Πετώντας με τους ελικοπτεράδες της πυροσβεστικής

ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Πετώντας με τους ελικοπτεράδες της πυροσβεστικής

Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης
Κάμερα: Νίκος Χριστοφάκης
Μοντάζ: Αποστόλης Μαρούσης

Είναι σε ετοιμότητα 24ώρες το 24ωρο και διακινδυνεύουν τη ζωή τους για το καθήκον. Ρίχνονται στη μάχη με τις δασικές πυρκαγιές κάθε καλοκαίρι αλλά είναι και σε θέση να μεταφέρουν από οποιοδήποτε μέρος της χώρας κάποιον ασθενή του οποίου η ζωή βρίσκεται σε κίνδυνο. Με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, η ηλεκτρονική μας εφημερίδα βρέθηκε στη βάση της Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων του Πυροσβεστικού Σώματος και συνάντησε από κοντά τους ιπτάμενους πρωταγωνιστές των πυροσβεστικών ελικοπτέρων. Eπίσης πραγματοποιήσαμε πτήση με το ελικόπτερο BK-117 προκειμένου να δούμε από κοντά την ετοιμότητα χειριστών και διασωστών των Super Puma, αλλά και την εκπαίδευση με ρίψεις νερού που γίνεται με τα ελικόπτερα ΒΚ.

Παρακολουθήστε το ρεπορτάζ:

Η έδρα της υπηρεσίας  βρίσκεται στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Εκεί στεγάζονται μερικά από τα ελικόπτερα τα οποία χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο για την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών. Ο διοικητής της υπηρεσίας, Πύραρχος Γιώργος Πορτοζούδης, μας υποδέχτηκε στο γραφείο του το οποίο είναι γεμάτο φωτογραφίες και πλακέτες με διακρίσεις. «Πετάμε παντού. Μόλις δοθεί η εντολή για μια πυρκαγιά είμαστε στον αέρα σε 15 λεπτά», αναφέρει στο zougla.gr. Φέτος για πρώτη φορά, ρίχνονται στη μάχη της εναέριας δασοπυρόσβεσης τα ελικόπτερα BΚ-117,τα οποία έως τώρα χρησιμοποιούνταν για αεροδιακομιδές και μεταφορά προσωπικού. Τα συγκεκριμένα ελικόπτερα θα μεταφέρουν τον ειδικό κάδο με το νερό, όπως ακριβώς χρησιμοποιούνται και τα Super Puma. 

 

BK-117

BK-117
 Η τεχνική υποστήριξη παρέχεται από το τμήμα συντήρησης της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας. Η υποδομή του αεροδρομίου εξασφαλίζει άρτιες κτηριακές εγκαταστάσεις, χώρους στάθμευσης και εξυπηρέτησης πτητικών μέσων και προσωπικού ενώ η εκπαίδευση των ιπτάμενων Αξιωματικών και Υπαξιωματικών- χειριστών του Π.Σ έγινε από το αρχικό μέχρι και το προχωρημένο στάδιο από την Ολυμπιακή Αεροπλοΐα (Σ.Ε.Χ.Ο.Α.). 

Η Υπηρεσία Εναερίων Μέσων του Πυροσβεστικού Σώματος ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 200 και στελεχώθηκε το 2002 μετά την απόκτηση δύο ελικοπτέρων ΒΚ-117 της εταιρίας «Eurocopter». Στη συνέχεια ενισχύθηκε το 2004 με ένα ακόμη. Η διαμόρφωση των συγκεκριμένων ελικοπτέρων είναι τέτοια ώστε να μπορούν να μεταφέρουν δύο άτομα πλήρωμα και 6 επιβάτες. Τα έτη 2004-2005 νηολογήθηκαν επίσης και άλλα δύο ελικόπτερα «πολλαπλών ρόλων» για λογαριασμό του Πυροσβεστικού Σώματος, γνωστά σε όλους ως Super Puma.

Στις αποστολές της υπηρεσίας περιλαμβάνονται:

• Η αεροπυρόσβεση με χρήση ειδικού πυροσβεστικού κάδου 
• Η εναέρια επιτήρηση και συντονισμός επίγειων μέσων που μάχονται με δασικές πυρκαγιές 
• Η μεταφορά πεζοπόρων τμημάτων δασοπυροσβεστών
• Αποστολές αεροδιακομηδών, έρευνας και διάσωσης

Το ελικόπτερο BK-117 με το οποίο και πραγματοποιήσαμε πτήση, διαθέτει δύο κινητήρες Turbomeca Arriel-1E2.Στην πυροσβεστική έκδοση μπορεί να μεταφέρει με εξωτερικό γάντζο ειδικό κάδο με νερό βάρους 970 κιλών. Βέβαια κατά την αντιπυρική περίοδο κάθε έτους μισθώνονται επιπλέον ελικόπτερα πυρόσβεσης για να συνδράμουν στο έργο κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών, όπως τα γνωστά «Ericson».

 

Γιώργος Πορτοζούδης

Γιώργος Πορτοζούδης
 «Επιχειρούμε για να καθυστερήσουμε την εξάπλωση της φωτιάς και όχι για να την σβήσουμε» συμπληρώνει ο διοικητής της υπηρεσίας. «Το προσωπικό μας, 35 άτομα, χειριστές και μέλη πληρώματος είναι άριστα εκπαιδευμένο και είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε απειλή. Οι χειριστές στο σύνολο είναι 12», προσθέτει.

Ο Γ. Πορτοζούδης, στο φακό του zougla.gr αναφέρεται μεταξύ άλλων και σε περιπτώσεις όπου το προσωπικό κινδύνεψε στην προσπάθεια εναέριας επιχείρησης. Κι αυτό, όπως εξηγεί, συνέβη λόγω του καιρού.


 

Διαβάστε περισσότερα στο www.zougla.gr