Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:29 | 19/03/2019

Ποινικές διώξεις σε εννέα άτομα για τις φονικές πλημμυρες στη Μάνδρα το 2017, άσκησε η εισαγγελέας Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, έπειτα από πολύμηνη προκαταρκτική έρευνα που διενήργησε για την τραγωδία στη Δυτική Αττική, η οποία στοίχισε την ζωή σε 25 άτομα. 

Συγκεκριμένα, για τέσσερα αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος (πλημμύρα από αμέλεια, ανθρωποκτονία διά παραλείψεως τελεσθείσα κατά συρροή, σωματική βλάβη διά παραλείψεως από υπόχρεο κατά συρροή και παράβαση διά παραλείψεως), διώκονται:

[custom:google-ads]

*Η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου,

*Ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου,

*Η δήμαρχος Μάνδρας Ιωάννα Κριεκούκη,

*Ο δήμαρχος Ελευσίνας Γιώργος Τσουκαλάς,

*Ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης,

*Οι δασάρχες Αιγάλεω και Μεγάρων και

*Δύο υπάλληλοι των δύο δασαρχείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Παπαγεωργακοπούλου σε διατάξη 66 σελίδων που συνέταξε για την υπόθεση, επιρρίπτει ευθύνες στους εννέα κατηγορούμενους για έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας, έλλειψη έργων ορεινής υδρονομίας, πολεοδομικές παραβάσεις, έλλειψη αστυνόμευσης και συντήρησης ρεμάτων και έλλειψη διευθέτησης - οριοθέτησης ρεμάτων. 

Κατά τη διάρκεια της έρευνας της, η εισαγγελέας φέρεται να εντόπισε σωρεία δυσλειτουργιών και παραλήψεων των αρμοδίων υπηρεσιών. Πρόκειται για παραλείψεις που αφορούν στη μη λήψη μέτρων πρόληψης ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες του ακραίου, όπως αναφέρει, φυσικού φαινομένου. Ακόμη, η εισαγγελέας στη διάταξή της περιλαμβάνει τα συμπεράσματα των πορισμάτων των αρμόδιων ελεγκτικών φορέων.

Μετά την άσκηση της δίωξης, η δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση αποστέλλεται κατεπειγόντως σε ανακριτή, ο οποίος μπορεί να επεκετείνει τη δίωξη εφόσον προκύψουν νέα στοιχεία. 

Ποιοι απαλλάσονται 

Αντίθετα, με την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος των εννέα προσώπων η εισαγγελέας εξέδωσε απαλλακτική διάταξη για πέντε πρόσωπα, με την οποία ζητεί την παύση της ποινικής δίωξης σε βάρος τους λόγω παραγραφής αδικημάτων που αφορούν σε πολεοδομικές παραβάσεις και κοινώς επικίνδυνες βλάβες. 

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες κατά τη διάρκεια της εισαγγελικής έρευνας για την υπόθεση της Μάνδρας είχαν καταμηνυθεί από ιδιώτες, φορείς και ενώσεις συνολικά 25 άτομα. Προέκυψε ωστόσο πως εκτός από τα πέντε άτομα για τα οποία ζητείται παύση της δίωξης δεν προέκυψαν ευθύνες και για 11 ακόμη άτομα, καθώς όπως διαπιστώθηκε τα πρόσωπα αυτά δεν είχαν αρμοδιότητες σχετικές με την πρόληψη, αντιμετώπιση και τις συνέπειες της φονικής πλημμύρας.
Τέλος να σημειωθεί πως η εισαγγελέας συνεχίζει την έρευνα που έχει διαταχθεί για τη νέα πλημμύρα στην περιοχή της Μάνδρας  το καλοκαίρι του 2018.

lawandorder.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis