Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:31 | 20/07/2017

Προς: Τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη ΜΟΥΖΑΛΑ

Κοιν:

1) Υπουργό Δικαιοσύνης

κ. Σταύρο ΚΟΝΤΟΝΗ

2) Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών

κ. Νικόλαο ΤΟΣΚΑ

3) Αναπληρώτρια Υπουργό αρμόδια για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης

κα Θεανώ ΦΩΤΙΟΥ

4) Εισαγγελέα Ανηλίκων

κα Ευθυμία ΒΕΡΡΟΙΩΤΟΥ

5) Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας

Αντιστράτηγο κ. Κωνσταντίνο ΤΣΟΥΒΑΛΑ

Θέμα: «Συνθήκες φύλαξης - παραμονής ανηλίκων»

Κύριε Υπουργέ,

Σε συνέχεια του, από 7 Ιουλίου 2017, εγγράφου μας (Αρ. Πρωτ.: 800/6/62), με το οποίο αναφερόμασταν στις καταγγελίες της Κοινωνικής Οργάνωσης Υποστήριξης Νέων (ΑΡΣΙΣ), για τις συνθήκες φιλοξενίας αλλοδαπών ανηλίκων στο κέντρο φιλοξενίας μεταναστών - προσφύγων της Αμυγδαλέζας, επανερχόμαστε στο ίδιο φλέγον θέμα, δεδομένου ότι ανάλογα προβλήματα απασχολούν την Ελληνική Αστυνομία τόσο στη συγκεκριμένη εγκατάσταση όσο και αλλού, ανά την επικράτεια, όπου δεν υπάρχει καμία απολύτως υποδομή.

Καίτοι η Ελληνική Πολιτεία, είχε υποβάλλει, πριν από μια πενταετία τουλάχιστον, στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα σχετικά σχέδια ίδρυσης και λειτουργίας τους, προσβλέποντας στη χρηματοδότησή τους από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά ταμεία, κατά την επίσκεψή μας στην Αμυγδαλέζα, διαπιστώσαμε πράγματι κι εμείς ότι κρατούνται ανήλικοι σε πρόχειρες εγκαταστάσεις, διαμορφωμένες για την περίσταση των ανηλίκων αλλά και πάλι χωρίς να τυγχάνουν αυτοί της αναμενόμενης θαλπωρής από εξειδικευμένο προσωπικό.

Για άλλη μια φορά, η Ελληνική Αστυνομία και οι συνάδελφοί μας, έχουν αναλάβει ένα έργο, ξένο προς την αποστολή της Ελληνικής Αστυνομίας, ακολουθώντας την πεπατημένη των «πάρεργων» αφού οι αρμόδιες κρατικές δομές αδυνατούν να ανταποκριθούν στην αποστολή τους.

Το πρόβλημα όμως καθίσταται ακόμα πιο οξύ και προσβλητικό για την Ελληνική Πολιτεία εξαιτίας του γεγονότος ότι ανήλικοι αλλοδαποί κρατούνται ως ενήλικες σε ακόμα χειρότερες συνθήκες, σε αστυνομικά κρατητήρια σαν κοινοί κακοποιοί, σε διάφορες αστυνομικές υπηρεσίες της επαρχίας, όπου δεν υπάρχουν καν υποδομές αντίστοιχες της Αμυγδαλέζας.

Αποτέλεσμα αυτής της απαράδεκτης κατάστασης είναι οι συνάδελφοί μας με πόνο ψυχής να αναγκάζονται να οδηγούν στα κρατητήρια αθώες ψυχές, συνεργώντας έτσι στον ιδιότυπο αυτό βασανισμό τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ίδιους τους συναδέλφους μας, οι οποίοι όσο καλή διάθεση κι αν έχουν έναντι αυτών των παιδιών, δεν μπορούν να εξωραΐσουν την απαράδεκτη κατάσταση που βιώνουν στην πιο τρυφερή περίοδο της ζωής τους. Αντί φιλοξενούμενοι, να είναι δηλαδή έγκλειστοι μαζί με κακοποιούς στα αστυνομικά κρατητήρια, μιας, κατά τα άλλα, ευρωπαϊκής χώρας...

Τούτων δοθέντων, ευλόγως υπάρχουν οι διαμαρτυρίες περί παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των συγκεκριμένων παιδιών, αλλά και των συναδέλφων μας που δικαιωματικά εξοργίζονται από την έκθεση στην οποία υποβάλλονται ως εκτελεστικά όργανα των πολιτικών επιλογών και αποφάσεων των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Επειδή, είναι φανερό ότι διαγενομένου του χρόνου, το πρόβλημα αυτό θα οξύνεται, παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε πώς σχεδιάζετε να το αντιμετωπίσετε άμεσα έτσι ώστε αφενός οι αθώες αυτές ψυχές να τύχουν την πραγματική στήριξη του Ξένιου Δία, αφετέρου δε η Ελληνική Αστυνομία να απαλλαγεί από ένα έργο ξένο προς την αποστολή της.

Αναλάβετε τις ευθύνες σας

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣΜΑΛΛΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα στο poasy.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis