Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:32 | 04/01/2016

Στο τελευταίο βίντεο-προπαγάνδα του Ισλαμικού Κράτους, στο οποίο τζιχαντιστές εκτελούν πέντε «Βρετανούς κατασκόπους», ως επικεφαλής εμφανίζεται ένας άνδρας που εξαπολύει απειλές κατά του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο άνδρας αυτός λέγεται πως είναι ο «διάδοχος» του Τζιχάντι Τζον, του νεαρού άνδρα από το Λονδίνο που εμφανιζόταν σε όλα τα βίντεο εκτελέσεων Δυτικών ομήρων, όπως αυτό του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ, και λέγεται πως έχει πέσει νεκρός από επιδρομές των διεθνών δυνάμεων κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ποιος, λοιπόν, είναι ο νέος… Τζιχάντι Τζον; Είναι ο άνδρας που πρωταγωνιστεί στο τελευταίο βίντεο της τρομοκρατικής οργάνωσης το νέο πρόσωπο των τζιχαντιστών;

Σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα είναι πιθανό ο μαχητής που απειλεί τη Μεγάλη Βρετανία να πρόκειται για τον Σιντάρτα Νταρ, ο οποίος εγκατέλειψε τη χώρα το 2014 για να ταξιδέψει στη Συρία.

«Όσοι είχαν συναντήσει τον Νταρ από κοντά πριν εγκαταλείψει τη Βρετανία, λένε ότι η φωνή μοιάζει με αυτή του μασκοφόρου μαχητή», αναφέρει η βρετανική Independent σε δημοσίευμά της.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, μάλιστα, ο άνδρας με το καλυμμένο πρόσωπο είναι γνωστός στις βρετανικές αρχές.

Αν τελικά αποδειχθεί ότι ο Νταρ κρύβεται πίσω από το μαντήλι του τρομοκράτη στο βίντεο του Ισλαμικού Κράτους, πράγματι οι βρετανικές αρχές θα μπορούσαν να είχαν βρεθεί πολύ κοντά στη σύλληψή του, καθώς ο πατέρας τεσσάρων παιδιών είχε δώσει ακόμα και τηλεοπτική συνέντευξη πριν φύγει από τη χώρα δίνοντας τη δική του γνώμη για την περίπτωση του Τζιχάντι Τζον.

Ο Νταρ που προσηλυτίστηκε στον ισλαμισμό από τον ινδουισμό και άλλαξε το όνομά του σε Αμπού Ρουμαισάχ, είχε παραχωρήσει δηλώσεις στα δίκτυα BBC, Channel 4 News, CBS και Al Jazeera μιλώντας για τον εξτρεμισμό των ισλαμιστών, αλλά και για τις επαφές του με μία μουσουλμανική οργάνωση που πλέον έχει απαγορευθεί. 

Αφότου έφτασε στη Συρία ανήρτησε φωτογραφία με τον ίδιο να ποζάρει κρατώντας στο ένα χέρι το νεογέννητο παιδί του και στο άλλο ένα όπλο.

Στο μεταξύ, δημοσιογράφοι που είχαν έρθει σε επαφή με τον άνδρα αυτό για τις συνεντεύξεις ισχυρίζονται ότι η φωνή που άκουσαν στο βίντεο θυμίζει εκείνη του Νταρ.

Από την άλλη, ακόμα και η αδελφή του, Κόνικα Νταρ, μιλώντας στη βρετανική Daily Mail υποστηρίζει ότι η φωνή που άκουσε της θυμίζει εκείνη του αδελφού της, ενώ ο αναλυτής Ραφαέλο Παντούτσι εκτιμά πως είναι πιθανό να πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο.

Εντούτοις, όπως επισημαίνει ο Independent ο Τσαρλς Λάιστερ από το Brookings Institute στην Ντόχα εντοπίζει διαφορές στην προφορά και τη χροιά μεταξύ των δύο ανδρών και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο τζιχαντιστής να μην είναι τελικά ο Νταρ.

Σε κάθε περίπτωση, η Σκότλαντ Γιαρντ διενεργεί έρευνα για τον νεαρό άνδρα που έφυγε από τη Βρετανία για τη Συρία, χωρίς να προχωρά σε περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητα του νέου… Τζιχάντι Τζον. 

 

 

http://www.protothema.gr/

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis