Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:01 | 03/10/2019

Του Μπαλάσκα Χρήστου

Οργανωτικού Γραμματέα Ε.ΑΣ.Υ.Α.

Περίπου το έτος 2009, το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης αποφάσισε να δώσει στην Άμεση Δράση ένα πολύ δυνατό όπλο για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας.

Κατόπιν συμφωνίας με Ιταλική εταιρία προμηθεύτηκε και τοποθέτησε σε καινούρια περιπολικά της Άμεσης Δράσης και όχι μόνο, ένα σύστημα καμερών το οποίο κατέγραφε πινακίδες εν κινήσει, αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών.

Ο λόγος ήταν το ότι υπήρχε αύξηση των κλεμμένων οχημάτων, καθώς και των σοβαρών παράνομων ενεργειών με κλεμμένα οχήματα (tρομοκρατικές ενέργειες, ληστείες, κλοπές κ.λ.π.).

Το σύστημα αυτό ονομαζόταν A.N.P.R. (Αutomatic Number Plate Recognition) και στα χρόνια που λειτούργησε μειώθηκαν δραστικά οι κλοπές οχημάτων και οι εγκληματικές ενέργειες οι οποίες απέρρεαν από αυτές.

Το σύστημα ηλεκτρονικής αναγνώρισης πινακίδων είχε τη δυνατότητα να διαβάζει να φωτογραφίζει και να αναγνωρίζει τα κλεμμένα οχήματα ακόμα κι αν αυτά έτρεχαν με μεγάλη ταχύτητα.

Συνδεόταν ηλεκτρονικά με τη βάση δεδομένων η οποία βρισκόταν στο υπουργείο και ενημερώνονταν συνέχεια με νέα δεδομένα.

Παρόμοια συστήματα υπάρχουν στις Η.Π.Α. στο Ενωμένο βασίλειο στην Ιταλία και σε άλλα προηγμένα κράτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνέντευξη του Διοικητή της Άμεσης Δράσης Αττικής, Ταξίαρχου κ. Κουτσιβίτη Κωνσταντίνου στη «Σύγχρονη Αστυνομία»

Θυμάμαι ότι τον πρώτο μήνα εγώ σαν πλήρωμα περιπολικού της Άμεσης Δράσης είχα βρει πάνω από σαράντα κλεμμένα οχήματα. Ι.Χ.Ε. και μοτοσυκλέτες.

Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα οι κλοπές οχημάτων μειώθηκαν δραστικά καθώς και διάφορες άλλες εγκληματικές ενέργειες όπως ληστείες κλοπές ακόμα και τρομοκρατικές ενέργειες. Εδώ και χρόνια το απαραίτητο και πανάκριβο αυτό σύστημα έχει πάψει να λειτουργεί και σαπίζει από την αχρηστία.

Ο λόγος είναι ότι ποτέ δεν ανανεώθηκε η σύμβαση με την Ιταλική εταιρία (ότι έγινε δηλαδή και με το σύστημα Τ.Ε.Τ.R.Α. των ψηφιακών ασυρμάτων).

Μήπως υπάρχει κανένας που νομίζει ότι η εγκληματικότητα είναι σε χαμηλά επίπεδα και ότι δεν χρειάζονται πια τα συστήματα αυτά;

Αντί να βαδίζουμε μπροστά μήπως πηγαίνουμε πίσω ολοταχώς;

Μήπως πρέπει να δει το θέμα η καινούρια ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ;

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Ένωσης Αθηνών "Σύγχρονη Αστυνομία" που μόλις κυκλοφόρησε.

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis