Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:39 | 02/10/2021

Του Κώστα Αλατζά

Μια επικίνδυνη αερομαχία σημειώθηκε την περασμένη Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2021, στο Αιγαίο και πιο συγκεκριμένα μεταξύ Χίου και Σάμου ανάμεσα σε ζεύγος τουρκικών F-16 και ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών που έσπευσαν να τα αναχαιτίσουν, σε μια ημέρα η οποία χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερη ένταση, με 48 παραβιάσεις εθνικού εναέριο χώρου, 8 παραβάσεις του FIR Αθηνών, ενώ τέσσερα τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του OnAlert, το συμβάν έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της διακλαδικής άσκησης «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ – 2021», όταν τα τουρκικά αεροσκάφη εισήλθαν στον ελληνικό εναέριο χώρο με σκοπό να «παρενοχλήσουν» τη διεξαγωγή της ελληνικής άσκησης. Αμέσως τα ελληνικά μαχητικά, απογειώθηκαν αναγνώρισαν και αναχαίτισαν τα τουρκικά F-16. Κατά τη διάρκεια της αναχαίτισης και των ελιγμών που πραγματοποιούνταν στον αέρα, το τουρκικό ζεύγος διασταυρώθηκε σε κοντινή απόσταση με ελληνικά μαχητικά.

Το περιστατικό καταδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η προκλητικότητα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, που έχει ως στόχο να προβάλλει τις μονομερείς διεκδικήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο, αυξάνει την ένταση και τις πιθανότητες πρόκλησης ατυχήματος.  Τις τελευταίες τρεις ημέρες τα τουρκικά αεροσκάφη επιδόθηκαν σε μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού μας χωρου και υπερπτήσεων σε ελληνικά νησιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δραστηριότητα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, κατά τη διάρκεια της άσκησης «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ – 2021», σημειώνεται λίγο μετά την ανακοίνωση της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας και πριν την διεξαγωγή του 63ου γύρου των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας την ερχόμενη εβδομάδα στην Άγκυρα.

onalert.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis