Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:49 | 05/02/2015

Τις εναλλακτικές λύσεις που έχει η Ελλάδα μετά την απόφαση της ΕΚΤ, εξετάζει σε άρθρο του το πρακτορείο Bloomberg. Όπως αναφέρει, η ΕΚΤ ξεκαθάρισε ότι σταματά να δέχεται ως εχέγγυα τα ελληνικά ομόλογα, καθώς θεωρεί ότι δεν υπάρχουν ελπίδες να υπάρξει συμφωνία μεταξύ δανειστών και κυβέρνησης για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Ως εκ τούτου – συνεχίζει το Bloombreg – και προκειμένου η ΕΚΤ να «αποδεχθεί» εκ νέου τα ελληνικά ομόλογα, είτε θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το τρέχον πρόγραμμα – κάτι το οποίο έχει μηδενικές πιθανότητες – είτε συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα. Όμως το νέο πρόγραμμα θα πρέπει να έχει και κάποιους συγκεκριμένους όρους που θα θέσουν αυτοί που θα δώσουν τη στήριξη.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντησή του με τον Β. Σόιμπλε, πρότεινε να υπάρξει για την Ελλάδα ένα «πρόγραμμα-γέφυρα» έως τις αρχές Μαΐου, προκειμένου η νέα ελληνική κυβέρνηση να μπορέσει να προετοιμάσει πλήρως τις νέες οικονομικές της προτάσεις.

Φυσικά ένα σύντομο «πρόγραμμα-γέφυρα» δεν θα είναι αρκετό για να αλλάξει η απόφαση της ΕΚΤ, αλλά θα δώσει στους πολιτικούς χρόνο για να συμφωνήσουν σε μία πιο μακροπρόθεσμη λύση για την Ελλάδα, σημειώνει το αμερικανικό πρακτορείο.

Ταυτόχρονα το «πρόγραμμα-γέφυρα» θα πρέπει να λάβει το πράσινο φως από το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο κ. Βαρουφάκης πριν από το Eurogroup θα δυσκολευθεί πολύ να βρει συμμάχους μεταξύ των ομολόγων του της Ευρωζώνης, με δεδομένο ότι μόνο ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών έχει, δημόσια, εκφραστεί θετικά στη δημιουργία νέου προγράμματος.

Εάν το «πρόγραμμα-γέφυρα» εγκριθεί στο Eurogroup, τότε θα ξεκινήσει μία πολύμηνη, δύσκολη διαδικασία διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών.

Φυσικά εάν δεν υπάρξει συμφωνία οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να στηριχθούν μόνο στον ELA.

Ταυτόχρονα εάν υπάρξει πλήρες αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, ενδέχεται η ΕΚΤ να αποφασίσει ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι ουσιαστικά χρεοκοπημένες, εξαιτίας του ότι έχουν «μαζέψει» μεγάλο μέρος του τοξικού ελληνικού χρέους.

Όπως καταλήγει το Bloomberg, εάν αυτό συμβεί τότε η Ελλάδα ουσιαστικά θα χάσει τα προνόμια ενός πλήρους μέλους της Ευρωζώνης.

Πηγή:hellasforce.com

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis