Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
00:17 | 21/01/2015

 

Οι ελεύθεροι σκοπευτές έγραψαν τη δική τους ιστορία κατά τη διάρκεια του Χειμερινού Πολέμου και του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, στο Ανατολικό Μέτωπο. Ποίοι ήταν όμως οι “φονικότεροι” όλων; 



(Ο Σίμο Χέιχε, πριν και μετά την παραμόρφωσή του)

Στην κορυφαία δεκάδα των καλύτερων σκοπευτών, πρώτος, ήταν ο περίφημος Φινλανδός Σίμο Χέιχε, ο οποίος κέρδισε το προσωνύμιο “Λευκός Θάνατος”. Ο Χέιχε πέτυχε 505 “επιτυχίες”, κατά τη διάρκεια του Χειμερινού Πολέμου, τον Χειμώνα του 1940. Αν και το πρόσωπό του παραμορφώθηκε από σφαίρα Σοβιετικού σκοπευτή, επέζησε και πέθανε, το 2002, σε βαθιά γεράματα. 



(Ο ταματάρχης Ιβάν Σιντορένκο)

Οι Σοβιετικοί, μετά την δυσάρεστη εμπειρία τους στη Φιλανδία, ανέπτυξαν την τεχνική και κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων κατά των Γερμανών παρουσίασαν μια πλειάδα επίπλεκτων σκοπευτών. Πρώτος από αυτούς ταγματάρχης του Κόκκινου Στρατού Ιβάν Μιχαίλοβιτς Σιντορένκο, ο οποίος είχε 500 επιτυχίες κατά των Γερμανών. Ακολούθησε ο επιλοχίας Νικολάι Ιλίν, με 494 επιτυχίες, ο οποίος σκοτώθηκε, όμως, τον Αύγουστο του 1943. 



(Ο Ιβάν Κουμπερτίνοφ)

Ο Ιβάν Κουμπερτίνοφ πέτυχε 489 επιτυχίες, ακολουθούμενος από τον Ιβάν Πτσελίτσεφ, με 456, ενώ ο Μιχαήλ Μπουντέκοφ σημείωσε 437. Ο Σιβηριανός Φίοντορ Οκλόπκοφ πέτυχε 429 επιτυχίες. 



(Ο υπολοχαγός Βασίλι Γκολόσοφ)

Ο Ουκρανός επιλοχίας Φιοντόρ Ντιαντσένκο πέτυχε 425, ενώ ο υπολοχαγός Βασίλι Γκολόσοφ πέτυχε 422. Ο ίδιος σκοτώθηκε τον Οκτώβριο του 1943. Τον ίδιο αριθμό επιτυχιών είχε και ο Ουκρανός Στεπάν Πετρένκο.



(Ο Φιοντόρ Οκπλόκοφ)

Ο Βασίλι Ζάιτσεφ, η δράση του οποίου, στο Στάλινγκραντ, αποδόθηκε κινηματογραφικά στην ταινία “Εχθρός προ των πυλών”, είχε 400, περίπου επιτυχίες. 

Πηγή: War History
Απόδοση-Επιμέλεια: On Alert

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis