Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:44 | 24/07/2016

Απαντήσεις «εφ’ όλης της ύλης» έδωσε, χθες, ο Αστυνομικός Διευθυντής της Α’ Δωδεκανήσου, ταξίαρχος, Φώτης Νικολόπουλος, μέσα από την τοποθέτησή του κατά τη σύσκεψη για την κατάσταση στον τουρισμό που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Ρόδου, και παράλληλα έκανε και μία περιγραφή σχετικά με αυτά που έχει να αντιμετωπίσει η ΕΛ.ΑΣ. τη φετινή σεζόν.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αλλά και γενικά το τελευταίο διάστημα ακούγεται αρκετά συχνά η ανάγκη για εντατικοποίηση της αστυνόμευσης. Στην τοποθέτησή του, λοιπόν, χθες, ο Αστυνομικός Διευθυντής, ξεκίνησε λέγοντας: «Αστυνομία σημαίνει σαφώς ασφάλεια. Εγώ με το σύνολο του προσωπικού, αυτού που έχουμε και όσο μπόρεσε η ηγεσία του Σώματος να μας ενισχύσει, θα πρέπει να διαχειριστώ 2 εκατομμύρια τουρίστες που αφικνούνται στον αερολιμένα Ρόδου και 700 χιλιάδες τουρίστες στο λιμένα Ρόδου. 

Όλο αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι τουρίστες επιβιβάζονται σε λεωφορεία, κινούνται στο οδικό δίκτυο, διαμένουν σε ξενοδοχεία, μετακινούνται, πηγαίνουν σε αρχαιολογικούς και λοιπούς χώρους, διασκεδάζουν. Θα πρέπει, λοιπόν, εγώ να κάνω μία ορθολογική διαχείριση του προσωπικού σε όλους αυτούς τους τόπους».

Στη συνέχεια, ο κ. Νικολόπουλος δεν παρέλειψε να πει ότι αντιμετώπισαν προβλήματα, και όντας ο ίδιος για τρίτη χρονιά Αστυνομικός Διευθυντής, γνωρίζει πολύ καλά τον τουρισμό στην περιοχή όπως και τα προβλήματα και στόχος του ήταν να κάνει ορθολογική διαχείριση του προσωπικού με στοχευμένες δράσεις.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον ίδιο, ένα σοβαρό θέμα που έχουν να αντιμετωπίσουν είναι η ιδιαίτερη μέριμνα για τουρίστες υψηλού κινδύνου. Επίσης, τα προηγούμενα χρόνια αλλά ειδικά φέτος, ήταν οι αυξήσεις των Ρώσων τουριστών καθώς ο έλεγχος ήταν πιο δύσκολος φέτος επειδή τα διαβατήρια είχαν πάνω το δαχτυλικό αποτύπωμα κάτι που έπαιρνε περισσότερο χρόνο.

Όπως είπε ο Αστυνομικός Διευθυντής, αυτός ήταν ο λόγος καθυστέρησης και όχι ότι δεν ήταν αρκετό το προσωπικό. Όπως εξήγησε, ο τρόπος ελέγχου στα διαβατήρια ήταν τελείως διαφορετικός. Αυτό, με την παρέμβαση των τοπικών βουλευτών, και ειδικά του κ. Γάκη, προς την ηγεσία του Σώματος, είχε ως αποτέλεσμα σύντομα να αφιχθεί μία ικανή αστυνομική δύναμη που τους ενίσχυσε και έχει λυθεί πλέον το πρόβλημα.

Εγκληματικότητα
Όσο αφορά, τώρα, στην εγκληματικότητα κατά τη διάρκεια της σεζόν, όπως είπε ο κ. Νικολόπουλος, η Αστυνομία έχει την ευθύνη της ασφαλούς κίνησης και διασκέδασης των τουριστών. Στους τόπους όπου διασκεδάζουν υπάρχει έντονη αστυνομική παρουσία και έχουν ιεραρχήσει που μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα.

Ευτυχώς, όπως σημείωσε, το Φαληράκι δεν είναι όπως τα προηγούμενα χρόνια, η ηλικία των τουριστών έχει ανέβει, τα περιστατικά είναι πιο λίγα, παρ’ όλα αυτά, εθελοντικά, μία ομάδα της ΟΠΚΕ παραμένει στην περιοχή από τις 12:00 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί, ώστε αν εκδηλωθεί οποιοδήποτε περιστατικό να το προλάβουν να μη γίνει μεγαλύτερο και να αποφύγουμε βιασμούς που είχαμε τα παλαιότερα χρόνια.

Στο σημείο αυτό είπε ότι και φέτος έχουμε βιασμούς και συγκεκριμένα εννέα και έχουν εξιχνιαστεί όλοι. Επίσης, υπάρχει σταθερά περιπολικό μέχρι το πρωί το οποίο γυρίζει προληπτικά για να αποτρέψει εν δυνάμει τέτοια περιστατικά. Μάλιστα, ανέφερε ότι οι βιασμοί ήταν σκόρπιοι σε όλο το νησί. Δηλαδή, 1 στο Φαληράκι, 2 στην πόλη της Ρόδου, 2 στην Ιαλυσό, 1 στο Κιοτάρι κτλ. . Σταθερή αστυνομική δύναμη υπάρχει και στην Ορφανίδου πάλι από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5:00 το πρωί.

Μείωση παρουσιάζουν οι κλοπές στα ξενοδοχεία αφού φέτος η ΕΛ.ΑΣ. δεν είχε τόσες πολλές καταγγελίες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, κάτι που ίσως να έχει να κάνει με συστήματα ασφαλείας που έχουν τοποθετηθεί. Όπως είπε, τα  δύο προηγούμενα χρόνια υπήρχαν προβλήματα σε ξενοδοχεία στη Νότια Ρόδο.
Στη συνέχεια, ο κ. Νικολόπουλος είπε ότι παρατηρήσεις, υποδείξεις, τις δέχεται, αλλά εκείνο που κάνει είναι ορθολογική διαχείριση προσωπικού και, απαντώντας στον Δήμαρχο που του είπε για την εμφάνιση της πόλης, απάντησε ότι ασχολούνται αλλά ίσως κάποιες φορές να μην το κάνουν στον απόλυτο βαθμό.

Για τους κράχτες και τους επαίτες στην Παλιά Πόλη, φαινόμενα για τα οποία δέχεται έντονη κριτική το τελευταίο διάστημα η Αστυνομία, ο Αστυνομικός Διευθυντής είπε, καταρχήν, ότι υπάρχει ένα πρόβλημα στο νομικό πλαίσιο και ανέφερε ότι κράχτες συνελήφθησαν φέτος και έχει λυθεί το θέμα, ενισχύθηκε η τουριστική αστυνομία και υπάρχουν πάλι βάρδιες πρωί-απόγευμα.

Σημείωσε, όμως, στη συνέχεια: «Δυστυχώς, θα πρέπει να υπάρχει μία συνέχεια σ’ αυτό που κάνουμε. Δηλαδή, εάν η Αστυνομία είναι αυστηρή θα πρέπει και η Δικαιοσύνη να είναι επίσης αυστηρή. Δηλαδή, αν κάπου ένας από τους δύο δεν εφαρμόζει τη νομοθεσία στο απόλυτο θα έχουμε προβλήματα.  Γιατί, εάν συλλαμβάνω εγώ και αφήνονται ελεύθεροι ή αν συλλαμβάνονται και παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη και μετά παίρνουν αναβολές και δικάζονται μετά από τέσσερις μήνες, δεν κάνουμε τίποτα έτσι».

Για την επαιτεία είπε ότι είναι πταίσμα, δεν υπάρχουν δομές για να φιλοξενηθούν τα παιδιά που επαιτούν και δυστυχώς προσαγάγονται  στον αύλειο χώρο του αστυνομικού τμήματος, ξαναβγαίνουν το βράδυ έξω και…πάλι από την αρχή.

Κλείνοντας, ο κ. Νικολόπουλος έκανε αναφορά στη διαχείριση του προσφυγικού, λέγοντας ότι σοβαρότατα προβλήματα αντιμετώπισαν στην Κω ενώ ευχαρίστησε τον κ. Χατζηδιάκο για το πώς διαχειρίστηκε το ζήτημα αφού τους βοήθησε πάρα πολύ, όπως είπε.

«Παρ’ όλο που πέρασαν  πάρα πολλοί μετανάστες παράτυποι, πρόσφυγες, από την περιοχή μας , νομίζω ότι είχαμε την καλύτερη δυνατή διαχείριση.
Γρήγορα διεκπεραιώναμε την αλληλογραφία και μπορέσαμε αυτό το τεράστιο πρόβλημα να το διαχειριστούμε με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις», κατέληξε ο Αστυνομικός Διευθυντής.

Ο Αστυνομικός Διευθυντής κατά την τοποθέτησή του στη χθεσινή σύσκεψη...

Ο Αστυνομικός Διευθυντής κατά την τοποθέτησή του στη χθεσινή σύσκεψη...



www.rodiaki.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis