Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:30 | 20/01/2019
Με στόχο να καλύψει τις μέχρι σήμερα ελλείψεις που διαπιστώθηκαν στην τετράχρονη πορεία της εφαρμογής του νόμου που αφορά στην καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών, η κυβέρνηση διά στόματος Ιωνά Νικολάου παρουσίασε χθες σε δημοσιογραφική διάσκεψη το τροποποιητικό νομοσχέδιο που στόχο έχει να διευρυνθούν οι εξουσίες και οι αρμοδιότητες της Αρχής Εποπτείας Καταδικασθέντων για σεξουαλικής φύσης αδικήματα κατά ανηλίκων.

[custom:google-ads]


Στην παρουσίαση του τροποποιητικού νομοσχεδίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην τροπολογία που αφορά στην παροχή δυνατότητας επιβολής περιοριστικών μέτρων από το δικαστήριο και μετά την επιβολή ή και έκτιση της ποινής ή και αποφυλάκιση του καταδικασθέντα, ανεξάρτητα από τον χρόνο που παρήλθε από την αποφυλάκιση. Εξάλλου, κατά τον Ιωνά Νικολάου το τροποποιητικό νομοσχέδιο αποσκοπεί στο να καταστεί δυνατή η επιβολή μέτρων, όπως η απαγόρευση εισόδου ή παραμονής στον χώρο διαμονής του θύματος ή άλλων παιδιών, σε σχολείο ή σε χώρο όπου συχνάζει, τόσο το θύμα όσο και άλλα παιδιά.
 
Οι τροπολογίες
 
Τη Δευτέρα αναμένεται να οδηγηθεί το τροποποιητικό νομοσχέδιο στο Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ σε μία εβδομάδα ο Ιωνάς Νικολάου εκτιμά ότι θα τεθεί προς ψήφιση ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων. Όπως ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, εκτός της δυνατότητας επιβολής περιοριστικών μέτρων, προτείνεται όπως το δικαστήριο δύναται να επιβάλει απαγόρευση οδήγησης σε περιοχές όπου συχνάζουν παιδιά ή το θύμα και απαγόρευση πρόσβασης σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο ή σε υλικό που σχετίζεται με παιδική πορνογραφία. Επίσης προτείνεται η απαγόρευση κατοχής ή/και χρήσης υλικού που ενδέχεται να διεγείρει σεξουαλικά, καθώς και η απαγόρευση αγοράς, κατοχής ή κατανάλωσης αλκοόλης. Εξάλλου, στόχος είναι με το τροποποιητικό νομοσχέδιο, το θύμα ή ο κηδεμόνας ή εκπρόσωπός του να ενημερώνονται για την πιθανή αποφυλάκιση του καταδικασθέντος, ενώ ο θύτης θα είναι υποχρεωμένος να παρουσιάζεται σε αστυνομικό σταθμό ή να δέχεται περιορισμό εντός της οικίας του. Όπως σημείωσε ο κ. Νικολάου, στις τροπολογίες που προωθούνται συμπεριλαμβάνεται και η ενημέρωση του συντρόφου ή οποιουδήποτε προσώπου διαμένει μαζί με τον καταδικασθέντα για την καταδίκη του. Τέλος, στον θύτη θα υπάρχει περιορισμός στη χρήση του διαδικτύου, ενώ θα απαγορεύεται η επαφή με άλλους καταδικασθέντες για σεξουαλικά αδικήματα, εκτός κι αν αυτή γίνεται για θεραπευτικούς σκοπούς.
 
 
Αναβαθμίζεται ο ρόλος της Αρχής Εποπτείας
 
Με στόχο την παροχή δυνατότητας στην Αρχή Εποπτείας να αναθέτει σε επιτηρητές την εποπτεία προσώπων που έχουν ασελγήσει σεξουαλικά εις βάρος ανηλίκων και παραπέμπονται σε αυτή, το Υπουργείο Δικαιοσύνης προχωρεί άμεσα σε τροποποιητικό νόμο. Η Αρχή Εποπτείας Καταδικασθέντων για αδικήματα Σεξουαλικής Φύσης κατά Ανηλίκων συστάθηκε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το 2014, έχοντας την ευθύνη την εποπτεία ατόμων οι οποίοι κακοποιούν ή κακοποίησαν στο παρελθόν σεξουαλικά ανήλικους. Σύμφωνα με τις τροπολογίες που θα κατατεθούν στο υφιστάμενο νομοσχέδιο, τα μέτρα που μπορεί να επιβάλει η αρχή στον εποπτευόμενο θα μπορούν να επεκτείνονται. Συγκεκριμένα, θα μπορεί να επιβάλει στους εποπτευόμενους ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα μέτρα:
 
Παρουσίαση σε αστυνομικό σταθμό.
Περιορισμό στην οικία τους.
Απαγόρευση χρήσης ωτοστόπ ή παροχής βοήθειας σε πρόσωπο που κάνει ωτοστόπ.
 
Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Υπουργείου Δικαιοσύνης Ανδρέα Ασσιώτη, ο οποίος προεδρεύει της Αρχής Εποπτείας, «η επιβολή μέτρων προς τους εποπτευόμενους αποφυλακιζόμενους αυτής της κατηγορίας, κατόπιν έκδοσης διατάγματος από το δικαστήριο και στη βάση εκθέσεων των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, έχει ως στόχο να προστατεύσει πρωτίστως τα θύματα και γενικότερα την κοινωνία στο σύνολό της, και ταυτόχρονα να συμβάλει στην πρόληψη των κινδύνων επανάληψης αδικημάτων παρόμοιας φύσης». 
 
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis