Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:29 | 02/05/2016

Σε κόκκινο συναγερμό το κυβερνητικό επιτελείο του Δημήτρη Γιαννακόπουλου - Εφημερίδα Παραπολιτικά

Τύμπανα γενικευμένης αστάθειας ηχούν δυνατά στο Μαξίμου μετά το νέο «σάρωμα» των αποθεματικών των Ταμείων  και την αποτυχημένη προσπάθεια να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέχρι το Πάσχα.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «Παραπολιτικών», ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλής, βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με το Μαξίμου, τα υπουργεία Οικονομικών, Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υγείας, Δικαιοσύνης και την Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ τη Μ. Τρίτη συναντήθηκε με τον αναπλ. υπουργό Δημόσιας Τάξης, Ν. Τόσκα, για την ενεργοποίηση του «σχεδίου Πικραμμένου». Πρόκειται για το γνωστό σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών του περασμένου Ιουνίου, παραμονές της επιβολής των capital controls, το οποίο περιελάμβανε καθολική αστυνομική παρουσία σε τράπεζες, σούπερ μάρκετ, συνοικίες, δημόσια κτίρια, πρεσβείες και ανθρώπινους στόχους, ενώ έθετε σε ετοιμότητα και τις Ενοπλες Δυνάμεις και τις Εισαγγελίες.

Πέραν των όποιων πολιτικών σκοπιμοτήτων εξυπηρετούνται από έναν τέτοιο «ερυθρό συναγερμό», η ουσία παραμένει αναλλοίωτη, καθώς η κυβέρνηση για δεύτερη φορά σε έναν χρόνο «φλερτάρει» με την εφαρμογή του ακραίου σεναρίου, διαταράσσοντας το ήδη βεβαρημένο κλίμα εγχωρίως και διεθνώς.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, είχε προειδοποιήσει από το βήμα της Βουλής ότι, «αν δεν κλείσει τώρα η αξιολόγηση και πάμε για Μάιο-Ιούνιο, καήκαμε, διότι δεν θα μπορούμε να μετατρέψουμε τον φαύλο κύκλο της οικονομίας σε ενάρετο κύκλο». Περαιτέρω, λίγες εβδομάδες αργότερα (1/3/2016), στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Ανάπτυξης, Γιώργος Σταθάκης, ανέφερε σε συνέντευξή του: «Συμμερίζομαι απολύτως αυτήν την άποψη. Θέλουμε να κλείσει η αξιολόγηση. Είναι απολύτως επιτακτικό για την οικονομία». Επίσης, στις 10 Φεβρουαρίου, σε ενημέρωσή του στη Βουλή για τη νομισματική πορεία της χώρας, είχε επαναλάβει 12 (!) φορές την ανάγκη για «ταχεία και επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης», προειδοποιώντας ότι, σε διαφορετική περίπτωση, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές. Υπερβαίνοντας μάλιστα τον θεσμικό του ρόλο, είχε απευθύνει έκκληση στα κόμματα για ευρεία συναίνεση, τονίζοντας ότι το «δεύτερο εξάμηνο του 2016 χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό αβεβαιότητας» και λόγω του Προσφυγικού.

Το σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών είχε συνταχθεί τον Μάιο του 2012, εν μέσω γενικευμένων φημών για ακαριαία χρεοκοπία της χώρας, από τον τότε υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Παναγιώτη Πικραμμένο, τον Προκόπη Παυλόπουλο και μια μικρή ομάδα αξιωματούχων της Αστυνομίας, του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας και της ΕΥΠ. Αυτή τη στιγμή, μια ακόμη παράμετρο, μη υπολογιζόμενη τότε, αποτελούν οι 53.800 πρόσφυγες, που διαβιούν σε καταυλισμούς, και για την προστασία τους έχουν διατεθεί πλέον των 5.000 αστυνομικών ανά την επικράτεια. Οι δε ειδικοί λογαριασμοί που τηρούνται στην Τράπεζα της Ελλάδος σε περίπτωση «κατάστασης πολιορκίας», κατά την έννοια του Αρ. 48 του Συντάγματος, είναι σχεδόν άδειοι, καθώς τα κονδύλια δόθηκαν ήδη α) για τη διαβίωση (υποδοχή, διαμονή, σίτιση, δημιουργία χώρων παραμονής κ.τ.λ.) των μεταναστών που παραμένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα από τις αρχές του έτους και β) για την κοινωνική μέριμνα (κάρτες αλληλεγγύης κ.τ.λ.). Περαιτέρω, οι Αρχές ασφαλείας κρούουν τον κώδωνα για ντόμινο αντιδράσεων και από «εγκλωβισμένους» αλλοδαπούς, που, εκτός των άλλων, το προσεχές διάστημα, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, θα αντιμετωπίζουν προβλήματα μεταδοτικών ασθενειών και ανυπόφορων υγειονομικών συνθηκών.

Στο πλαίσιο αυτό, ανανεώνεται η ισχύς παλαιότερης διαταγής του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. (σ.σ.: Με ημερομηνία 17/6/2015) προς τις Αστυνομικές Διευθύνσεις, με την οποία επανέρχονται τα πρόσθετα μέτρα εποπτείας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, στο ελληνικό γραφείο του ΔΝΤ στην οδό Αμερικής και στο Νομισματοκοπείο.

Σύμφωνα με το έγγραφο, ζητείται επίσης «η ανελλιπής εντατικοποίηση των ήδη λαμβανομένων μέτρων προστασίας καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου» στις εγκαταστάσεις της Βουλής, του Μεγάρου Μαξίμου, του υπουργείου Οικονομικών, των γραφείων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Βασιλίσσης Σοφίας και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αμαλίας, της Τραπέζης της Ελλάδος, των πολιτικών κομμάτων, των πρεσβειών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας, του Λουξεμβούργου και της Ιταλίας, των μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών και τριών κεντρικών ξενοδοχείων.

Πρόκειται για ξενοδοχεία στα οποία κατά καιρούς κατέλυαν μέλη της τρόικας και των τεχνικών κλιμακίων, ενώ κατά πληροφορίες έχουν γίνει κρατήσεις, για τουριστικούς -όπως λένε- λόγους, από επενδυτικούς παράγοντες του εξωτερικού, συνδεόμενους με κερδοσκοπικά funds.

Το γραφείο του πρωθυπουργού επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στους λεγόμενους «οικονομικούς στόχους», καθώς, αν πληγούν νευραλγικές υπηρεσίες συναλλαγών και διακίνησης ρευστού, υπάρχει άμεσος κίνδυνος αδυναμίας αντιμετώπισης οποιουδήποτε αιφνίδιου πιστωτικού γεγονότος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γιάννης Στουρνάρας είχε δημοσίως παραδεχθεί πως γνώριζε για το ενδεχόμενο εισβολής στο Νομισματοκοπείο και τη δημιουργία ενός άτυπου διπλού νομίσματος, λέγοντας: «Ναι, είχα τέτοια πληροφόρηση. Γι’ αυτό συγκάλεσα τους νομικούς συμβούλους της τράπεζας και παράγοντες του δημοσίου βίου που είχαν χρηματίσει πρωθυπουργοί (σ.σ.: τον Παναγιώτη Πικραμμένο). Μίλησα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και φτιάξαμε έτσι, να το πω, ένα τείχος, μια άμυνα για εξελίξεις τέτοιου είδους».

Η διατύπωση του Αρθρου 48

Κατά τον συντακτικό νομοθέτη: «Σε περίπτωση πολέμου, επιστράτευσης εξαιτίας εξωτερικών κινδύνων ή άμεσης απειλής της εθνικής ασφάλειας, καθώς και αν εκδηλωθεί ένοπλο κίνημα για την ανατροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος, η Bουλή, με απόφασή της, που λαμβάνεται ύστερα από πρόταση της κυβέρνησης, θέτει σε εφαρμογή, σε ολόκληρη την επικράτεια ή σε τμήμα της, τον νόμο για την κατάσταση πολιορκίας, συνιστά εξαιρετικά δικαστήρια» και αναστέλλει την ισχύ του συνόλου ή μέρους ορισμένων άρθρων του Συντάγματος. Η διάρκεια των επιβαλλόμενων μέτρων ορίζεται στις 15 ημέρες και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «μπορεί να εκδίδει πράξεις νομοθετικού περιεχομένου για να αντιμετωπιστούν επείγουσες ανάγκες ή για να αποκατασταθεί ταχύτερα η λειτουργία των συνταγματικών θεσμών».

 

 

www.parapolitika.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis