φωτοβολίδες δρόμου, αλεξίσφαιρα, μέσα πυρόσβεσης, πρώτων βοηθειών, κτλ.

Ωστόσο, στη Φλόριντα δεν επιτρέπεται οι αστυνομικοί να φοράνε αυτό τον εξοπλισμό (βαλλιστικές πλάκες και κράνος) εάν δεν υπάρχει αντίστοιχη κλήση για εν εξελίξει ένοπλη επίθεση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επίσης, για λόγους ταξινόμησης και διαχείρισης χώρου, όλα τα περιπολικά αυτού του τύπου έχουν τροποποιηθεί ώστε να έχουν ένα μεγάλο συρτάρι που κλειδώνει στο οποίο οι αστυνομικοί μπορούν να τοποθετήσουν τα επιπρόσθετα όπλα, πυρομαχικά, ή οτιδήποτε άλλο επιθυμούν.

Βλέπετε παρακάτω τη κυρία Σ. Όλμερ που κρατάει το ημερήσιο σακίδιο της που έχει τοποθετήσει επάνω από το συρτάρι.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Μέσα στο συρτάρι η κυρία Σ. Όλμερ έχει διάφορα ρούχα που ίσως να χρειαστεί (φωσφορούχα γιλέκα για τον αυτοκινητόδρομο, μπουφάν, αδιάβροχα, εργαλεία σήμανσης, γάντια, κτλ.)

Βλέπετε μία σχετική φωτογραφία εδώ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Και κάπου εκεί τελειώνει η παρουσίαση.

Σίγουρα το περιπολικό έχει και άλλα πράγματα που δε παρουσιάστηκαν όπως για παράδειγμα ενσωματωμένο ραντάρ ανίχνευσης ταχύτητας αλλά τα παραπάνω δίνουν μία καλή εικόνα για το πως είναι ένα σχετικά μοντέρνο περιπολικό όχημα στο Μαϊάμι σήμερα.

Πηγή: defensegr.wordpress.com

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis