Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:44 | 01/06/2016

Μετρώντας αντίστροφα για την έναρξη του EURO 2016 και εν μέσω του «απεργιακού εφιάλτη» από τα συνδικάτα, ο σχεδιασμός ασφαλείας από τις Αρχές της Γαλλίας είναι το «μεγάλο στοίχημα» που πρέπει να κερδίσουν, με την απειλή του τρομοκρατικού χτυπήματος του ISIS να πλανάται.

Για πρώτη φορά σε μεγάλη διοργάνωση ο κύριος στόχος δεν είναι το οργανωτικό κομμάτι, ούτε η αγωνιστική επιτυχία. Η ασφάλεια είναι το Α και το Ω στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου και για τις Γαλλικές Αρχές δεν υπάρχει τίποτε άλλο στα επιχειρησιακά τους πλάνα, παρά το πώς θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν πιθανή απειλή από τον ISIS. Υπάρχουν 5 περιοχές-κλειδιά, που θα πρέπει να προφυλαχθούν.

1. Οι δρόμοι

Πριν λίγες ημέρες η Γαλλική Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σχεδόν 100 χιλιάδες αστυνομικοί, στρατιώτες και σεκιούριτι θα περιπολούν στους δρόμους της χώρας και των πόλεων κατά την διάρκεια του τουρνουά. «Ένα τόσο ξεχωριστό γεγονός, υπό εξαιρετικές συνθήκες απαιτεί και έξτρα μέτρα ασφάλειας» τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.

Όχι μόνο λοιπόν θα φέρουν όπλα στις περιπολίες, αλλά θα έχουν και έκτακτες δικαιοδοσίες βάσει της «κατάστασης ανάγκης» στην οποία κηρύχθηκε τον περασμένο Νοέμβριο η Γαλλία και παρατάθηκε για 3η φορά ώστε να καλύπτει και την διάρκεια των αγώνων.

Αυτό σημαίνει ότι θα τίθεται υπό κράτηση (χωρίς περίπλοκη διαδικασία και εισαγγελικά εντάλματα) οποιοσδήποτε θεωρείται ύποπτος και «απειλή για την ασφάλεια και την τάξη», οι έλεγχοι στα σύνορα θα είναι δρακόντειοι, ενώ μπορεί να υπάρξει και απαγόρευση συγκεντρώσεων σε δημόσια μέρη (πάρκα, πλατείες) εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Η επέκταση του «νόμου της έκτακτης κατάστασης» δεν έγινε αποδεκτή από όλη την Γαλλική κοινωνία, με αρκετές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να αντιδρούν, όπως και η μουσουλμανική κοινότητα, καθώς πολλοί από τα 10 εκατομμύρια τουρίστες δεν θα είναι χριστιανοί.

2. Τα προπονητικά κέντρα

Ιδιαίτερος πονοκέφαλος είναι η φύλαξη των ομάδων στις βάσεις τους. Πχ ο προπονητής της εθνικής Αγγλίας, Ρόι Χότζσον, πρόσφατα είχε αναφέρει ότι θέλει στην διάρκεια των προπονήσεων οι παίκτες του να κάνουν και ποδήλατο. Πώς όμως μπορεί να φυλαχθεί το προπονητικό κέντρο όταν οι προπονητές θα θέλουν να έχουν ελευθερία κινήσεων;

Φαίνεται ότι θα μετατραπούν σε φρούρια: τα ξενοδοχεία και τα προπονητικά κέντρα των ομάδων θα έχουν εκτός από την αστυνομική φύλαξη και ειδικούς της Αντιτρομοκρατικής Ομάδας της Γαλλίας, εκπαιδευμένους για τρομοκρατικά χτυπήματα και καταστάσεις ομηρίας.

Οι περιοχές θα κηρυχθούν σε no-fly zones, ενώ πολύ πιθανό να απαγορευθεί και η πρόσβαση στα ξενοδοχεία των ΜΜΕ, που θα πρέπει να αρκεστούν στις προγραμματισμένες συνεντεύξεις Τύπου της κάθε εθνικής, στο προπονητήριο.

3. Τα στάδια

Το test-event των μέτρων ασφαλείας για τα γήπεδα, που ήταν ο τελικός του Κυπέλλου Γαλλίας ανάμεσα στην Παρί και την Μαρσέιγ, μάλλον δεν ήταν επιτυχημένο: οι φίλαθλοι κατάφεραν να περάσουν κροτίδες, πυρσούς, μπουκάλια και άλλα επικίνδυνα αντικείμενα στο Stade de France.

Επίσης οι πολλοί έλεγχοι ασφαλείας μέχρι να καταφέρουν να μπουν στο γήπεδο, καθιστούσε τους οπαδούς σε εύκολους στόχους για οποιονδήποτε βομβιστή, καθώς σχηματίζονταν ουρές σε κάθε check-point.

Ο Υπουργός Εσωτερικών διαβεβαίωσε ότι τα λάθη αυτά θα διορθωθούν μέχρι την έναρξη των αγώνων την ερχόμενη εβδομάδα. Όσοι πάντως αποφασίσουν να πάνε στα γήπεδα θα πρέπει να αναμένουν ακόμη πιο αυστηρό σωματικό έλεγχο, εξακρίβωσης ταυτότητας και μεγάλες καθυστερήσεις, αφού ακόμη και μικρές τσάντες θα θεωρούνται «ύποπτες» και θα υπόκεινται σε έρευνα.

Και τα 10 γήπεδα έχουν κηρυχθεί ζώνες απαγόρευσης πτήσεων, ώστε να μην μπορεί κανένα drone να βρίσκεται στον αέρα, ώστε να αποφευχθεί κάποια επίθεση με χημικά από τους τρομοκράτες.

Και βέβαια υπάρχει στο πλάνο η ματαίωση αγώνων, η αλλαγή ημερομηνίας ή η διεξαγωγή αναμετρήσεων κεκλεισμένων των θυρών, αν χρειαστεί.

4. Οι Fan Zones

Η καρδιά όλων των διοργανώσεων είναι και οι ειδικοί χώροι, που υποδέχονται τους φιλάθλους, ανεξάρτητα εάν υπάρχουν αγώνες ή όχι. Εκεί γίνονται διάφορες εκδηλώσεις, συναυλίες, πάρτυ. Εφιάλτης από την άποψη της ασφάλειας για τις Αρχές.

Ένα από τα πρώτα μέτρα που ελήφθησαν ήταν η απόφαση να μην στηθούν γιγαντοοθόνες για τα ματς. Υπήρχαν διοργανώσεις, όπου ακόμη και 100 χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονταν για να δουν τους αγώνες, αφού δεν είχαν καταφέρει να βρουν εισιτήρια.

Ήταν μια απόφαση που δημιούργησε αντιδράσεις και ο αντίλογος αναφέρει, ότι είναι πιο εύκολο να έχεις μέτρα ασφάλειας σε έναν συγκεκριμένο χώρο, που θα τηρεί τα στάνταρ (μηχανήματα ελέγχου, αστυνόμευση κλπ), αντί 100 χιλιάδες άνθρωποι να είναι διάσπαρτοι στις πόλεις.

Οι Fan Zones θα έχουν εκτός από αστυνομικούς και άοπλους σεκιούριτι, που έχουν προσληφθεί ακριβώς για αυτό τον σκοπό, εγκατεστημένα μηχανήματα ασφάλειας και κάμερες, ενώ θα απαγορεύεται στους φιλάθλους να φέρουν μαζί τους μεγάλα σακίδια.

5. Το δίκτυο μεταφορών

Αεροδρόμια, σταθμοί του τρένου και του μετρό θα έχουν κατακόρυφη αύξηση της κίνησης τις ημέρες του EURO. Ήδη οπλισμένοι αστυνομικοί φρουρούν μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι και ο έλεγχος διαβατηρίων είναι πλέον ρουτίνα.

Κανείς όμως δεν μπορεί να αποκλείσει το γεγονός, ότι στόχος των τρομοκρατών δεν θα είναι οι πόλεις, που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες, αλλά κάποιες άλλες στην Γαλλία.

Και βέβαια οι απεργίες που έχουν εξαγγείλει τα συνδικάτα απαιτούν την εγρήγορση της Αστυνομίας, που έτσι κι αλλιώς είναι στα όρια της λόγω της προετοιμασίας για το EURO.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis