Ποιο θα είναι το κόστος για την αποκατάσταση μισθών - συντάξεων των στελεχών Σ.Α. & Ε.Δ.

ΕΙΔΙΚΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΑ
Ποιο θα είναι το κόστος για την αποκατάσταση μισθών - συντάξεων των στελεχών Σ.Α. & Ε.Δ.
Οι αυξήσεις ενδέχεται να εξανεμίσουν το υπερπλεόνασμα και τις ελπίδες της κυβέρνησης να μοιράσει και πάλι «κοινωνικό μέρισμα».
 
Ανησυχία προκαλείστο οικονομικό επιτελείο η απόφαση της Επιτροπής Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία καλείται η κυβέρνηση να αποκαταστήσει τους μισθούς των στελεχών ΕΔ-ΣΑ και αποστράτων στα επίπεδα προ του Αυγούστου του 2012 και μάλιστα αναδρομικά.
 
Η απόφαση δίνει προθεσμία 8 μηνών στην κυβέρνηση να συμμορφωθεί, δημιουργώντας φόβους για εκτροχιασμό του προϋπολογισμού του 2018, στον οποίο δεν έχει γίνει καμία πρόβλεψη για τέτοια δαπάνη.
 
Εκτιμάται ότι η δαπάνη θα είναι κάποιων εκατοντάδων εκατομμυρίων. Σύμφωνα με μια υψηλόβαθμη πηγή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το κόστος δεν έχει υπολογισθεί ακόμη, αλλά είναι πιθανό, σύμφωνα με κάποιες πρώτες εκτιμήσεις, να φτάσει τα 600 εκατ. ευρώ.
 
Σημειώνεται δε ότι ακόμη κι αν η καταβολή των σχετικών ποσών στους δικαιούχους γίνει σταδιακά, σε δόσεις, δημοσιονομικά η δαπάνη θα υπολογιστεί στη χρονιά κατά την οποία θα ληφθεί η σχετική απόφαση από τον υπουργό Οικονομικών, όπως αναφέρουν οι πηγές.
 
Έτσι, το 2018, χρονιά κατά την οποία η κυβέρνηση πρέπει να πετύχει για πρώτη φορά πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ (ο προϋπολογισμός προβλέπει 3,82% του ΑΕΠ), υπάρχει κίνδυνος να επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός με μια δαπάνη που εάν δεν οδηγήσει στη λήψη πρόσθετων μέτρων, θα εξανεμίσει το υπερπλεόνασμα και τις ελπίδες της κυβέρνηση να μοιράσει και πάλι «κοινωνικό μέρισμα». Αυτό, σε μια προεκλογική χρονιά, κάθε άλλο παρά ευπρόσδεκτο είναι.
 
Έτσι, στο οικονομικό επιτελείο υποστηρίζουν ότι «το δημόσιο συμφέρον είναι πάνω απ’ όλα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα καταβληθεί προσπάθεια να αποτραπεί η επιβάρυνση αυτή.
 
Κίνδυνος εκτροχιασμού
 
Οι ανησυχίες για έναν κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού ενισχύονται, μάλιστα, καθώς εκκρεμούν ανάλογες αποφάσεις για άλλες κατηγορίες ειδικών μισθολογίων, όπως οι πανεπιστημιακοί και οι δικαστικοί, σημειώνουν πηγές του Γενικού Λογιστηρίου.
 
Σημειώνεται ότι το 2014, επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά, είχαν αποκατασταθεί κατά το ήμισυ οι μισθοί των στελεχών ΕΔ-ΣΑ στα επίπεδα προ του Αυγούστου 2012. Αυτό, όμως, δεν ήταν αρκετό και η Ολομέλεια του ΣτΕ εξέδωσε τον Μάιο του 2016 νέα απόφαση ζητώντας την πλήρη αποκατάσταση μισθών και συντάξεων στα επίπεδα προ του 2012. Η κυβέρνηση αδράνησε και έτσι βγήκε η προχθεσινή απόφαση της τριμελούς Επιτροπής Συμμόρφωσης. Σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν συμμορφωθεί, θα επιβληθεί πρόστιμο.
 
(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 08/02/2018 - ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ)