Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:22 | 02/11/2015

Δημοσιεύουμε το παρακάτω ιδιαίτερα ενδιαφέρον κείμενο, που μας έστειλε ο Δημήτρης Σκλάβης στη σελίδα μας στο facebook.

9mm 115-124-135 ή 147grains
Πολλές συζητήσεις με ανταλλαγή απόψεων, γίνονται τα τελευταία χρόνια για το πιο βάρος βλήματος είναι ιδανικό για τα πιστόλια των 9mm. Για να μπορέσουμε να έχουμε μία σωστή άποψη θα πρέπει να διαχωρίσουμε την χρήση των φυσιγγίων α) για Αστυνομική χρήση ή για σκοπευτική χρήση β) βάση του είδους της ραβδώσεως και του μήκους της κάνης. Θα ξεκινήσω με την σκοπευτική χρήση, όπου το ενδιαφέρον εστιάζεται α) στην χαμηλή ανάκρουση και β) στην ακρίβεια βολής (accuracy) στις διάφορες αποστάσεις και ειδικά στην διπλή βολή(double tap). Ως γνωστό την χαμηλότερη ανάκρουση την έχουν τα φυσίγγια με μεγαλύτερο βάρος βλήματος 135-147-165 grains και φυσικά όταν η ράβδωση είναι πολυγωνική. Επειδή απαιτείται και ακρίβεια βολής σε μεγάλες αποστάσεις, η προτίμηση των σκοπευτών εστιάζεται στα 124 και 147 grains.

Στην περίπτωση της Αστυνομικής χρήσεως του 9mm, υπάρχουν άλλες απαιτήσεις όπως η διείσδυση(penetrate) του βλήματος και η παραμόρφωση κατά την είσοδο. Εξετάζοντας τις δύο αυτές απαιτήσεις θα πρέπει να δούμε τον παράγοντα του είδους της ραβδώσεως, που είναι δύο ειδών α) η κλασική ή ανάγλυφη ράβδωση τύπου six lands and grooves και β) η πολυγωνική (polygonal rifling) Το κάθε είδος έχει τις δικές του προτιμήσεις όσον αφορά το βάρος του βλήματος και την σύσταση του χαλκού του περιβλήματος(FMJ) όσον αφορά την σκληρότητα. Τα 115 έχουν μεγαλύτερη ταχύτητα και ενέργεια(115 grain bullet should have the most velocity and the most foot pounds of energy) δεν έχουν όμως την ίδια διείσδυση με τα βαρύτερα βλήματα. Τα 124 έχουν καλή διείσδυση και αρκετά καλή ταχύτητα και ενέργεια(bullet has enough weight to penetrate and has a good level of speed).

Τα 147 έχουν αρκετό βάρος για διείσδυση, όπως και τα 165, αλλά η ταχύτητα τους είναι χαμηλή, κάτω των 1000 ποδιών. Πάντως είναι απόλαυση να ρίχνεις με 147-165 λόγω της χαμηλής ανακρούσεως. Σε πιστόλια που η κάνη τους είναι από ατσάλι 416(416R Stainless Steel) με κλασική ράβδωση(sharp edges) δοκιμάστηκε με πολύ καλές επιδόσεις το βάρος των 135grains, ενώ σε αυτά με πολυγωνική το βάρος των 124 είχε τα καλύτερα αποτελέσματα. Για την γενική χρήση όλων των τύπων ραβδώσεως προτείνεται η χρήση των νέων 9mm +P, το οποίο έχει μεγάλη ταχύτητα, διείσδυση και ενέργεια ενώ η παραμόρφωση του κατά την είσοδο είναι σε πολύ καλό επίπεδο.

Για την διπλή βολή (double tap) η άποψη του Mike McNett, President and CEO είναι Doubletap has developed a reputation for powerful, reliable and accurate ammunition loaded with a variety of premium bullet options. With their "no punches pulled" style of building ammunition Doubletap uses only the best components available to manufacture the highest performing ammunition possible. With special attention to quality control and precision craftsmanship each. Χαρακτηριστική είναι η άποψη κορυφαίου Αμερικανού συμβούλου του FBI και της Αστυνομίας σε θέματα βαλλιστικής και ενέργειας που αναφέρει It seems like 124 or 147 grain ammo is the most popular for 9mm on this site. It also seems like most law enforcement agencies who still carry a 9mm are using the heavier bullets, ex. NYPD uses 124 grain +p as their carry ammo. Is the 115 grain bullet the reason many law enforcement agencies abandoned the 9mm to go to the heavier .40 or ..45 caliber? Are the newer 115 grain bullets any good? Anyone carry 115 grain for self-defence and if so, why? A lot of questions but I am carrying 124 grain hollow points because heavier 9mm seems to be the trend. Στο video που ακολουθεί, βλέπετε τα αποτελέσματα βολών με GLOCK mod. 17, φυσιγγίων βάρους βλήματος 115-124-135 και 147 grains.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis