Πολυτεχνείο: Κατάθεση στεφάνου από την Σακελλαροπούλου - Μόνο αστυνομικοί στην Πατησίων - ΒΙΝΤΕΟ

ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΣΤΕΦΑΝΙ
Πολυτεχνείο: Κατάθεση στεφάνου από την Σακελλαροπούλου - Μόνο αστυνομικοί στην Πατησίων - ΒΙΝΤΕΟ

Στο Πολυτεχνείο βρέθηκε λίγα λεπτά μετά τις 9:00 η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για την κατάθεση στεφάνου. Η Πρώτη Πολίτης της χώρας έφτασε στον προαύλιο χώρο του ΕΜΠ, εισερχόμενη από την πλαϊνή είσοδο, κατέθεσε το στεφάνι, προέβη σε μια λιτή δήλωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου κι ακολούθως αποχώρησε από το χώρο.

«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι η αφετηρία της μεταπολιτευτικής μας δημοκρατίας. Μία κορυφαία πράξη αντίστασης, ένα σύμβολο πολιτικής ελευθερίας και αυτοκαθορισμού, που δεν καθόρισε μόνο μία γενιά και τους αγωνιστές της, στους οποίους σήμερα οφείλουμε την πιο υψηλή τιμή, αλλά την πιο προοδευτική περίοδο της σύγχρονης ιστορίας μας.

Το Πολυτεχνείο μας διδάσκει ότι η δημοκρατία απαιτεί αρετή και θυσίες. Μας υπενθυμίζει ότι οι νέοι είναι το πιο ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας μας. Η φετινή επέτειος γιορτάζεται σε πρωτόγνωρες συνθήκες, λόγω της πανδημίας. Το μήνυμα που εκπέμπει, όμως, σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, είναι καθολικό: η δημοκρατία δεν είναι μόνο καθεστώς ελευθερίας, αλλά και ευθύνης. Η υπέρβαση της ατομικότητάς μας  για το κοινό καλό, τη δημόσια υγεία και την αλληλεγγύη, είναι, σήμερα, ο δικός μας αγώνας» είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες στεφάνι αναμένεται να καταθέσει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.  Η κ.Σακελλαροπούλου χθες συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των κομμάτων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25, καθώς και του ΣΦΕΑ, υπογραμμίζοντας πως στις κρίσιμες ώρες που διέρχεται η χώρα προέχει το εθνικό συμφέρον, η αλληλεγγύη και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Κάλεσε επίσης  τις πολιτικές δυνάμεις να επιδείξουν πνεύμα συνεννόησης,  επισημαίνοντας πως είναι καθήκον όλων και ελάχιστο χρέος στη μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία θα τιμήσει τους νεκρούς του Πολυτεχνείου με αντιπροσωπεία της κοινοβουλευτικής του ομάδας αλλά και των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης του 1973, στο χώρο του ΕΑΤ - ΕΣΑ, σε μια εκδήλωση τιμής και μνήμης.

Στις 10:30 αντιπροσωπεία του ΚΙΝΑΛ θα καταθέσει στεφάνι στο Πολυτεχνείο ενώ ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μετά την κατάθεση στεφάνου αναμένεται να συμμετάσχει, παρά την απαγόρευση,  στην πορεία  προς την Αμερικανική Πρεσβεία που αποφάσισαν να διοργανώσουν συνδικάτα, σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, μαζικοί φορείς και αντιστασιακές οργανώσεις.

Στην πορεία αναμένεται να συμμετάσχει και αντιπροσωπεία του  ΜέΡΑ25. 

Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων δεν θα υπάρξει σχεδιασμένη διακοπή της κυκλοφορίας στην Αθήνα, παρά μόνο σε τμήμα της Πατησίων μεταξύ 09:00 και 11:00, για την διευκόλυνση και ασφάλεια της μετάβασης της Προέδρου της Δημοκρατίας  και των πολιτικών αρχηγών που θα καταθέσουν στεφάνια στο χώρο του ΕΜΠ.

 

Στην Αθήνα βρίσκονται αυτή την ώρα περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί για την αποφυγή συγκεντρώσεων για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου κι όπως καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές της Αστυνομίας, η απόφαση για να βγούν τόσες χιλιάδες συνάδελφοί τους στους δρόμους «προκαλεί γέλιο στους αγωνιστές του Πολυτεχνείου». Οπως τόνισε ο Στράτος Μαυροειδάκος, γ.γ. των Ειδικών Φρουρών «6.000 αστυνομικοί έχουν φύγει από τα μέτρα για τον κορονοϊό. Κάποιοι αποφάσισαν να φύγουμε για να κάνουν πολιτική. Χιλιάδες αστυνομικοί πάνε και συνωστίζονται και ταλαιπωρούνται χιλιάδες κόσμος. Αυτοί, θα πάνε μετά στα σπίτια τους και στα παιδιά τους. Οποιος πήρε την απόφαση αυτή, να πάρει και την ευθύνη για ό,τι τους συμβεί. Αν μαζευτούν πολλά άτομα, θα γίνουν επεισόδια. Οι αστυνομικοί είμαστε υγειονομικές βόμβες.» τόνισε ο κ. Μαυροειδάκος και πρόσθεσε πως: «έχω συγγενή πρώτου βαθμού που ήταν στους αγωνιστές του Πολυτεχνείου. Γελάνε οι αγωνιστές του Πολυτεχνείου μ' αυτά που γίνονται...».

ethnos.gr