Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:22 | 24/11/2014

 

Είναι γυναίκες της διπλανής πόρτας, μεσαίας οικονομικής και κοινωνικής τάξης, γύρω στα 40, άνεργες ή εργαζόμενες αλλά χωρίς καν πρόσβαση στα δικά τους χρήματα, παντρεμένες ή μη με έναν άντρα-δυνάστη, βιώνοντας για πάνω από 10 χρόνια μια κατάσταση που όταν φτάνει σε ακραίο σημείο, χαρακτηρίζεται ως… έγκλημα πάθους.

Δεν είναι όμως, είναι ενδοοικογενειακή βία που συντελείται σε μεγάλο ποσοστό γυναικών, όπως τόνισαν οι υπεύθυνες της Εταιρίας για τον Κοινωνικό Αποκλεισμό και την Ψυχική Υγεία (Ε.Κ.Α.Ψ.Υ.) με αφορμή την αυριανή, παγκόσμια ημέρα ενάντια στη βία κατά των γυναικών.

"Εκτιμούμε ότι η κατάσταση είναι χειρότερη στην ανώτερη τάξη όπου όμως η βία αποσιωπείται ενώ είναι μεγαλύτερη και πιο επικίνδυνη" τόνισε σε συνέντευξη τύπου η υπεύθυνη της Εταιρίας, Χρυσάνθη Ζαφειράτου.

"Φανταστείτε, ότι τις γυναίκες που υφίστανται βία, τις έχουν αποσπάσει ακόμα και την κάρτα από την τράπεζα όπου μπαίνει ο μισθός τους και πολλές φορές, έρχονται στο Κέντρο μόνο με ένα εισιτήριο του αστικού λεωφορείου. Εξαναγκάζονται δε, να εγκαταλείψουν την εργασία τους και οι σύζυγοι που τις κακοποιούν, παρακρατούν το ασφαλιστικό τους βιβλιάριο" περιέγραψε την κατάσταση η κ. Ζαφειράτου.

Όπως εκτίμησε, αν και η αστυνομία και τα δικαστήρια δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα, εντούτοις είναι συχνό το φαινόμενο,
"αστυνομικοί να κάνουν ότι δεν ακούνε" και να αποτρέπουν τις γυναίκες να καταθέσουν μήνυση για περιστατικά κακοποίησης όταν προσέρχονται στα αστυνομικά τμήματα.

"Σε τέτοια περιστατικά, η Αστυνομία είναι υποχρεωμένη να ενεργοποιήσει τον νόμο για την ενδοοικογενειακή βία και η ποινική δίωξη να κινηθεί αυτεπάγγελτα" ξεκαθαρίζει η κ.Ζαφειράτου.

Η Ε.Κ.Α.Ψ.Υ. τα τελευταία 15 χρόνια λειτουργίας της έχει προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε 2560 άτομα.
Από πέρσι τον Οκτώβριο χρηματοδοτείται από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας με 80.000 ευρώ,
συμμετέχοντας σε πρόγραμμα που ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο του 2015.

Αύριο, στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας ενάντια στη βία, στην πλατεία Αριστοτέλους
θα στηθεί περίπτερο ενημέρωσης - ευαισθητοποίησης των πολιτών της Θεσσαλονίκης και θα γίνει θεατρικό δρώμενο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis