Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:53 | 19/06/2015

της Νένας Μαλλιάρα

Ποσοστά που ξεπερνούν το ήμισυ των συνολικών δανείων που έχουν δοθεί στην κατηγορία τους παρουσιάζουν οι τομείς της καταναλωτικής πίστης και των δανείων προς ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 

Το θέμα των "κόκκινων" δανείων αποτελεί, μετά το πρόβλημα ρευστότητας των τραπεζών που αναμένεται να λυθεί όταν επιτευχθεί συμφωνία ελληνικής κυβέρνησης – δανειστών, τη "βόμβα" στα θεμέλια των τραπεζών. Στην παρούσα φάση, από τις επιμέρους κατηγορίες δανείων, το υψηλότερο ποσοστό µη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων καταγράφεται στα καταναλωτικά δάνεια (51,3%) και ακολουθούν τα επιχειρηματικά (39,8%) και τα στεγαστικά δάνεια (35,6%). Σημειώνεται ότι στα µη εξυπηρετούμενα ανοίγματα περιλαμβάνονται τα δάνεια σε καθυστέρηση αλλά και τα δάνεια που είναι µεν ενήμερα ή εμφανίζουν καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι ο οφειλέτης ενδέχεται να µην εκπληρώσει πλήρως τις δανειακές υποχρεώσεις του χωρίς τη ρευστοποίηση των σχετιζόμενων εξασφαλίσεων.

Οι επιπτώσεις από την καθίζηση της Οικονομίας αντανακλώνται πολύ έντονα στην κατηγορία των επιχειρηματικών δανείων και δη αυτών προς ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 

Όπως προκύπτει από στοιχεία της ΤτΕ, στην κατηγορία των επιχειρηματικών δανείων υψηλότερο ποσοστό µη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων καταγράφεται στην υποκατηγορία των δανείων προς ελεύθερους επαγγελματίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις, φτάνοντας στο 63% της έκθεσης των τραπεζών.

Ακολουθούν με ποσοστό 54% επί του συνόλου των δανείων της κατηγορίας τα ανοίγματα των τραπεζών σε δάνεια  προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. 

Σε ό,τι αφορά δε τις "αντοχές" των διάφορων επιχειρηματικών κλάδων, τα στοιχεία της ΤτΕ για την κλαδική εικόνα των µη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων, δείχνουν ότι οι κλάδοι που εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά µη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων συγκριτικά µε τους υπόλοιπους είναι οι κλάδοι ενέργειας και πετρελαιοειδών (3,5%), ναυτιλίας (28,8%) και υγείας (33,1%).

Αντίθετα, τα υψηλότερα ποσοστά µη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων εμφανίζουν δύο υποκλάδοι της μεταποίησης και συγκεκριμένα η κλωστοϋφαντουργία (71%) και η βιομηχανία χάρτου, ξύλου και επίπλων (63%), καθώς επίσης και ο αγροτικός κλάδος (61,4%). Το εμπόριο καταγράφει ποσοστό µη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων 54%, οι κατασκευές 49% και η μεταποίηση 47,8%.

 

http://www.capital.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis