Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
15:14 | 19/01/2017

Περιορισμένης έκτασης υλικές ζημιές φαίνεται τελικά ότι υπέστη το διθέσιο μαχητικό F-16D Block 52+ Advanced, στο ήσσονος σημασίας συμβάν το οποίο σημειώθηκε χθες νωρίς το απόγευμα στην 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο, έδρα των Μοιρών 335Μ «ΤΙΓΡΗΣ» και 336Μ «ΟΛΥΜΠΟΣ» που επιχειρούν με το συγκεκριμένο τύπο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΓΕΑ μετά την επιτυχή ολοκλήρωση εκπαιδευτικής εξόδου, το διθέσιο μαχητικό επέστρεψε για να προσγειωθεί στη βάση του, με τις καιρικές συνθήκες να έχουν επιδεινωθεί καθώς επικρατούσε καταρρακτώδης βροχόπτωση.

Σε αυτές τις περιπτώσεις η ασφαλής προσγείωση, απαιτεί μεγαλύτερο μήκος διαδρόμου σε σχέση με τις κανονικές συνθήκες, προκειμένου ένα αεροσκάφος να επιβραδύνει με ασφάλεια. Κάτι που στη συγκεκριμένη περίπτωση έγινε με επιτυχία καθώς το F-16 εξήλθε κανονικά του κυρίως διαδρόμου και ξεκίνησε την μετάβαση σε χώρο στάθμευσης όπως προβλέπεται με τη χρήση βοηθητικού τροχόδρομου.

Σε αυτή τη φάση λοιπόν και ενώ το μαχητικό τροχοδρομούσε με μικρή ταχύτητα βγήκε από τον τροχόδρομο λόγω ολισθηρότητας, με αποτέλεσμα ο τροχός του ριναίου σκέλους να κολλήσει στη λάσπη και το αεροσκάφος να παραμείνει στο σημείο. Η αιτία βρίσκεται στις συνθήκες που δημιουργούνται στην επιφάνεια του διαδρόμου σε περίπτωση ισχυρής βροχόπτωσης που δύναται να προκαλέσουν προβλήματα στις επιχειρήσεις αεροσκαφών, με συνέπειες όπως η προαναφερόμενη.

Ενδεικτικά η μεγάλη ποσότητα νερού που ενδέχεται να συγκεντρώνεται σε δεδομένη στιγμή, δημιουργεί συνθήκες υδρολίσθησης με αποτέλεσμα η ικανότητα πέδησης των ελαστικών να μειώνεται κατακόρυφα. Ως αποτέλεσμα μπορεί να σημειωθεί παρέκκλιση από την επιθυμητή πορεία (ακόμη και σε φάση τροχοδρόμησης με μικρές ταχύτητες). Φυσικά καίριο ρόλο έχει και η κατάσταση που βρίσκονται τα ελαστικά (αν έχουν φθαρεί κτλ).

Πάντως ανάλογα συμβάντα φυσικά δεν είναι σπάνια σε αεροπορικές επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο και έχουν σημειωθεί αρκετές φορές, με πιο πρόσφατη αυτήν της περίπτωσης ενός F-16CM της Αμερικανικής Αεροπορίας μόλις πριν από 1 μήνα.

Στο συγκεκριμένο συμβάν, το μαχητικό που ανήκε στην 36η Μοίρα (FS) της 51ης Πτέρυγας (FW) με έδρα το Οσάν της Νοτίου Κορέας, εγκαταλείφτηκε από τον πιλότο του με χρήση εκτινασσόμενου καθίσματος ενώ είχε μόλις προσγειωθεί, ύστερα από την εκτέλεση εκπαιδευτικής αποστολής.
Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες το αμερικανικό F-16, επιχείρησε να προσγειωθεί εν μέσω ισχυρής βροχόπτωσης και στην τροχοδρόμηση (ενώ είχε ακόμα υψηλή ταχύτητα), ο χειριστής έχασε τον έλεγχο. Τελικά το μαχητικό κατέληξε εκτός διαδρόμου σε ανάχωμα ενώ υπάρχουν αναφορές και για έκρηξη και φωτιά.

Η έκταση των ζημιών δεν έχει γίνει γνωστή, πάντως οι καιρικές συνθήκες φαίνεται ότι ήταν ανάλογες με το χθεσινό συμβάν στην 116ΠΜ, το οποίο ευτυχώς είχε εντελώς διαφορετική εξέλιξη και έληξε χωρίς περεταίρω δυσάρεστα απρόοπτα τόσο για το αεροσκάφος - όσο κυρίως για τους δύο χειριστές που ευτυχώς είναι καλά στην υγεία τους.

Συνεργείο περισυλλογής της Πολεμικής Αεροπορίας κατέβαλε προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό του F-16 και τη ρυμούλκησή του που ολοκληρώθηκε με επιτυχία σε ασφαλές σημείο.

Του Απόλλωνα Λεονταρίτη

onalert.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis