Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
07:52 | 18/11/2015
Πρωτοφανής δικαστική απόφαση για μία από τις ομάδες «νονών της νύχτας» που εξαρθρώθηκε στις αρχές του 2011, αφού πέντε εκ των 11 συνολικά κατηγορουμένων καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης από 32 έως 38 χρόνια, που είναι ποινή-ρεκόρ για υποθέσεις εκβίασης ιδιοκτητών νυκτερινών κέντρων.
 
Οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι, που ήταν ελεύθεροι μέχρι σήμερα, οδηγούνται στις φυλακές. Σημειώνεται ότι τα μέλη μίας άλλης συμμορίας που είχε συλληφθεί στο πλαίσιο της ίδιας επιχείρησης της ΕΛ.ΑΣ. είχαν καταδικασθεί τον περασμένο Ιούνιο σε ποινές από πέντε ως 13 χρόνια και είχαν αφεθεί ελεύθεροι. Και αυτό παρ' ότι φαίνεται πως είχαν, σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία των διωκτικών αρχών, «ευρύτερη εγκληματική δράση».
 
Από εκβιάσεις μέχρι αρχαιοκαπηλία
 
Η δικογραφία για τα κυκλώματα των «νονών της νύχτας» σχηματίστηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2011, ύστερα από διετή έρευνα του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής με τη βοήθεια του συστήματος υποκλοπών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.
 
Στο αρχικό διαβιβαστικό μνημονευόταν η παράνομη δράση 217 ποινικών (για 55 από αυτούς δεν είχαν καταγραφεί τα πλήρη στοιχεία τους) που φέρεται ότι συμμετείχαν σε οκτώ εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες προχωρούσαν σε σωρεία εγκληματικών ενεργειών από εκβιάσεις μέχρι τοποθετήσεις βομβών και από «συμβόλαια θανάτου» μέχρι αρχαιοκαπηλία. Η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης είχε «πολυδιασπασθεί» στα οκτώ και άρχισαν δίκες ισάριθμες των εγκληματικών οργανώσεων που είχαν εξαρθρωθεί το 2011.
 
Ο «Τζάκι Τσαν» στο Περιστέρι
 
Η δίκη, που εξελίχθηκε από τον περασμένο Μάιο στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, αφορούσε τη δράση της «τρίτης» συμμορίας με αρχηγό έναν 50χρονο με το ψευδώνυμο «Τζάκι Τσαν» ο οποίος είχε συλληφθεί και άλλες φορές για εκβιάσεις.
 
Σύμφωνα με το διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ., η συγκεκριμένη συμμορία προχωρούσε σε πώληση προστασίας σε 21 καταστήματα στο Περιστέρι (κυρίως στην περιοχή του Μπουρναζίου), στην Πετρούπολη, στον Ασπρόπυργο αλλά και στη Γλυφάδα. Όπως αναφέρεται στο ίδιο έγγραφο, μόνιμη τακτική των συγκεκριμένων «νονών της νύχτας» ήταν να προκαλούν φασαρίες σε μαγαζιά για να επιβάλουν την παρουσία τους. Ακόμη αναφέρονται προσπάθειες χρηματισμού αστυνομικών.
 
Στη διάρκεια της δίκης κανένας από τους εκβιαζόμενους καταστηματάρχες δεν κατέθεσε -όπως συμβαίνει συχνά- σε βάρος των κατηγορούμενων. Το δικαστήριο όμως φέρεται να έδωσε ιδιαίτερη βάση στις υποκλαπείσες από την ΕΛ.ΑΣ. συνομιλίες και επέβαλε βαρύτατες ποινές για 21 διαφορετικές πράξεις «εκβίασης».
 
Οι δίκες για τις δύο πρώτες συμμορίες
 
Τον Αύγουστο του 2014 είχε εκδοθεί η απόφαση από δικαστήριο της Αθήνας για την πρώτη από αυτές τις συμμορίες που αντιμετώπιζε κατηγορίες για 25 εκβιάσεις ιδιοκτητών νυχτερινών κέντρων και για τέσσερις βομβιστικές επιθέσεις.
 
Από τους 17 κατηγορούμενους -πολλοί εξ αυτών ήταν εμπλεκόμενοι και στην απαγωγή του εφοπλιστή κ. Περικλή Παναγόπουλου στις αρχές του 2009- καταδικάστηκαν οι 14 σε ποινές από τέσσερα ως 25 χρόνια και δεν υπήρχε κανένας ανασταλτικός χαρακτήρας στην έφεση.
 
Στη δίκη για τη δεύτερη από τις οκτώ συμμορίες στο Τριμελές Κακουργιοδικείο Πειραιά, που εκβίαζε 160 καταστήματα της Αθήνας, προχωρούσε σε ξυλοδαρμούς ιδιωτών και συμμετείχε σε κυκλώματα παράνομου τζόγου, η απόφαση ήταν εντελώς διαφορετική.
 
Από τους 30 κατηγορούμενους, ανάμεσα στους οποίους ένας ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. και ένας αστυνομικός, οι 20 καταδικάστηκαν σε ποινές από πέντε έως 13 χρόνια, στις οποίες όμως επιτράπηκε η έφεση να είχε ανασταλτικό χαρακτήρα και αφέθηκαν ελεύθεροι. Από τους υπολοίπους οι πέντε αθωώθηκαν και οι άλλοι πέντε καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης από έξι έως 13 έτη χωρίς δυνατότητα αναστολής, καθότι αυτοί εκτίουν ποινές για άλλα αδικήματα σε φυλακές της χώρας.
 
 
 
Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ.
 
 
 
tovima.gr
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis