Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:53 | 02/12/2018

Σε κακό μομέντουμ έχει βρεθεί η Apple που τα τελευταία χρόνια όση επιτυχία έχουν τα προϊόντα της άλλο τόσο δείχνουν να παρουσιάζουν προβλήματα. Δεν είναι μόνο οι μπαταρίες που φουσκώνουν ή που εκρήγρυνται. Μια νέα απειλή έρχεται να πλήξει την αξιοπιστία του τεχνολογικού κολοσσού, καθώς διαπιστώθηκαν κενά ασφαλείας στην τελευταία έκδοση του λειτουργικού iOS.

Η ασφάλεια που θεωρούνταν κάποτε ένα από τα «κλειδιά» της επιτυχίας της Apple δείχνει πλέον να αποτελεί την «αχίλλειο πτέρνα» της, καθώς πληθαίνουν οι αναφορές πως τα iPhone XS, iPhone XS Max και το iPhone XR παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα. Αυτό όμως που επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την εικόνα της εταιρείας είναι πως αυτό το κενό ασφάλειας δεν εντοπίζεται μόνο στα τελευταία μοντέλα, αλλά σε όλα όσα "τρέχουν" το iOS 12.

[custom:google-ads]

Η Apple προωθεί εδώ και καιρό την ασφάλεια των συσκευών της ως βασικό επιχείρημα πώλησης. Αλλά σε μια εποχή που οι πωλήσεις των νέων iPhones δείχνουν ήδη να δοκιμάζονται, αυτό είναι ακριβώς το είδος της εξέλιξης (μετά από μία ακόμη ανάκληση hardware) που δεν θα ενθαρρύνει περισσότερους ανθρώπους να τα αγοράσουν.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Forbes, τα δεδομένα σε όλα τα iPhones και iPads που χρησιμοποιούν το λειτουργικό iOS 12 δεν είναι ασφαλή, ενώ η Apple δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Αυτό αποκάλυψε με ανακοίνωσή της η δημοφιλής εταιρεία ανάκτησης δεδομένων DriveSavers, στην οποία αναφέρει ότι κανείς μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στα αρχεία των συσκευών αυτών με "ποσοστό επιτυχίας 100%".

Η DriveSavers εξήγησε στο MacRumors πως  λόγος που δεν έχει αποκαλύψει τη λύση για την αντιμετώπιση απειλής στην Apple είναι πως έχει δημιουργήσει μια υπηρεσία γύρω από το συγκεκριμένο ελάττωμα των iPhone και χρεώνει τους καταναλωτές έως και 3.900 δολάρια αν θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε κλειδωμένες συσκευές.

Σαφώς και δημιουργούνται ερωτήματα αν υπάρχουν επιτήδειοι που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν αυτή την υπηρεσία για να αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα iPhone που δεν τους ανήκει. Η εταιρεία διαβεβαιώνει από την πλευρά της πως χρησιμοποιεί αυστηρά πρωτόκολλα ταυτοποίησης από τους πελάτες για να εξασφαλίσει ότι δεν "χακάρει" ένα iPhone ή ένα iPad που ανήκει σε κάποιον άλλον.

Όπως σημειώνει το Forbes, με την DriveSavers να κρατά το ελάττωμα μυστικό για να προστατεύσει τη νέα της υπηρεσία, οι τεχνικοί της Apple έχουν πολλή δουλειά να κάνουν για να ανακαλύψουν το πρόβλημα και να διορθωθεί. Όμως, μέχρι να συμβεί αυτό κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως χάκερς δεν θα επιδοθούν σε αγώνα ώστε να ανακαλύψουν το κενό ασφαλείας και να το εκμεταλλευτούν, καθώς το έπαθλο είναι υψηλό.

Είναι εύκολα αντιληπτό πως αν μπορεί να δημιουργηθεί ένα επιτυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο που χρεώνει τους ιδιοκτήτες 3.900 δολάρια για να ανακτήσουν τα δεδομένα τους, οι χάκερς μπορούν να χρεώνουν τουλάχιστον τα ίδια για να δώσουν πρόσβαση σε iPhones και iPads άλλων ανθρώπων ή να σας επιτρέψουν να ξαναμπείτε στη συσκευή σας αφού αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτή και την κλειδώσουν.

www.economistas.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis