Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:44 | 28/12/2014

Παρέλαση υπουργών παρατηρήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Βουλή με στόχο να δικαιολογήσουν και να επιχειρηματολογήσουν… τις αδικαιολόγητες τροπολογίες που κατέθεσαν σε άσχετα νομοσχέδια με το αντικείμενο που ασχολούνται οι τροπολογίες.

Πρόκειται για μια πρακτική «φαινόμενο»… των τελευταίων τριών χρόνων στην Βουλή που εκφυλίζει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες όπως αρκετοί βουλευτές καταγγέλλουν!

Μάλιστα εύλογο και απορίας άξιο είναι να αναρωτιέται κάποιος τι δουλειά έχει η ρύθμιση για την ευνοϊκότερη φορολόγηση των μονάδων φωτοβολταϊκών, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για το Παρατηρητήριο Άνοιας, ή όπως τροπολογίας για την Ίδρυση Πλημμελειοδικείου στην Κοζάνη αλλά ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι πως σε όλα όσα νομοθετήθηκαν για την Περιγεννητική Φροντίδα από δίπλα… ψηφίστηκε και η χορήγηση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας στο Μέγαρο Μουσικής!

Πάνω από 200 τροπολογίες

Οι «εκλογοτροπολογίες» έσπασαν όλα τα καταγεγραμμένα ρεκόρ και έφτασαν συνολικά στα δύο τελευταία νομοσχέδια που ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία από τη Βουλή αισίως… τις 200!

Το πρώτο «τσουνάμι» τροπολογιών, όπως διαβάζουμε στο koolnews, έσκασε στο ογκώδες νομοσχέδιο για τις ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις που επικαιροποιεί το νόμο Τρίτση για τις εισφορές σε γη και χρήμα, με πάνω από 87 τροπολογίες να κατατίθενται, 43 εξ’ αυτών να ψηφίζονται. Από τις 43, οι 16 ήταν υπουργικές και οι 27 βουλευτικές.

Προσλήψεις δικαστικών υπαλλήλων σε νομοσχέδιο... για απαλλοτριώσεις

Μία από τις «άσχετες» τροπολογίες που ψηφίστηκε αφορά τη δυνατότητα δημοσίευσης δημοσκοπήσεων έως και μια μέρα πριν από τις κάλπες, όπως είχε γίνει και με σχετική ρύθμιση, επίσης με τροπολογία, στις πρόσφατες Ευρωεκλογές, ενώ πέρασαν και ρυθμίσεις σχετικά με την πλήρωση κενών οργανικών θέσεων δικαστικών υπαλλήλων.

Στο ίδιο νομοσχέδιο εμφανίστηκαν και θέματα που αφορούν τον ΕΟΤ και ρυθμίζουν εκκρεμότητες με τα ειδικά τουριστικά λεωφορεία δημόσιας χρήσης. Πολύ σχετική με το μέλλον των δασών ήταν και η τροπολογία που αφορά το Ίδρυμα «Αρχεία Ταινιών Ελλάδος Ταινιοθήκη της Ελλάδος» και την βιωσιμότητα του.

Στο ίδιο νομοθέτημα λύθηκε και το επίσης χρόνιο πρόβλημα στον Δήμο Γλυφάδας για ίδρυση Κοιμητηρίου, καθώς η Πολεμική Αεροπορία παραχωρεί έκταση 49,2 στρεμμάτων, προκειμένου να κατασκευαστεί το κοιμητήριο και να δημιουργηθεί νέα περιμετρική οδός πρόσβασης, με φωτισμό και περιτοίχιση.

Άδεια ραδιοφωνικού σταθμού... στα δάση

Βεβαίως είχαμε και εκπλήξεις… εκεί μέσα στα δάση! Μία υπουργική τροπολογία που αποσύρθηκε αφορούσε στην αλλαγή καθεστώτος άδειας ραδιοφωνικού σταθμού. Αυτή προέβλεπε σε περίπτωση οριστικής παύσης ή διακοπής τουλάχιστον επί εξάμηνο της λειτουργίας ραδιοφωνικού σταθμού, η ανάκληση της άδειας από το ΕΣΡ.

Επίσης δίνεται άδεια με τη σύμφωνη γνώμη τουλάχιστον του 1/2 του προσωπικού του σταθμού ή του 1/3 των δημοσιογράφων η εκπομπή νέου σταθμού από την ίδια συχνότητα.

Πάνω από 103 τροπολογίες μόνο… κατατέθηκαν στο νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας περί ίδρυσης Παρατηρητηρίου Άνοιας, βελτίωσης Περιγεννητικής φροντίδας και άλλων ρυθμίσεων, μια συνεδρίαση επίσης μαμούθ αφού κράτησε 14 ώρες! Από αυτές οι 16 τροπολογίες ήταν υπουργικές και οι 87 βουλευτές, εκ των οποίων έγιναν αποδεκτές συνολικά οι 27.

Ρύθμιση για τη διετή αναστολή του φόρου υπεραξίας ακινήτων

Μεταξύ των τροπολογιών που ψηφίστηκαν ήταν και η επικύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την δίμηνη παράταση του μνημονίου. Επίσης, η ρύθμιση για τη διετή αναστολή του φόρου υπεραξίας ακινήτων, η παράταση για έναν χρόνο της προθεσμίας απόσυρσης αυτοκινήτων, η παράταση του χρόνου παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου που έληγε στις 31 Δεκεμβρίου 2014 για υποθέσεις, οι οποίες διερευνώνται από το ΣΔΟΕ κ.α.

Από τις υπουργικές τροπολογίες δεκτές έγιναν, αυτή που αφορά στη δίμηνη παράταση για την προσαρμογή των ταμείων των ένστολων στις διατάξεις περί συγχωνεύσεων ταμείων, στην πρόσληψη στο ΕΣΥ γιατρών με μπλοκάκι χωρίς απόφαση υπηρεσιακού συμβουλίου, στην επ' αόριστον παράταση λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ.

Άλλη τροπολογία ρύθμιζε εκκρεμότητες που αφορούν στο Ενιαίο Κεφάλαιο Αποζημίωσης Φορτοεκφορτωτών, στην παραμονή στην υπηρεσία ιατρών μέχρι τη συμπλήρωση κατά ανώτατο όριο του 67ου έτους ηλικίας, στα αποθεματικά των Ο.Τ.Α. και στην ρύθμιση αναφορικά με τις ληξιπρόθεσμες και βεβαιωμένες οφειλές των Ο.Τ.Α., στα επιβατηγά και επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία.

Ακόμα πέρασαν οι τροπολογίες που αφορούν στις Στρατηγικές Επενδύσεις σε εκτάσεις με μικτό καθεστώς ιδιοκτησίας (δημόσιες και ιδιωτικές εκτάσεις), στον Οργανισμό του υπουργείου Οικονομικών, όπως και οι ρυθμίσεις αναφορικά με την Ε.Α.Β. Α.Ε.

Στο υπουργείο Υγείας... το Μέγαρο Μουσικής

Πολύ σχετική με την υγεία… ήταν και η τροπολογία για το Μέγαρο Μουσικής. Μάλιστα ο υπουργός Πολιτισμού Κ. Τασούλας διευκρίνισε στους δημοσιογράφους ότι η λύση για το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών είναι στο πλαίσιο προηγούμενων τροπολογιών, χωρίς να δίνει την οριστική λύση η οποία φαίνεται πως έχει συμφωνηθεί μεταξύ του Υπουργείου και του Μεγάρου, αλλά «δεδομένης της πίεσης, δεν υπήρχε χρόνος να βρεθούν οι 10 υπογραφές των υπουργών».

Η τροπολογία που ψηφίστηκε εκτός την παράταση άσκησης καθηκόντων από το παρόν ΔΣ του Μεγάρου, φέρνει και διατάξεις για την απευθείας πληρωμή των αθλητικών σωματείων και ενώσεων από τη Γ.Γ. Αθλητισμού, χωρίς τη μεσολάβηση της ΕΠΟ, πράγμα που θα σήμαινε την παρακράτηση του μισού περίπου ποσού λόγω φόρων.

Πηγή:thestival.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis