Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
07:59 | 03/04/2020

Ένα ποσοστό περίπου 20% των 11.500 κρατουμένων των ελληνικών φυλακών , αναμένεται να καταλαμβάνει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα εκδοθεί – πιθανόν και- εντός της βδομάδας  για την αποσυμφόρηση των φυλακών λόγω του κορονοϊού.

Τα μέτρα αυτά ήδη λαμβάνονται σε όλο τον κόσμο για  την αποφυγή μετάδοσης του κορονοϊού εντός των Καταστημάτων Κράτησης, λόγω του υπερπληθυσμού. Άλλωστε είναι δεδομένο πως ένα κρούσμα μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη εξάπλωσή του με απρόβλεπτα αποτελέσματα. Επίσης σχετικό αίτημα αποσυμφόρησης των φυλακών της Ελλάδος προϋπάρχει σύμφωνα και με τις σχετικές εκθέσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT), αλλά και άλλων κοινωνικών ομάδων όπως συνδικαλιστικών ενώσεων υπαλλήλων των Καταστημάτων Κράτησης της Χώρας μας, καθώς και κρατουμένων με υποβολή σχετικών υπομνημάτων προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Οι χώρες

Χαρακτηριστικό είναι πως  σε πολλές πολιτείες των Η.Π.Α. εφαρμόζονται ήδη μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών με πρόωρη απόλυση ατόμων που εκτίουν μικρές ποινές ή υπερηλίκων ή ευάλωτων ομάδων, με στόχο την αποφυγή μετάδοσης του κορονοϊού εντός των Καταστημάτων Κράτησης. Το ίδιο πράττει ο Καναδάς, το Σουδάν, και άλλες χώρες που το μοντέλο των Φυλακών τους έχει χαρακτηριστικά εντονότερου τιμωρητικού μοντέλου Φυλακών παρά αναμορφωτικού χαρακτήρα. Οι χώρες αυτές  ακολούθησαν το παράδειγμα του Ιράν που μέχρι σήμερα έχει αποφυλακίσει 85. 000 από τους 190. 000 κρατούμενους, με αποφυλακίσεις χιλιάδων κρατουμένων τους.

Στην Ευρώπη ηδη η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, Ιταλία Γαλλία, προχώρησαν ή προχωρούν σε αποφυλακίσεις. Αξιοσημείωτο είναι και το παράδειγμα των χωρών όπως η Δανία, η Νορβηγία, και η Ιρλανδία, οι οποίες δεν αντιμετωπίζουν θέματα υπερπληθυσμού, ωστόσο, ενόψει των κινδύνων της σοβαρής απειλής του κορωνοϊού έχουν προβεί σε αποφυλακίσεις κρατουμένων, ως έκτακτο μέτρο πρόληψης κατά της απειλής του μεταδοτικού ιού.

Η Ελλάδα

Στη χώρα μας , όπως έχει γράψει το dikastiko.gr,  η κυβέρνηση φαίνεται πως καταλήγει σε μέτρα που εισηγήθηκε η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου και τα οποία – κατά αρχική εκτίμηση- οδηγούν σε αποφυλάκιση περίπου το 20% των κρατουμένων (εξαιρούνται βαριά αδικήματα τα λεγόμενα ειδεχθή, όπως ναρκωτικά, ανθρωποκτονίες, τρομοκρατία,  βιασμοί κλπ).

Συγκεκριμένα αναμένεται να αποφυλακιστούν:

-Όλοι οι κρατούμενοι που έχουν υπόλοιπο 12 μηνών (ανεξαρτήτως ύψους ποινής) στον πραγματικό χρόνο έκτισης της συνολικής ποινής τους,.

-Αποφυλακίζονται, επίσης, όσοι κρατούμενοι έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση έως 5 έτη και κάθειρξη 5 έτη (δηλαδή και για κακούργημα με αυτή την ποινή) εφόσον έχουν εκτίσει το 1/20 της ποινής για σχεδόν όλα τα αδικήματα: π.χ οικονομικά φορολογικά, κλοπές, ελαφρά ναρκωτικά κλπ.

-Πιθανότατα ειδικά για τα οικονομικά εγκλήματα θα ενταχθούν οι ποινές έως 8 έτη κάθειρξης.

-Επίσης, αποφυλακίζονται, όλοι οι κρατούμενοι άνω των 65 ετών για ανάλογα αδικήματα και ποινές, εφόσον έχουν εκτίσει το 1/30 της ποινής τους.

Κύπρος

Στην Κύπρο τα μέτρα που λαμβάνονται ενόψει της απειλής του κορωνοιού, οδηγούν  σε αποφυλακίσεις που ανέρχονται σε 114 από σύνολο 800 κρατουμένων.

Αποφυλακίζονται επίσης   23 κρατούμενοι που είναι ενταγμένοι στο μέτρο του κατ’ οίκον περιορισμού (13) ή έχουν αποφυλακιστεί από το Συμβούλιο Αποφυλάκισης (10).

 Αποφυλακίζονται κατάδικοι οι οποίοι έχουν καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης μέχρι 10 χρόνια, έχουν εκτίσει το μισό της ποινής τους μέχρι 19/4/2020 και τους υπολείπονται 2 χρόνια για τη συμπλήρωση της.

Για σκοπούς υπολογισμού της ποινής δεν λήφθηκε υπόψη η Προεδρική χάρη.

Εξαιρούνται καταδικασθέντες για αδικήματα φόνου, ανθρωποκτονίας, απόπειρα φόνου, σεξουαλικά αδικήματα κατά ενηλίκων και ανηλίκων, βιασμός, παιδεραστία, παιδική πορνογραφία.

dikastiko.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis