Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:19 | 29/05/2016

Ρεπορτάζ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

Στο αρχείο τέθηκε πρόσφατα η Ένορκη Διοικητική Εξέταση για την υπόθεση δολοφονίας του υπαρχιφύλακα Γιώργου Ανδριτσόπουλου, στη διάρκεια ένοπλης συμπλοκής με τους Αλβανούς δραπέτες των φυλακών Τρικάλων, τα ξημερώματα της 17ης Ιουνίου 2013 στο Δίστομο Βοιωτίας. Ύστερα από έρευνες που διήρκεσαν σχεδόν τρία χρόνια, η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. αποφάσισε να θέσει την υπόθεση στο αρχείο, παρότι -σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας- προέκυψαν ενδείξεις τέλεσης πειθαρχικών παραπτωμάτων από αστυνομικούς που συντόνισαν την επιχείρηση εντοπισμού των δραπετών.

Στην πορισματική του έκθεση, ο αξιωματικός που ολοκλήρωσε την Ε.Δ.Ε. κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι κρινόμενοι αστυνομικοί δεν έχουν πειθαρχική ευθύνη και πρότεινε η υπόθεση να τεθεί στο αρχείο αποδίδοντας τον θανάσιμο τραυματισμό του 37χρονου υπαρχιφύλακα στον αυξημένο κίνδυνο που συνεπαγόταν η φύση των καθηκόντων του ως εν ενεργεία αστυνομικού. Ωστόσο, ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που συμμετείχε στη διερεύνηση της υπόθεσης επεσήμανε σε γραπτή αναφορά προς τους ανωτέρους του, ότι από την έρευνα για την αιματηρή συμπλοκή προέκυπταν ενδείξεις τέλεσης πειθαρχικών παραπτωμάτων, ενώ εγκαλούσε τους επικεφαλής αξιωματικούς της επιχείρησης, για κακή αξιολόγηση πληροφοριών και ελλιπή  επιχειρησιακό σχεδιασμό για την αναζήτηση, εντοπισμό και σύλληψη των Αλβανών δραπετών.


«Είδε να πλησιάζουν στην διασταύρωση πάνω στο δρόμο πέντε άτομα μέτριου αναστήματος με κανονική σωματική διάπλαση, τα οποία διέσχισαν κάθετα τη διασταύρωση ένας - ένας τρέχοντας τον δρόμο με κατεύθυνση το Δίστομο»

-Πηγή: Πόρισμα ΕΔΕ


Ο 37χρονος υπαρχιφύλακας Γιώργος Ανδριτσόπουλος τραυματίστηκε θανάσιμα τα ξημερώματα της 17 Ιουνίου 2013 στη διάρκεια περιπολίας στην ευρύτερη περιοχή Διστόμου - Αράχωβας για τον εντοπισμό του Μαριάν Κόλα και των άλλων Αλβανών δραπετών της φυλακής Τρικάλων, που κινούνταν στην περιοχή. Από καταθέσεις που έχουν συμπεριληφθεί στη δικογραφία προκύπτει ότι στη 1.30 π.μ. της 17ης Ιουνίου αστυνομικός της Ασφάλειας Λιβαδειάς που εκτελούσε χρέη παρατηρητή στη διασταύρωση Δεσφίνας-Διστόμου είδε τους πέντε δραπέτες στην απέναντι πλευρά του δρόμου να μπαίνουν στον οικισμό και ειδοποίησε τους συναδέλφους του που εκτελούσαν περιπολία με συμβατικά αυτοκίνητα της Ασφάλειας.

«Είδε να πλησιάζουν στην διασταύρωση πάνω στο δρόμο πέντε άτομα μέτριου αναστήματος με κανονική σωματική διάπλαση, τα οποία διέσχισαν κάθετα τη διασταύρωση ένας - ένας τρέχοντας τον δρόμο με κατεύθυνση το Δίστομο, κοιτάζοντας ταυτόχρονα δεξιά - αριστερά» επισημαίνεται στο πόρισμα της ΕΔΕ.

Η αναζήτηση

Στη διάρκεια των αναζητήσεων που ακολούθησαν, τρεις αστυνομικοί που επέβαιναν σε ένα Ford Focus (χωρίς διακριτικά) εγκλωβίστηκαν σε αλσύλλιο κοντά στην εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους από τους Αλβανούς κακοποιούς, οι οποίοι τους αφόπλισαν και τους έδεσαν πισθάγκωνα με χειροπέδες. 


«Τον δέσμευσαν με τα χέρια πίσω στη μέση, του πήραν το πιστόλι και τον γονάτισαν στο έδαφος με το κεφάλι κάτω σε θέση εκτέλεσης»

-Αστυνομικός, αυτόπτης μάρτυρας


«Τον δέσμευσαν με τα χέρια πίσω στη μέση, του πήραν το πιστόλι και τον γονάτισαν στο έδαφος με το κεφάλι κάτω σε θέση εκτέλεσης» ανέφερε σε κατάθεσή του ο ένας από τους αστυνομικούς - αυτόπτες μάρτυρες. Την ίδια στιγμή, ο Ανδριτσόπουλος και ένας ακόμα υπαστυνόμος δίχως να γνωρίζουν τι ακριβώς είχε συμβεί πλησίασαν το σημείο με δεύτερο υπηρεσιακό όχημα.

«Το νου σου φιλαράκι μου μπορεί να είναι εκεί και να μας περιμένουν. Βγες από το αμάξι μην μείνουμε μέσα γιατί θα μας κάνουν σουρωτήρι και πάρε θέση κάλυψης» φέρεται να είπε στον Ανδριτσόπουλο, ο συνεργάτης του που βρισκόταν στη θέση του οδηγού.

Οι δύο αστυνομικοί βγήκαν πράγματι σκυμμένοι από το αυτοκίνητο και προσπάθησαν να καλυφθούν πίσω από τον μαντρότοιχο της εκκλησίας του Αγ. Χαραλάμπους. Τότε, ο Μαριάν Κόλα άνοιξε πυρ πυροβολώντας δύο φορές εναντίον τους με καλάσνικοφ. Μία από τις σφαίρες έπληξε τον 37χρονο υπαρχιφύλακα στη μηριαία αρτηρία , τραυματίζοντάς τον θανάσιμα.

«Γιάννη, σε παρακαλώ βοήθησέ με. Χτυπήθηκα, βοήθησέ με σε παρακαλώ, βοήθησέ με σε παρακαλώ» ήταν μια από τις τελευταίες φράσεις που ακούστηκε να λέει προς τον συνεργάτη του ο Ανδριτσόπουλος, πριν καταλήξει από ακατάσχετη αιμορραγία.

Το σημείο της δολοφονίας του αστυνομικού. (Φωτογραφία: ΑΠΕ)

Τα κλεμμένα αυτοκίνητα

Από καταθέσεις μαρτύρων στο πλαίσιο της ΕΔΕ προκύπτει ότι οι δραπέτες το διάστημα πριν την αιματηρή συμπλοκή στο Δίστομο είχαν χρησιμοποιήσει για τις μετακινήσεις τους στους νομούς Φθιώτιδας και Βοιωτίας δύο κλεμμένα αυτοκίνητα, ένα βυσσινί LADA Samara και ένα ασημί Citroen SAXO. Ωστόσο, οι επικεφαλής αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που είχαν την ευθύνη των ερευνών είχαν καταχωρήσει ως ύποπτο και προειδοποιήσει σχετικά τους αστυνομικούς που εκτελούσαν υπηρεσία τη μοιραία νύχτα μεταξύ 16 και 17 Ιουνίου μόνο το βυσσινί LADA.

Ένα από τα αυτοκίνητα των δραπετών. (Φωτογραφία: ΑΠΕ)

Mια ώρα πριν την αιματηρή συμπλοκή ο υπαρχιφύλακας που είχε αναλάβει υπηρεσία παρατηρητή σε βενζινάδικο στη διασταύρωση της Δεσφίνας είδε το ύποπτο Citroen Saxo να σταθμεύει προσωρινά με αλάρμ στη διασταύρωση Λιβαδειάς – Αντίκυρας, πριν κάνει αναστροφή και αποχωρήσει προσωρινά από το σημείο. Κρίνοντας ύποπτη την κίνηση του ασημί Citroen ενημέρωσε τηλεφωνικά τον διοικητή του, ο οποίος όμως, δεν συσχέτισε το περιστατικό με τις κινήσεις των Αλβανών δραπετών, και τον διέταξε να παραμείνει στο σημείο και να συνεχίσει την επιτήρηση.


«Είτε πρόκειται για χαζόπαιδα που δεν έχουν δίπλωμα και φοβούνται για μπλόκο στο σημείο ή είναι κάτι άλλο»

-Αστυνομικός


Όταν στο πλαίσιο της ΕΔΕ ένας από τους συναδέλφους του Ανδριτσόπουλου ρωτήθηκε σχετικά απάντησε ότι δεν είχαν ενημερωθεί για το ασημί SAXO και μάλιστα περιέγραψε στιχομυθία που είχε με τον «παρατηρητή» της επιχείρησης το μοιραίο βράδυ της δολοφονίας: «Χρήστο δεν γνωρίζω κάτι. Είτε πρόκειται για χαζόπαιδα που δεν έχουν δίπλωμα και φοβούνται για μπλόκο στο σημείο ή είναι κάτι άλλο», του είπε όταν εκείνος τον κάλεσε στο κινητό του τηλέφωνο προκειμένου να αναφέρει τις κινήσεις του ύποπτου Ι.Χ.

Παρομοίως, όταν ο αξιωματικός που ήταν επικεφαλής της τοπικής υπηρεσίας Ασφαλείας κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στο πλαίσιο της διοικητικής εξέτασης είπε ότι «θα ήταν επιχειρησιακά τουλάχιστον άκαιρο αν όχι επιπόλαιο, να ζητήσει εξαρχής ενισχύσεις χωρίς αναγνώριση της κατάστασης». 

Τα παραπάνω είχε αποτυπώσει σε γραπτή αναφορά του ανώτερος αξιωματικός που είχε προσωρινά την ευθύνη της ΕΔΕ και αποστρατεύτηκε στις τακτικές κρίσεις του Μαρτίου. Σε έγγραφό του προς την Αστυνομική Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «αν είχε δοθεί η δέουσα σημασία και είχε αξιολογηθεί κατάλληλα η ύπαρξη και ο ρόλος του ασημί Citroen πιθανόν να μην είχε συμβεί το τραγικό συμβάν στο Δίστομο Βοιωτίας». Επιπλέον, εγκαλούσε τους επικεφαλής αξιωματικούς για «απουσία επιχειρησιακού σχεδιασμού δράσης ως προς την αναζήτηση, εντοπισμό και σύλληψη των δραπετών» και έκλεινε την αναφορά του επισημαίνοντας ότι «προκύπτουν αποχρώσες ενδείξεις τέλεσης πειθαρχικών παραπτωμάτων εκ μέρους αστυνομικών».

Τελικά πάντως, ο ίδιος αξιωματικός δήλωσε «κώλυμα» να ολοκληρώσει την έρευνα και επέστρεψε την ΕΔΕ στους ανωτέρους του, ενώ λίγο καιρό αργότερα μετακινήθηκε με δυσμενή μετάθεση (κατηγορήθηκε για επιχειρησιακό λάθος σε άλλη υπόθεση) σε άλλη υπηρεσία και τελικά αποστρατεύθηκε στις πρόσφατες κρίσεις. Την τελική έκθεση συνέταξε ανώτερος αξιωματικός της Αστυνομικής Διεύθυνσης Βοιωτίας προτείνοντας η υπόθεση να τεθεί στο Αρχείο. Το πόρισμα υπεβλήθη προ εβδομάδων στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. το οποίο επικύρωσε το κλείσιμο της υπόθεσης.

 

www.kathimerini.gr

 

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis