Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:14 | 05/05/2016

Δημοσιεύουμε κείμενο που εστάλη από αναγνώστη στη σελίδα στο facebook του policenet.gr

 

Πολλοί φίλοι με μυνήματα ρωτούν ποιο είναι το καταλληλότερο φυσίγγιο 9 mm για σκοπευτική ή Αστυνομική χρήση.

Πρέπει να πω, πώς στην ανάλυση που θα κάνω ποιο κάτω, οι απόψεις είναι καθαρά προσωπικές που προέρχονται κατά 80% από προσωπικές εμπειρίες και κατά 20% από ιντερνετικές γνώσεις και σε περίπτωση διαφορετικών απόψεων η συζήτηση είναι ένας μορφωτικός παράγων.

Έχω γράψει πολλές φορές ότι πολλές απόψεις που υπάρχουν στο internet δεν είναι σωστές και αυτός βασικά είναι ο λόγος που οι προσωπικές εμπειρίες είναι ασφαλέστερη πηγή γνώσεων.

Ξεκινώντας την ανάλυση του θέματος, θα το διαχωρίσω σε δύο επί μέρους θέματα:

α) στην χρήση εργοστασιακών φυσιγγίων που κυκλοφορούν στην αγορά (αυτό ισχύει για την Ελλάδα όπου απαγορεύεται η ιδιογόμωση) και

β) όταν η κατασκευή φυσιγγίων γίνεται βάσει των τεχνικών χαρακτηριστικών του όπλου που έχει ο σκοπευτής-Αστυνομικός.

Στην πρώτη περίπτωση των εργοστασιακών φυσιγγίων οι παράγοντες που πρέπει να εξεταστούν για όσο το δυνατόν για καλύτερα βαλλιστικά αποτελέσματα είναι

1) σωματότυπος του χρήστη, βάρος, βαθμός άσκησης, ποσοστό κάλυψης της λαβής του όπλου, ευθυγράμμιση των σκοπευτικών κ.τ.λ.

2) είδος κατασκευής του όπλου, π.χ. αν είναι όλο μεταλλικό ή κάποια μέρη είναι από ανθρακόνημα, διότι στην χρήση των φυσιγγίων παίζει ρόλο ο βαθμός ανακρούσεως

3) το μήκος και το βήμα ραβδώσεως της κάνης

4) το είδος της ραβδώσεως αν είναι ανάγλυφη(κλασική) ή πολυγωνική

5) η σύσφιξη στο άκρο της κάνης διότι υπάρχει η επιλογή του πάχους του βλήματος σε 355χιλ.ίντσας και 356χιλ.ιντσας. 6) επιλογή επανατατικού ελατηρίου με βάση το βάρος αντιστάσεως 7) το βάρος του βλήματος 8) το είδος του βλήματος, αν είναι FMJ ή μολύβδινο.

Στην πρώτη περίπτωση όταν το βάρος του σκοπευτή είναι μεταξύ 65 και 85 κιλών, με μέτρια άσκηση κυρίως των χεριών, έχοντας κάλυψη της λαβής με επαφή 80% έχει την δυνατότητα χρήσεως των περισσοτέρων εργοστασιακών φυσιγγίων με βαλλιστικές επιδόσεις περίπου 70-80% με αύξοντα βαθμό βελτίωσης όταν γίνονται τακτικές προπονήσεις.

Στο είδος υλικού κατασκευής του όπλου, ένα όπλο με πολυμερική βάση έχοντας μικρότερο βάρος, έχει αυξημένο βαθμό ανακρούσεως από ένα μεταλλικό, κάνοντας χρήση των ιδίων φυσιγγίων. Στην περίπτωση αυτή για να μειωθεί η ανάκρουση γίνεται χρήση φυσιγγίων μέτριας γομώσεως και όχι υψηλοτέρων ταχυτήτων από ότι προβλέπεται από εργοστασιακές οδηγίες ή κανόνες σκοπευτικούς.

Το βήμα και το είδος της ραβδώσεως είναι οι σπουδαιότεροι παράγοντες που επηρεάζουν την ακρίβεια βολής αλλά και το μέγεθος της ανακρούσεως. Το συνηθέστερο βήμα ραβδώσεως(twist) στα πιστόλια των 9mm είναι 1/10 ίντσες, με νέες κατασκευές 1/16 ίντσες που βελτιώνουν ακόμη περισσότερο την ακρίβεια βολής.

Τα είδη ραβδώσεως είναι δύο, η ανάγλυφη ή κλασική ράβδωση(land and grooves) και η πολυγωνική (polygonal).

Προσωπική άποψη είναι ότι η κλασική ράβδωση έχει καλύτερα βαλλιστικά αποτελέσματα κυρίως στις μεγάλες αποστάσεις από την πολυγωνική, ενώ η πολυγωνική έχει σχεδόν διπλάσιο χρόνο ζωής από την κλασική.

Εξετάζοντας την κλασική ράβδωση θα παρατηρήσουμε ότι βλήματα με μέσο βάρος 124 grains, με κάλυψη χαλκού βλήματος μέτριας σκληρότητας, έχουν καλύτερα βαλλιστικά από βαριά βλήματα με σκληρή κάλυψη χαλκού.

Τα μολύβδινα βλήματα στην κλασική ράβδωση έχουν τον υψηλότερο βαθμό ακρίβειας βολής, ενώ στην πολυγωνική είναι συνήθως κάτω του μετρίου. Αντιθέτως στην πολυγωνική ράβδωση τα βαρύτερα βλήματα των 135 ή 145 grains έχουν καλύτερα βαλλιστικά και πολύ μικρότερη ανάκρουση λόγω ταχυτήτων κάτω των 1000 ποδιών (υποηχητικά).

Το μήκος της κάνης είναι ένας παράγων που δίνει πλεονέκτημα στις μακριές κάνες, σε μεγάλες αποστάσεις, ενώ αυξάνεται ο βαθμός ανακρούσεως. Π.χ. κάνοντας χρήση των ιδίων φυσιγγίων σε πιστόλι με κάνη μήκους 4 ιντσών, που είναι το κατώτατο σκοπευτικό όριο, και με κάνη 5 ιντσών, θα δούμε ότι στην απόσταση των 25 μέτρων οι 5 ίντσες έχουν καλύτερο group 5-10% από τις 4 ίντσες.

Η σύσφιξη στο άκρο της κάνης, είναι επίσης πολύ βασικός παράγων, που επηρεάζει την ακρίβεια βολής. Στα περισσότερα πιστόλια των 9 mm, η σύσφιξη είναι 355 χιλ. ίντσας, ενώ σε ορισμένα σκοπευτικά της κατηγορίας OPEN, είναι 354 για να αυξάνονται οι πιέσεις στην έξοδο του βλήματος και να λειτουργεί το compensator.

Σε περιπτώσεις σκοπευτικών πιστολιών που έχουν ρίξει πολλές χιλιάδες φυσίγγια, καλό θα είναι η χρήση βλημάτων διαμέτρου 356 χιλ. ίντσας.

Η επιλογή επανατατικού ελατηρίου ανάλογου του χρησιμοποιούμενου είδους φυσιγγίων, απλώς επηρεάζει το μέγεθος της ανακρούσεως και παίζουν ρόλο για την επιλογή οι παράγοντες που ανέφερα πιο πάνω όπως μήκος κάνης, ράβδωση, βήμα κ.τ.λ.

Η επιλογή του είδους και του βάρους του βλήματος, όπως ανέφερα ποιο πάνω, είναι η συνάρτηση του είδους της ραβδώσεως, του βήματος της ραβδώσεως, του μήκους της κάνης, της σύσφιξης στο άκρο της κάνης και του crown της κάνης.

Σε κλασική ράβδωση ένα φυσίγγιο με βάρος 124 grains, μπορεί να έχει ταχύτητα 1100 ποδιών και να αναπτύσσει πιέσεις 19-20000 psi, ενώ το ίδιο φυσίγγιο σε πολυγωνική ράβδωση θα έχει πάλι ταχύτητα 1100 ποδιών, αλλά οι πιέσεις θα είναι λιγότερες έως και 1000 psi και αυτό οφείλεται στην μεγαλύτερη αντίσταση που έχει το βλήμα στην κίνηση του σε κάνη με κλασική ράβδωση.

Εδώ βεβαίως υπάρχουν πολλές αναλύσεις, διότι στην κλασική παίζει μεγάλο ρόλο το ύψος και το βάθος της ραβδώσεως, το οποίο είναι ένα ξεχωριστό θέμα.

Για την επιλογή του κατάλληλου εργοστασιακού φυσιγγίου, βάσει των όσων ανέφερα, πρέπει να διαβάζονται οι λεπτομέρειες κατασκευής που αναγράφονται στο κουτί και σε περίπτωση περισσοτέρων στοιχείων ανατρέχουμε στην σελίδα της κατασκευάστριας εταιρίας στο internet.

Για το δεύτερο σκέλος της ιδιογόμωσης φυσιγγίων θα αναφερθώ σε επόμενη δημοσίευση.

 

Διαβάστε όλα τα άρθρα από την κατηγορία  ΟΠΛΑ

 

 

 

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis