Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
23:23 | 28/05/2017

Του Μάνου Φραγκιουδάκη

Πορνεία ή εργασία στο σεξ;

Πρέπει να υπάρξει περαιτέρω περιορισμός ή πλήρης αποποινικοποίηση;

Το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο είναι επαρκές για να προστατεύονται οι άνθρωποι που ασκούν το επάγγελμα, οι πελάτες και όσοι τους συναναστρέφονται;

Μπορεί μια συζήτηση να αναβάλλεται διαρκώς επειδή το θέμα θεωρείται ταμπού;

AdTech Ad

Σύμφωνα με το νόμο 2734/1999, για τη νόμιμη άσκηση του επαγγέλματος χρειάζεται πιστοποιητικό, ενώ έχουν θεσπιστεί και οι προϋποθέσεις για τη χορήγησή του. Μεταξύ άλλων, το άτομο που μπορεί να έχει πιστοποιητικό, πρέπει να είναι ενήλικο, να μην πάσχει από σεξουαλικώς μεταδιδόμενη, ή άλλη μολυσματική ή ψυχιατρική ασθένεια και να είναι άγαμο, σε χηρεία ή διαζευγμένο. Προϋπόθεση, επίσης, είναι να μην υπάρχει καταδίκη για μια σειρά αδικημάτων, όπως η ανθρωποκτονία από πρόθεση, η σωματεμπορία, η μαστροπεία, η αποπλάνηση παιδιών κ.α. Απαιτούνται ιατρικές εξετάσεις κάθε 15 ημέρες, ενώ απαγορεύεται η εργασία στο σεξ στον δρόμο και σε ξενοδοχεία. Για να χορηγηθεί άδεια λειτουργίας ενός οίκου ανοχής πρέπει αυτός να απέχει τουλάχιστον 200 μέτρα από ναούς, σχολεία, νηπιαγωγεία, φροντιστήρια, παιδικούς σταθμούς, νοσηλευτικά ιδρύματα, κέντρα νεότητας, αθλητικά κέντρα, οικοτροφεία, βιβλιοθήκες και ευαγή ιδρύματα, καθώς και από πλατείες και παιδικές χαρές.

Τηρούνται όλα τα παραπάνω; Σίγουρα όχι. Το ερώτημα είναι γιατί, κατά πόσο είναι εφικτό να τηρούνται και προς ποια κατεύθυνση πρέπει να αλλάξει ο νόμος. Είναι ενδεικτικό πως στην Αθήνα λειτουργούν πάνω από 600 οίκοι ανοχής, εκ των οποίων μόλις 3 έχουν άδεια νόμιμης λειτουργίας. Επιπλέον, θα ήταν μάλλον υποκριτικό να πει κανείς πως δεν προσφέρεται σεξ στο δρόμο. Σήμερα, μόνο οι γυναίκες που εργάζονται στο σεξ υπολογίζονται στις 18.000 περίπου, σύμφωνα με έρευνα του Παντείου Πανεπιστημίου.

«Η αλλαγή του νόμου θα προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια σε θέματα υγείας καταρχάς στους ίδιους τους εργαζόμενους στο σεξ, αλλά και στους πελάτες» λέει στο News24/7 η Άννα Κουρουπού, εκπρόσωπος του κέντρου ενδυνάμωσης γυναικών εργαζόμενων στο σεξ στο δρόμο «Red Umbrella Athens». «Επιπλέον, εκτός από την υγεία, θα είναι πιο ασφαλές και για την σωματική ακεραιότητα. Όταν κάτι καθίσταται παράνομο, αυτόματα είναι ευκολότερο να οδηγήσει σε επικίνδυνες οδούς. Επιπλέον, επιβαρύνει τους εργαζόμενους στο σεξ με ένα κοινωνικό στίγμα» συμπληρώνει.

 

 

Μιλώντας στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος Θετική Φωνή και το AIDS Healthcare Foundation, για την εργασία στο σεξ, ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, εξέφρασε την άποψη πως «η συζήτηση για την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου θα έπρεπε να έχει ανοίξει εδώ και καιρό. Όταν το 2012, ο Ανδρέας Λοβέρδος, τότε υπουργός Υγείας, είχε ποινικοποιήσει και στοχοποιήσει οροθετικές γυναίκες, αντί να θέσει το θέμα της παράνομης πορνείας στη σωστή του βάση. Πρέπει να γίνει διάκριση ανάμεσα στην εργασία στο σεξ και την παράνομη διακίνηση και εκμετάλλευση ανθρώπων».

Την άποψη πως «είναι καιρός να συζητήσουμε για την πλήρη αποποινικοποίηση της εργασίας στο σεξ και τη ρύθμιση των νέων κανόνων που θα διασφαλίζουν την ασφάλεια, την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, τη νομική υποστήριξη των ατόμων, αλλά και τη δημόσια υγεία» εξέφρασε και ο ευρωβουλευτής Μίλτος Κύρκος.

Από την πλευρά της η Μαρία Στρατηγάκη, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, υποστηρίζει πως θα πρέπει να μειωθούν οι προϋποθέσεις για την νόμιμη λειτουργία χώρων ...

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην ιστοσελίδα news247.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis