Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:29 | 02/04/2022

Οι αποστρατείες ικανών αξιωματικών έδωσαν το στίγμα των φετινών τακτικών κρίσεων στην ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας. Ξεκίνησαν την Πέμπτη με την αποστρατεία του μέχρι πρότινος αρχηγού Μιχάλη Καραμαλάκη και τη διαδοχή του από τον επιθεωρητή Βορείου Ελλάδος Κωνσταντίνου Σκούμα. Ο κ. Σκούμας με καταγωγή από την Ηπειρο φέρεται να διατηρεί καλή σχέση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη θεοδωρικάκο και ακόμα καλύτερη με τον υφυπουργό και συντοπίτη του Λευτέρη Οικονόμου. Ο κ. Καραμαλάκης είναι πιθανό να αναλαμβάνει πόστο στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

Η πιο ηχηρή αποστρατεία αξιωματικού είναι αυτή του μέχρι πρότινος διοικητή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής Πέτρου Τζεφέρη, ο οποίος περιγράφεται από τους συνεργάτες του αλλά και τους υφισταμένους του στο σώμα ως ένας από τους πιο ικανούς και ακέραιους αξιωματικούς που πέρασαν από την αστυνομία. Η απομάκρυνσή του μάλιστα προκάλεσε πάταγο στο εσωτερικό του σώματος, καθώς έγινε λίγες μόνο ώρες μετά την εξιχνίαση από την Ασφάλεια Αττικής της υπόθεσης με τα νεκρά παιδιά στην Πάτρα, που περιγράφηκε από πολλούς ως «το έγκλημα του αιώνα».

Πληροφορίες, που πάντως δεν κατέστη εφικτό να επιβεβαιωθούν, θέλουν τον υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο να αντιτίθεται στην απομάκρυνση του κ. Τζεφέρη, δίχως πάντως επιτυχία.

Ενας ακόμα ικανός αξιωματικός που αποστρατεύτηκε είναι ο μέχρι πρότινος προϊστάμενος του κλάδου ασφάλειας του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. Γιώργος Καστάνης. Είχε μακρά πορεία στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών, υπηρέτησε ως υποδιοικητής στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, ενώ προ μερικών ετών είχε μετεκπαιδευτεί στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας. Παρελθόν από το σώμα αποτελεί και ο μέχρι χθες προϊστάμενος της ΓΑΔΑ Παρασκευάς Σανιδάς. Στη θέση του τοποθετήθηκε ο Μανώλης Δουρβετάκης που υπηρέτησε με επιτυχία στη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας. Αντίθετα, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε γίνει γνωστό ποιος θα ήταν ο διάδοχος του κ. Τζεφέρη στο τιμόνι της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Σε ό,τι αφορά την κορυφή της ιεραρχίας στη θέση του υπαρχηγού προήχθη ο Γιώργος Γιάννενας, στη θέση του προϊσταμένου του επιτελείου ο Λάζαρος Μαυρόπουλος, ενώ στις καρέκλες των επιθεωρητών Νοτίου και Βορείου Ελλάδος κάθονται ήδη ο Γιώργος Κανέλλος και ο Γιώργος Δούβαλης. Ο προϊστάμενος της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Ηλίας Κοσσυβάκης παρέμεινε διατηρητέος στον βαθμό και στη θέση του, ενώ στον βαθμό του υποστρατήγου προήχθη ο Νίκος Τσέτσικας, επικεφαλής επί σειράν ετών της Διεύθυνσης Ανάλυσης Πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ. Δεν πέρασε απαρατήρητη η προσπάθεια τόσο των στελεχών της Κατεχάκη όσο και κεντρικά της κυβέρνησης να εκπέμψουν το μήνυμα ότι οι επιλογές έγιναν αποκλειστικά από τους επικεφαλής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, δίχως «εξωτερικές» παρεμβάσεις.

Γιάννης Σουλιώτης

kathimerini.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ειδική Έκπτωση στα ασφάλιστρα αστυνομικών από την idirect.gr

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis