Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:14 | 02/07/2020

Συνεδρίασε στις 30 Ιουνίου 2020, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας με αντικείμενο την ενημέρωση των μελών του, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας, για τις τρέχουσες ενέργειες αναφορικά με την προώθηση των αιτημάτων και την επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν τους συναδέλφους και το συνδικαλιστικό μας κίνημα.

Ωστόσο, κυρίαρχο ζήτημα από προχθές, αποτελεί η προώθηση στη Βουλή του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τίτλο «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και άλλες διατάξεις», το οποίο προκαλεί ήδη αντιδράσεις και ως Ομοσπονδία οφείλουμε να έχουμε σαφή τοποθέτηση.

Ουδείς αρνείται τη νομοθετική ευθυγράμμιση με τις επιταγές του ελληνικού συντάγματος για το αναφαίρετο δικαίωμα  του «συνέρχεσθαι» και της «διενέργειας δημοσίων συναθροίσεων», όμως, οι διατάξεις του προτεινόμενου σχεδίου νόμου πάσχουν σε κάποια σημεία. Αν και επιχειρείται εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας, αποτελεί δημοκρατική πρόκληση η αναγωγή της αστυνομίας σε ρόλο ρυθμιστή των δικαιωμάτων και της βούλησης των πολιτών, θεωρώντας τον μεν διαδηλωτή, οιωνεί «ύποπτο», τον δε «αστυνόμο», άλλοτε «παιδαγωγό» και «επιτηρητή» και άλλοτε «ραβδούχο» και «πραιτωριανό» για την επιβολή της «τάξης», ανάλογα με την τροπή των πραγμάτων και τα εκάστοτε διακυβεύματα, σε περίπτωση αναζήτησης πειθαρχικών ευθυνών είτε δικαστικών διενέξεων με τους διοργανωτές. Επιπλέον, η μη ρύθμιση πολλών θεμάτων, π.χ. του μείζονος ζητήματος της οπλοχρησίας, των επιθέσεων εναντίον αστυνομικών κ.λπ. - και η παραπομπή τους στην έκδοση προεδρικού διατάγματος, θα δημιουργήσει περαιτέρω σύγχυση και ανασφάλεια στο αστυνομικό προσωπικό, αλλά και στην κοινωνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λάβετε μέρος στο νέο διαγωνισμό του Policenet.gr και κερδίστε ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο SIGMA® V.M05!

Κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ., στην αναλυτική παρουσίαση των πεπραγμένων στο διαρρεύσαν από την προηγούμενη συνεδρίαση, διάστημα, προέβη ειδικότερα ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας κ. Γιώργος ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ, λόγω δικαιολογημένης απουσίας του Προέδρου κ. Γρηγόρη ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΥ.

Όπως τόνισε ο Γραμματέας, το συνδικαλιστικό μας κίνημα στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η υγειονομική κρίση στη χώρα μας, και δεν έχει εφησυχάσει όλο αυτό το διάστημα, ζητώντας ξανά τη λήψη πρόσθετων μέτρων όπου εντοπίζονται ελλείψεις, παραλείψεις και αστοχίες, με στόχο την προστασία του αστυνομικού προσωπικού βάσει των σχετικών υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Στο πλαίσιο αυτό η Ομοσπονδία συναντήθηκε και με τον αρμόδιο Υπουργό Τουρισμού και εξασφαλίστηκε η ένταξη του αστυνομικού προσωπικού στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, οπότε έχει ανοίξει η σχετική πλατφόρμα και οι ενδιαφερόμενοι δύνανται με βάση οικογενειακά και οικονομικά κριτήρια να συμμετάσχουν, ως ελάχιστη αναγνώριση της προσφοράς της Ελληνικής Αστυνομίας στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ξεχωριστής σημασίας αυτό το διάστημα ήταν επίσης η καθιερωμένη απότιση φόρου τιμής στον αδικοχαμένο συνάδελφό μας Νεκτάριο Σάββα, όπου φέτος, τόσο με την παρουσία του δημάρχου Αθηναίων κ. Κώστα ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ, κατά την τελετή του τρισαγίου όσο και με την απόφαση, στη συνέχεια, του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων, να μετονομασθεί η οδός Λάμπρου Πορφύρα σε Νεκταρίου Σάββα, ικανοποιήθηκε ένα πάγιο αίτημά μας. Στείλαμε για άλλη μια φορά μήνυμα καταδίκης της βίας και της τρομοκρατίας ενώ τιμήσαμε, επίσης, τη μνήμη των αδικοχαμένων συναδέλφων μας Γεωργίου ΑΝΔΡΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ και Γεωργίου ΒΑΣΙΛΑΚΗ, απαιτώντας από την πολιτεία να αναγνωρίσει εμπράκτως την επικινδυνότητα του λειτουργήματος του αστυνομικού.

Με αφορμή την πρόταση υπηρεσιακών παραγόντων για την αλλαγή του κανονισμού στρατωνισμού των Δοκίμων, καταγγείλαμε την απόπειρα στρατιωτικοποίησης της εκπαίδευσης των αστυνομικών και ζητήσαμε την ανάγκη μέτρων για την κοινωνικοποίηση της Ελληνικής Αστυνομίας. Τονίσαμε ότι πρόκειται για αναχρονιστική απόφαση που δεν έχει καμία σχέση με το αίτημά μας για βελτίωση και εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης με βάση τις πραγματικές απαιτήσεις της κοινωνίας ώστε ο αστυνομικός να ανταποκρίνεται στα καθήκοντά του εξοπλισμένος με γνώσεις και δοκιμασμένος στις δεξιότητες και τις ικανότητές του.

Στη συνέχεια, ο Αντιπρόεδρος Οικονομικών κ. Βασίλης ΠΑΝΤΑΖΗΣ προέβη σε ανασκόπηση των οικονομικού χαρακτήρα παρεμβάσεων της Ομοσπονδίας. Ειδικότερα, ενημέρωσε το ΔΣ για τις:

  • Παρεμβάσεις μας αναφορικά με την αντιστοίχιση των μεριδίων του ΜΤΣ με τα μισθολογικά κλιμάκια, χωρίς μειώσεις σε μερίσματα και ΒΟΕΑ, ενόψει νομοθετικής ρύθμισης του θέματος, δεδομένου ότι στο παρελθόν αποπειράθηκε η ψήφιση σχετικής διάταξης που δεν εξασφάλιζε τα δικαιώματα των μερισματούχων. Τονίσαμε ότι παρακολουθούμε τη διαδικασία και προειδοποιήσαμε να μην αποτολμήσουν νέες αλχημείες στο όνομα της εξοικονόμησης πόρων, εις βάρος των συναδέλφων μας.
  • Συναντήσεις και τις παρεμβάσεις μας στη διοίκηση του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), αναφορικά με τις ανησυχίες που προκάλεσαν στο σύνολο του αστυνομικού προσωπικού οι διατάξεις της παρ. 2γ του άρθρου 42 του ν.4670/2020 (Α-43) περί ασφάλισης στο πρώην Τ.Π.Δ.Υ. ή διακοπής αυτής. Αποσπάσαμε τη δέσμευσή της ότι η εφαρμογή των ισχυουσών διατάξεων θα γίνει έτσι ώστε να μην θιγούν τα συμφέροντα των ενδιαφερομένων λόγω των στενών χρονικών ορίων που προβλέπονται και ότι η προθεσμία των έξι (6) μηνών που ορίζουν οι πρόσφατες διατάξεις, θα ενεργοποιείται κατόπιν απάντησης της αρμόδιας Υπηρεσίας του e-ΕΦΚΑ (σχετική ανακοίνωσή μας Αρ. Πρωτ.: 509/7/11γ).

Η Ομοσπονδία μας παρακολουθεί την πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί κατά τις συναντήσεις μας και επισημαίνει για άλλη μια φορά ότι οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για μια σειρά χρόνιων αιτημάτων μας, όπως το μισθολόγιο, η ανωτατοποίηση της εκπαίδευσης, το βαθμολόγιο, η επικινδυνότητα της εργασίας κ.λπ.

Η Κυβέρνηση, τέλος, οφείλει να  αποδείξει με το νομοθετικό της έργο, εμπράκτως, ότι ανταποκρίνεται στο καθολικό αίτημα του συνδικαλιστικού μας κινήματος για αναγνώριση της προσφοράς και του έργου των Ελλήνων Αστυνομικών όλο αυτό το διάστημα των πολλαπλών προκλήσεων της μεταναστευτικής και υγειονομικής κρίσης.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

        O Πρόεδρος                             Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis