Το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία τελείωσε, οι πολιτικές κόντρες των για τη συμμετοχή και το νόημά του, ωστόσο, συνεχίζονται. Και μπορεί στο επίκεντρο της χθεσινής κινητοποίησης να βρέθηκε ο όρος «Μακεδονία», καθώς οι συμμετέχοντες διαδήλωσαν εναντίον της χρήσης του στη βάση μιας σύνθετης ονομασίας για τα Σκόπια, ωστόσο υπάρχει και μια άλλη πτυχή του προβλήματος, η οποία έχει συζητηθεί πολύ λιγότερο και αναλυθεί ακροθιγώς. Πρόκειται για το θέμα του λεγόμενου «αλυτρωτισμού», που σύμφωνα με την Αθήνα, βρίσκεται σε συγκεκριμένα άρθρα του συντάγματος της γείτονος.
Επιχειρήσαμε να χαρτογραφήσουμε ποιο είναι πραγματικά το αντικείμενο του προβληματισμού στο σύνταγμα της πΓΔΜ αναφορικά με το θέμα των «γκρίζων» άρθρων του σκοπιανού συντάγματος αλλά και του πού πραγματικά βρισκμαστε στο πεδίο της διαπραγμάτευσης αναφορικά με το θέμα της ονομασίας.
[custom:google-ads]
Τα κρίσιμα άρθρα του σκοπιανού συντάγματος
Παρά τις αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις τις οποίες έχει υποστεί το σύνταγμα της ΠΓΔΜ, παραμένουν αναφορές οι οποίες γεννούν, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, «γκρίζες ζώνες».
Ειδικότερα, στο άρθρο 3 του Συντάγματος, το οποίο προσδιορίζει τα σύνορα της γείτονος ως «απαραβίαστα», υπάρχει μια προσθήκη στην οποία αναφέρεται ότι η χώρα «δεν έχει εδαφικές αξιώσεις έναντι οποιουδήποτε γειτονικού κράτους». «Tα σύνορα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας μπορούν μόνον να αλλάξουν σε συμφωνία με το Σύνταγμα και την αρχή της ελεύθερης βούλησης, όπως επίσης και σε συμφωνία με τους γενικώς αποδεκτούς διεθνείς κανόνες» συμπληρώνεται στο ίδιο άρθρο.
Στα άρθρα 4 και 7 του συντάγματος των Σκοπίων προσδιορίζεται η ιθαγένεια και η γλώσσα ως «μακεδονική», ενώ στο άρθρο 49 αναφέρεται ότι «η Δημοκρατία ενδιαφέρεται για το καθεστώς και τα δικαιώματα εκείνων των προσώπων που ανήκουν στον Μακεδονικό Λαό σε γειτονικές χώρες καθώς και για τους εκπατρισμένους Μακεδόνες, βοηθά την πολιτισμική ανάπτυξη και προωθεί τους δεσμούς μεταξύ τους». Επ’ αυτού, στην τελευταία αναθεώρηση έγινε μια προσθήκη (Addendum) όπου αναφέρεται ότι «στην άσκηση αυτής της μέριμνας η Δημοκρατία δεν θα παρεμβαίνει στα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών ή στις εσωτερικές υποθέσεις τους».
Διαβάστε περισσότερα στο thetoc.gr