Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:11 | 08/11/2015

Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο τεύχος Νοεμβρίου του περιοδικού VICE.

Γιατί οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών κάνουν τόσο συχνά λάθη στις επιχειρήσεις τους; Γιατί βομβαρδίζονται νοσοκομεία και γάμοι; Οι επίσημες απαντήσεις, παραμένουν ίδιες από την 11η Σεπτεμβρίου. «Δεν υπήρχε τρόπος να γνωρίζουμε» ή «Κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε». Μια πιθανή εξήγηση είναι πως οι αποτυχίες αυτές οφείλονται στα θραύσματα των πολιτικών αντιπαραθέσεων. Μια άλλη αφορά την εκπαίδευση.

Το VICE News, ανέλυσε το εκπαιδευτικό background περισσότερων από 90.000 εργαζόμενων της Αμερικανικής Εθνικής Ασφάλειας και συγκέντρωσε τις εξής πληροφορίες:

* Από τις 100 επικρατέστερες σχολές που εκπαιδεύουν την ελίτ στελεχών του στρατού, η οποία έχει την αποστολή να προστατεύει τη χώρα, οι 20 είναι online σχολές με διπλώματα αμφιβόλου ακαδημαϊκής ποιότητας.

* Κανένα από τα 100 κορυφαία αμερικανικά κολέγια Τεχνών δεν βρίσκεται στο Top100 των πανεπιστημίων και κολεγίων, στα οποία έχουν κάνει Bachelor Degree οι αναλυτές και οι αξιωματικοί του τομέα.

* Τα ιδρύματα στα οποία εκπαιδεύονται οι περισσότεροι Αμερικανοί κατάσκοποι και αξιωματικοί, είναι κάποια παραρτήματα της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον ή σχολές που βρίσκονται κοντά σε στρατιωτικές βάσεις και κτήρια της Υπηρεσίας Πληροφοριών.

* Οι πιο συχνές σπουδές του συγκεκριμένου γκρουπ ανθρώπων είναι πάνω στη πληροφορική και στη διαχείριση συστημάτων. Η Ιστορία δεν βρίσκεται πουθενά στη λίστα, οι διεθνείς σχέσεις με το ζόρι και η εξειδίκευση σε ξένες γλώσσες είναι, ντροπιαστικά, απούσα. Μάλλον η Αμερικανική Εθνική Ασφάλεια, δεν ενδιαφέρεται για τον έξω κόσμο.

 

Στο μεταξύ, τέσσερα είδη ιδρυμάτων μονοπωλούν τη λίστα του VICE News με τις 100 πιο «στρατιωτικές» σχολές στην Αμερική: Οι διαδικτυακές σχολές, οι σχολές στην Ουάσιγκτον, το Μέριλαντ και τη Βιρτζίνια, ερευνητικά πανεπιστήμια που έχουν συμβάσεις με πελάτες οι οποίοι σχετίζονται με την Εθνική ασφάλεια και σχολές που διδάσκουν «Εσωτερική Ασφάλεια». Ουσιαστικά μιλάμε για ακαδημαϊκά πεδία τα οποία, δεν υπήρχαν πριν την 11η Σεπτεμβρίου ενώ πλέον διδάσκονται σε περισσότερα από 250 ιδρύματα.

Πολλά από αυτά τα πανεπιστήμια, έχουν βγάλει τεράστια κέρδη ως εγκαταστάσεις εκπαίδευσης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας με έσοδα που ξεπερνούν τα 15 δις δολάρια τον χρόνο. Οι σχολές βέβαια δεν διευρύνουν τους πνευματικούς ορίζοντες των φοιτητών αλλά εξυπηρετούν τις ανάγκες της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης. Αν και δεν χρειάζεται κάθε ομοσπονδιακός να είναι ειδικός στα θέματα της Μέσης Ανατολής, παρόλα αυτά η λίστα αποδεικνύει πως έχουν αλλάξει οι απαιτήσεις της διαδικτυακής ασφάλειας και της ανάλυσης δεδομένων.

Η εικόνα που έχει σχηματιστεί από την 11η Σεπτεμβρίου και έπειτα, είναι πως οι Υπηρεσίες Πληροφοριών, έκαναν μια στροφή, μακριά από τη συλλογή πληροφοριών και σήμερα είναι πιο κοντά στην κατανόηση των περιφερειών αλλά και των πολιτιστικών διαφορών. Τα γεγονότα βέβαια δείχνουν το αντίθετο. Όχι μόνο ο τομέας έγινε πιο τεχνικός και γεμάτος πληροφορίες, αλλά ο ρόλος του Αμερικανικού Πανεπιστημίου άλλαξε και από παιδαγωγικός, μετατράπηκε σε αυτόν του παρόχου υπηρεσιών. Πλέον, οι υπεύθυνοι για την ασφάλεια εκπαιδεύονται σε σχολές που εξυπηρετούν ένα μεγαλύτερο αφέντη.

* Ο William M. Arkin, είναι συγγραφέας του βραβευμένου βιβλίου Top Secret America. Έχει συλλέξει βιογραφικά στοιχεία εργαζομένων στις Αμερικάνικες υπηρεσίες πληροφοριών και ανθρώπων που έχουν εκτελέσει μυστικές αποστολές από την 9/11 και έπειτα. Η Alexa O'Brien, είναι ερευνήτρια, δημοσιογράφος και έχει προταθεί για το βραβείο Martha Gellhorn στη Βρετανία.

http://www.vice.com/

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis