Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:00 | 10/12/2014

 

Πολιτικό «σεισμό» έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ η έκθεση-κόλαφος της αμερικανικής Γερουσίας που δόθηκε στη δημοσιότητα αποκαλύπτοντας τα βασανιστήρια στα οποία υπέβαλε η CIA υπόπτους για τρομοκρατία με τον ΟΗΕ και τους υπέρμαχους ανθρωπίνων δικαιωμάτων να ζητούν διώξεις εναντίων Αμερικανών αξιωματούχων που εμπλέκονται στην υπόθεση.
 
Την ίδια ώρα, ο Τζορτζ Μπους, ο οποίος ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ την περίοδο που οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ απειλούσαν τους υπόπτους τρομοκρατίας με ηλεκτρικά τρυπάνια, σκουπόξυλα και εικονικούς πνιγμούς ενώ σε πολλές περιπτώσεις τους στερούσαν τον ύπνο για τουλάχιστον 180 ώρες, υπεραμύνθηκε των απάνθρωπων αυτών τακτικών δηλώνοντας πως, όλα όσα έγιναν, ήταν απαραίτητα για την προστασία των πολιτών.
 
Σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», υπό το πρόσχημα της τρομοκρατίας, η CIA αλλά και όσοι Αμερικανοί αξιωματούχοι γνώριζαν για τις κτηνώδεις μεθόδους της υπηρεσίας, παραπλανούσαν σκόπιμα την αμερικανική κοινή γνώμη όχι μόνο για την έκταση αλλά και για την αποτελεσματικότητα των διαβόητων «προωθημένων τεχνικών ανάκρισής της». Από τη πλευρά του, ο Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύτηκε ότι θα κάνει τα πάντα για να μην χρησιμοποιηθούν ποτέ ξανά αυτές οι μέθοδοι.
 
Εκτός από τον Τζορτζ Μπους και πρώην αξιωματούχοι της CIΑ προέβαλαν το επιχείρημα ότι οι κτηνώδεις μέθοδοι που εφάρμοζε η CIA ήταν αναγκαίες για την αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων. «Η έκθεση επιβεβαιώνει αυτό που η διεθνής κοινότητα γνώριζε», επεσήμανε ο Μπεν Έμερσον, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης από την Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας σχετικά με τις προωθημένες μεθόδους ανάκρισης που χρησιμοποιούσε η CIA μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 και έως το 2009. «Μια πολιτική που ξεκάθαρα ενορχηστρώθηκε από τα υψηλά κλιμάκια της τότε κυβέρνησης με πρόεδρο τον Τζορτζ Μπους επέτρεψε τη συστηματική διάπραξη εγκλημάτων και κατάφωρων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τώρα έχει έρθει η ώρα να αναληφθεί δράση. Τα πρόσωπα που ευθύνονται για την εγκληματική συνωμοσία που αποκαλύφθηκε με την έκθεση, πρέπει να προσαχθούν στην Δικαιοσύνη και πρέπει να τιμωρηθούν ανάλογα με τη σοβαρότητα των εγκλημάτων τους», υπογράμμισε ο Έμερσον.
 
«Είναι μια σκανδαλώδης έκθεση και είναι αδύνατο να την διαβάσει κανείς χωρίς να νιώσει αγανάκτηση για το γεγονός ότι η κυβέρνησή μας διέπραξε αυτά τα ειδεχθή εγκλήματα», υποστήριξε ο Άντονι Ρομέρο, γενικός διευθυντής της Αμερικανικής Ένωσης Ατομικών Ελευθεριών. «Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης που ενέκριναν τις παράνομες αυτές πρακτικές θα πρέπει να λογοδοτήσουν», πρόσθεσε. Ωστόσο, αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης που δεν κατονομάστηκε επεσήμανε στο Reuters ότι, από το 2009 έχουν διεξαχθεί δύο έρευνες για τις κακοποιήσεις κρατούμενων, οι οποίες δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν επαρκή στοιχεία για την απαγγελία κατηγοριών. 
 
Ο Κένεθ Ροθ, γενικός διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπογράμμισε ότι "τα βασανιστήρια θα παραμείνουν μια «πολιτική επιλογή» για τους επόμενους προέδρους, αν αυτό το σημαντικό παράδειγμα αναζήτησης της αλήθειας δεν οδηγήσει στην προσαγωγή των υπευθύνων στη δικαιοσύνη».Παρόλα αυτά ο Ροθ υπογράμμισε ότι, η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα τερμάτισε πολλές από τις πρακτικές που περιγράφονται στην έκθεση.
 
Κι ενώ οι αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις σε όλο τον κόσμο έχουν τεθεί σε υψηλό συναγερμό, οι Δημοκρατικοί βουλευτές επιθυμούν να βγουν όλα τα «άπλυτα στη φόρα» με την δημοσιοποίηση ολόκληρης της έκθεσης. Υπάρχουν και κάποιοι Ρεπουμπλικάνοι, όπως ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν, ο οποίος είχε υποβληθεί σε βασανιστήρια όταν αιχμαλωτίστηκε στη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ.«Μερικές φορές είναι δύσκολο να αποδεχθούμε την αλήθεια», σχολίασε μιλώντας στη Γερουσία. «Καμιά φορά χρησιμοποιείται από τους εχθρούς μας για να μας πληγώσει. Όμως οι Αμερικανοί έχουν το δικαίωμα να την μάθουν», υπογράμμισε ο Μακέιν.
 
protothema.gr
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis