Ποιος είναι ο βαρυποινίτης Παναγιώτης Βλαστός

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ...
Ποιος είναι ο βαρυποινίτης Παναγιώτης Βλαστός

 

Πολλοί είναι αυτοί που έχουν ακούσει το όνομα του βαρυποινίτη, Παναγιώτη Βλαστού. Ακόμα περισσότεροι τον γνωρίζουν από την υπόθεση απαγωγής του βιομηχάνου, Περικλή Παναγόπουλου, τον Ιανουάριο του 2009 και είχε αποδοθεί στο αποκαλούμενο “συνδικάτο του εγκλήματος”, του οποίου ο Βλαστός φέρεται να ήταν μία από τις ηγετικές μορφές.

Η δράση του ξεκινάει στις 29 Οκτωβρίου του 1994, όταν καταγράφεται το πρώτο και σημαντικότερο περιστατικό στην πολυτάραχη ζωή του. Ένα επεισόδιο σε κέντρο διασκέδασης στη λεωφόρο Αθηνών, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν ο Γεράσιμος Ναστούλης και ο Δημήτρης Σίνος, ενώ τα δύο αδέρφια Παναγιώτης και Κώστας Βλαστός συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν σε φυλάκιση.

Ο Παναγιώτης Βλαστός μπαίνει πίσω από τα σίδερα, ενώ παράλληλα αναπτύσσεται μία βεντέτα με την αντίπαλη οικογένεια του ισοβίτη Κώστα Ναστούλη.

Το 1998 ένα δεύτερο περιστατικό έρχεται να σημαδέψει τη ζωή του βαρυποινίτη. Παραμονή Πρωτοχρονιάς φεύγει με άδεια από τις φυλακές και εξαφανίζεται. Τότε γνωρίζει τη σύντροφο του, Ιωάννα Χήρα και κανείς δεν ξέρει αν αυτή η γνωριμία έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν επέστρεψε ποτέ πίσω. Η σύντροφος της ζωής του ήταν αυτή που θα καθόριζε τις κινήσεις και αποφάσεις του από εκείνο το σημείο και μετά.

Η γνωριμία με 23χρονη, τότε, Ιωάννα Χήρα μετράει αρκετά χρόνια πριν – από τη βραδιά του μακελειού στο κέντρο διασκέδασης College και την εκτέλεση των αδερφών Ναστούλη.

Λίγο αργότερα, στις 16 Ιουνίου του ίδιου χρόνου, η αστυνομία εντοπίζει το δραπέτη και τον συλλαμβάνει στο Σύνταγμα, να πίνει ανέμελος τον καφέ του. Μαζί συλλαμβάνεται και η σύντροφός του, η οποία αφήνεται ελεύθερη τελικά, με περιοριστικούς όρους.

Είχε προηγηθεί η αιματηρή καταδίωξη των αδερφών Βλαστού, από αστυνομικούς στην οδό Θησέως στην Καλλιθέα, όταν τα δύο αδέρφια δεν σταμάτησαν σε έλεγχο των αστυνομικών. Ο Κώστας Βλαστός σκοτώνεται και δύο αστυνομικοί τραυματίζονται. Η Ιωάννα Χήρα, σύμφωνα με πληροφορίες ήταν ο άνθρωπος που βοήθησε τον Παναγιώτη να ξεπεράσει το χαμό του αγαπημένου του αδερφού. Η ίδια βρίσκεται και πάλι στο πλευρό του, όταν τρεις μήνες αργότερα η κόντρα οδηγεί στην εκτέλεση και του άλλου αδερφού του, Μάρκου, έξω από το σπίτι του στον Κόκκινο Μύλο.

Ο Βλαστός αν και προερχόταν από σχετικά ευκατάστατη οικογένεια μπήκε αρκετά μικρή ηλικία στον άγριο κόσμο της νύχτας μαζί με τον αδερφό του Κώστα, συμμετέχοντας σε εγκληματικές δραστηριότητες.

Ήταν φθινόπωρο του 2005 και ο Βλαστός είχε την ευκαιρία να ζήσει ελεύθερος αλλά για άλλη μια φορά δεν τα κατάφερε, στη διάρκεια πενθήμερης άδειάς του από τις φυλακές.

Στις 26 Οκτωβρίου, πυροβολεί για εκφοβισμό καταστηματάρχη στην Κόρινθο. Ακολουθεί καταδίωξη με την Αστυνομία και πάλι όμως στέκεται άτυχος καθώς πέφτει με τη μηχανή του και τραυματίζεται σοβαρά. Μένει για πέντε μήνες στο νοσοκομείο, όπου καταφέρνει να τη γλιτώσει έχοντας χάσει τη σπλήνα και τη χολή του. Οι γιατροί αποφαίνονται πως είναι καταδικασμένος να ζει όλη του τη ζωή με ειδική διατροφή και φάρμακα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, από τις φυλακές στις οποίες κλείστηκε φαίνεται ότι συνέχιζε την εγκληματική του δράση, αφού του αποδίδονται περιπτώσεις εκβιασμού καταστηματαρχών, ακόμη και τοποθετήσεις βομβών.

O Βλαστός έχει καταδικαστεί δυο φορές σε ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή του στο λεγόμενο "συνδικάτο του εγκλήματος", ενώ είχε αποπειραθεί να αποδράσει και το Δεκέμβριο του 2011 μαζί με μέλη των Πυρήνων της Φωτιάς, χωρίς επιτυχία.

Σήμερα φέρεται να εμπλέκεται στη μεγάλη υπόθεση σύστασης εγκληματικής οργάνωσης νονών της νύχτας, στο πλαίσιο των ερευνών για την οποία συνελήφθησαν 15 άτομα. Μια οργάνωση που εμφανίζεται να διοικούνταν από τους Παναγιώτη Βλαστό, Γιάννη Σκαφτούρο και Βασίλη Στεφανάκο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην τελευταία αυτή υπόθεση εμφανίζεται να εμπλέκεται και ο πρώην υπουργός, Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες φέρεται να συνομιλούσε με αρχινονό προκειμένου να εκβιάσει τον Γιάννη Σμπώκο και εμφανίζεται ως ο ηθικός αυτουργός για την τοποθέτηση βομβών σε πολυκατοικία της ιδιοκτησίας της οικογένειας Σμπώκου.

http://www.news.gr