Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:54 | 23/05/2015

«Σκληρότερη» γραμμή απέναντι στους εμπόρους ναρκωτικών υιοθετεί η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, προκειμένου να απειλούνται με ισόβια όσοι εμπλέκονται σε διακίνηση προσδοκώντας όφελος πάνω από 75.000 ευρώ συνολικά, χωρίς να ενδιαφέρει πόσοι είναι οι κατηγορούμενοι.

Εισαγγελική πρόταση προς την Ολομέλεια ΑΠ λέει «όχι» στο αίτημα κατηγορουμένων να επιμερίζεται το ποσό αυτό ανάλογα με τον αριθμό των εμπλεκομένων στη διακίνηση, επιχειρώντας έτσι να «σπάσουν» τα ισόβια.

Η υπόθεση, που δικάστηκε στην Ολομέλεια ΑΠ, θα δώσει στην πράξη απάντηση για την ποινική μεταχείριση χιλιάδων κατηγορουμένων (όπως τονίστηκε στη δίκη), καθώς δύο κατηγορούμενοι για κατοχή και διακίνηση πάνω από 3 κιλά κοκαΐνης, με προσδοκώμενο όφελος 85.000 ευρώ, προσπαθούν να «σπάσουν» το ποσό (επιμερίζοντάς το στον καθένα) για να γλιτώσουν τα ισόβια.

Τροποποιήσεις
Αλλεπάλληλες τροποποιήσεις των τελευταίων ετών έκαναν τη νομοθεσία επιεικέστερη. Προβλέφθηκε μεν αύξηση των χρηματικών ποινών από 50.000 έως 1 εκατ. ευρώ (ενώ παλαιότερα ήταν από 29.412 έως 588.235 ευρώ), αλλά έγινε δυσκολότερη η επιβολή ισοβίων. Ετσι, πριν από 7 χρόνια απειλούνταν με ισόβια ο υπότροπος, όποιος ενεργεί κατ' επάγγελμα ή κατά συνήθεια τη διακίνηση, όποιος εμπλέκει ανηλίκους, χρησιμοποιεί όπλα για να διαφύγει ή διακινεί μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών.

Οι αντιφατικές δικαστικές αποφάσεις για το ποια θεωρείται μεγάλη ποσότητα, η «υπερφόρτωση» των φυλακών με εξαιρετικά μεγάλο αριθμό κατηγορουμένων για ναρκωτικά (περίπου 40% του συνόλου των κρατουμένων, που συχνά ξεπερνούν τους 12.000) οδήγησε σε ρυθμίσεις επιεικέστερες με κριτήριο το επιδιωκόμενο χρηματικό κέρδος. Ετσι, τα ισόβια απειλούν πλέον όσους διακινούν κατ' επάγγελμα ναρκωτικά, προσδοκώντας όφελος τουλάχιστον 75.000€, ενώ οι υπόλοιπες προϋποθέσεις απαλείφθηκαν.

Τώρα επιχειρείται να «σπάει» το ποσό αυτό, ανάλογα με τον αριθμό των κατηγορουμένων, ώστε να αποφεύγονται τα ισόβια.

Ομως ο αντεισαγγελέας ΑΠ, Ν. Παντελής, απέκρουσε την προσπάθεια αυτή, υπογραμμίζοντας ότι όταν διακινούν ναρκωτικά περισσότεροι δράστες, δεν μπορεί να λαμβάνεται υπόψη το όφελος στο οποίο απέβλεψε χωριστά καθένας, αλλά το σύνολο του οφέλους, που προσδιορίζεται μία φορά και αντιστοιχεί σε όλους μαζί τους κατηγορουμένους, χωρίς να επιμερίζεται μεταξύ τους. Αυτή η ερμηνεία είναι σύμφωνη με τη λογική -κατά την εισαγγελική πρόταση-, ενώ η αντίθετη εκδοχή θα οδηγούσε σε άτοπα αποτελέσματα. Κι αυτό γιατί δεν μπορεί ο νομοθέτης να απέβλεπε στο ατομικό όφελος κάθε δράστη -τόνισε-, υποχρεώνοντας έτσι τον δικαστή να διεισδύει σε εσωτερικές συμφωνίες μεταξύ περισσότερων δραστών για τη διανομή του κέρδους, οι οποίες είναι δυσαπόδεικτες, αλλά και επιτρέπουν να καταστρατηγηθεί ο νόμος με τον τεμαχισμό του οφέλους, ανάλογα με τις επιδιώξεις τους.

Οι δικηγόροι των κατηγορούμενων Αλβανών υποστήριξαν ότι αν δεν γίνεται επιμερισμός του ποσού, μπορεί να κινδυνεύουν με ισόβια μικροδιακινητές ή «βαποράκια» που φυλάνε ναρκωτικά σπίτι τους για λογαριασμό μεγαλεμπόρων προκειμένου να πάρουν τη δόση τους κ.λπ. Τόνισαν ότι η ερμηνεία αυτή είναι αντίθετη στο πνεύμα της νέας νομοθεσίας για περιορισμό του μεγάλου αριθμού ισοβιτών.

Ωστόσο, στην παραπεμπτική απόφαση προς την Ολομέλεια, το ποινικό τμήμα ΑΠ διευκρινίζει ότι το προσδοκώμενο όφελος υπολογίζεται ανάλογα με τον ρόλο καθενός στη διακίνηση. Στη συγκεκριμένη υπόθεση, ο ισοβίτης έκανε επαφές με το ΙΧ του έχοντας συνοδηγό παιδάκι 7-8 ετών. Οταν οι αστυνομικοί πήγαν για έρευνα σπίτι του, η σύζυγος κλείδωσε την πόρτα πετώντας στη λεκάνη του μπάνιου χρήματα και ναρκωτικά, τραβώντας το καζανάκι πολλές φορές. Τελικά έβγαλαν από τη λεκάνη και τη μισοκατεστραμμένη αποχέτευση περίπου 30.000 ευρώ, εντοπίζοντας άλλα 3 κιλά κοκαΐνης στο διπλανό σπίτι.

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

ethnos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis