Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:45 | 09/04/2015

Η εγγραφή του παιδιού στην Α' δημοτικού σε συνδυασμό με πενταετή νόμιμη διαμονή ενός γονέα πριν από τη γέννησή του είναι οι προϋποθέσεις του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια και τη μετανάστευση, που τίθεται από σήμερα σε διαβούλευση. 

Σύμφωνα με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, σε περίπτωση που ένα παιδί γεννηθεί πριν ο γονέας κλείσει πέντε έτη νόμιμης διαμονής στη χώρα (π.χ. εάν το παιδί γεννηθεί όταν ο ένας γονέας έχει από ένα έως τέσσερα χρόνια νόμιμης διαμονής), το δικαίωμα κτήσης της ιθαγένειας θεμελιώνεται με τη συμπλήρωση δεκαετούς συνεχούς νόμιμης διαμονής του γονέα.

Επίσης, ελληνική ιθαγένεια αποκτούν τα παιδιά, των οποίων τουλάχιστον ένας γονέας διαθέτει «ισχυρή» άδεια διαμονής (π.χ. άδεια διαμονής αορίστου χρόνου ή επί μακρόν διαμένοντος).

Με το σχέδιο νόμου γίνεται προσπάθεια να επιλυθεί το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με την ακύρωση, από το Συμβούλιο της Επικρατείας, της σχετικής ρύθμισης στον Ν.3838/2010, σύμφωνα με την οποία το παιδί αποκτούσε ιθαγένεια με τη γέννησή του, εφόσον και οι δύο γονείς ήταν νόμιμοι για τουλάχιστον πέντε χρόνια. Στο νέο νομοσχέδιο κύριο ρόλο παίζει η εγγραφή στην Α' δημοτικού σε συνδυασμό με την πενταετή συνεχή διαμονή ενός εκ των γονέων.

Κατά τα λοιπά, το νομοθέτημα διατηρεί τους άλλους τρόπους κτήσης της ιθαγένειας, όπως προβλέπονταν στο προηγούμενο σχέδιο νόμου που έφερε την υπογραφή υπουργών της προηγούμενης κυβέρνησης. Αυτοί οι τρόποι κτήσης ιθαγένειας αφορούν παιδιά που έχουν απολυτήριο λυκείου και είναι απόφοιτοι ΑΕΙ-ΤΕΙ, παιδιά που έχουν ολοκληρώσει την εννιαετή υποχρεωτική εκπαίδευση, όπως ορίζεται από το ελληνικό Σύνταγμα ή έχουν ολοκληρώσει το γυμνάσιο και το λύκειο στην Ελλάδα.

Κύριος στόχος του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου είναι τα παιδιά των μεταναστών να αποκτούν ιθαγένεια όσο είναι παιδιά, διότι στην ηλικία αυτή- όπως σημειώνει στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών- διαμορφώνεται κοινωνική συνείδηση και κατά συνέπεια εθνική ταυτότητα.


Πηγή: iefimerida.gr 
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis