Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:29 | 29/09/2016

Περικοπές από 10-20% των συνολικών αποδοχών τους θα υποστούν περισσότεροι από 40.000 υπάλληλοι από τους 190.000 που αμείβονται με το καθεστώς των ειδικών μισθολογίωνκαθώς η κυβέρνηση, προκειμένου να εφαρμόσει τις επιταγές του 3ου Μνημονίου, επεξεργάζεται πρόταση με την οποία θα «μεταφερθούν» στο μισθολογικό καθεστώς του υπόλοιπου δημοσίου. Η κυβέρνηση πιέζεται από τους εταίρους να προχωρήσει άμεσα στον «εξορθολογισμό» των ειδικών μισθολογίων και να περιορίσει την μισθολογική δαπάνη στους 190.000 υπαλλήλους που ξεπερνά τα 3 δις. ευρώ.

Οι υπουργοί που δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις όπως είναι ο υπ. Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναρδάκης δείχνουν το υπουργείο Οικονομικών ως ..υπεύθυνο για τις τελικές αποφάσεις. Εντύπωση έχει προκαλέσει ανάρτηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Πάνου Καμμένου, με αφορμή τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν πριν από δύο μέρες  μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών.

Η αντίδραση Καμμένου

Ο Πάνος Καμμένος έγραψε στο Twitter: «Προς ΠΟΑΣΥ. H ΝΔ-ΠΑΣΟΚ σας έκοψε το 60%, ο Γεωργιάδης σας λέει “ενστόλους”, εμείς παλεύουμε στο ΥΠΕΘΑ και για εσάς, δεν θέλετε οκ καλό δρόμο».

Η διαμαρτυρία των αστυνομικών εξόργισε τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, καθώς  περίπου 150 αστυνομικοί, προσωπικό του λιμενικού και της πυροσβεστικής, συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πύλη του ΥΠΕΘΑ. Η κεντρική πύλη έκλεισε και οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό που έγραφε: «Καμμένε, θυμήσου την υπόσχεσή σου και αν δεν μπορείς άντε παραιτήσου». «Προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας διαμαρτύρεται έξω από το ΥΠΕΘΑ!!! Λάθος υπουργείο!» έγραψε ο κ. Καμμένος, «δείχνοντας» το ΥΠΟΙΚ για τις περικοπές των ενστόλων. 

Οπως φαίνεται δεν θα αποφευχθούν οι περικοπές στους λειτουργούς των ειδικών μισθολογίων ούτε η καθήλωση των αποδοχών τους τα επόμενα δύο χρόνια καθώς δεν βρέθηκαν ισοδύναμα μέτρα τα οποία ζητούσαν οι εταίροι.

Το σχέδιο της κυβέρνησης που ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες περιλαμβάνει: 

•    Μειώσεις στις αποδοχές για όσους μεταφερθούν στο ..Ενιαίο μισθολόγιο μετά τον περιορισμό  του αριθμού των ειδικών μισθολογίων από περίπου 20 που είναι σήμερα σε 8-9. Ο περιορισμός  θα προέλθει από τη συγχώνευση μισθολογίων που έχουν όμοιο αντικείμενο απασχόλησης (για παράδειγμα θα δημιουργηθεί ένα ειδικό μισθολόγιο για όλα τα μέλη ΔΕΠ ΑΕΙ, ΕΠ ΤΕΙ, ΕΕΔΙΠ, ΕΔΙΠ, εκπαιδευτικό προσωπικό ΑΕΝ, Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών) ή την μεταφορά στο Ενιαίο Μισθολόγιο υπαλλήλων που αμείβονται σήμερα με ειδικά μισθολόγια. Συζητείται, για παράδειγμα η μεταφορά στο Ενιαίο Μισθολόγιο των μουσικών, ή  των Αρχιερέων κτλ. Όσοι θα μεταφερθούν στο Ενιαίο Μισθολόγιο όπου θα λαμβάνουν τον βασικό μισθό συν τα τέσσερα επιδόματα που προβλέπονται και μόνο αυτά αναμένεται να κρατήσουν αρχικά μία προσωπικά διαφορά η οποία όμως θα αφανιστεί σε βάθος τριετίας ή πενταετίας με αποτέλεσμα να χάσουν από 10-20% των αποδοχών τους. Στο παρασκήνιο δίνεται μάχη για την μεταφορά σε καθεστώς ειδικού μισθολογίου των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να διατηρήσουν την προσωπική διαφορά που έχουν μέχρι σήμερα. 

•    Για τον υπολογισμό των νέων αποδοχών του υπαλλήλου θα υπολογίζονται οι σημερινές του αποδοχές, όπως αυτές προκύπτουν από τον συμψηφισμό του βασικού μισθού, του χρονοεπιδόματος, καθώς και των επιδομάτων που λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών. Ετσι, για τους πανεπιστημιακούς, θα είναι ο βασικός μισθός συν το επίδομα διδακτικής προετοιμασίας και εξωδιδακτικής πανεπιστημιακής απασχόλησης, καθώς και η πάγια αποζημίωση για τη δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης και για συμμετοχή σε συνέδρια.

•    Εκτός από τα παραπάνω επιδόματα, προβλέπεται και η διατήρηση ενός επιδόματος που θα αφορά τα ειδικά καθήκοντα κάθε κατηγορίας. Το επίδομα αυτό, όμως, θα καταβάλλεται μετά την αξιολόγηση του υπαλλήλου και θα συνδέεται με την ενεργό άσκηση των προβλεπόμενων καθηκόντων του. Αυτό σημαίνει ότι για να καταβληθεί για παράδειγμα το ερευνητικό επίδομα στους πανεπιστημιακούς, θα πρέπει να έχει προηγηθεί αξιολόγησή τους. Για άλλες κατηγορίες θα προβλέπεται ως κίνητρο απόδοσης ή ειδικών καθηκόντων κ.ο.κ.

•    Την συνέχιση του καθεστώτος της προσωπικής διαφοράς καθώς με την ενσωμάτωση των επιδομάτων στον βασικό μισθό θα υπάρξει μία μείωση της τάξης του 5-7% λόγω αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών η οποία όμως δεν θα ισχύει για τους νεοπροσλαμβανόμενους. 

 

www.thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis