Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:59 | 12/06/2017

Να υπάρχει σταθερή και μόνιμη αστυνόμευση μέσα στους χώρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ζητά ο Κοσμήτορας Κώστας Κατσάμπαλος. Μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Karfitsa με εικόνες που σοκάρουν και απεικονίζουν χρησιμοποιημένες σύριγγες, πεταμένα ρούχα, σάπια τρόφιμα και λιμνάζοντα νερά στο υπόγειο της Πολυτεχνικής Σχολής, ο κ. Κατσάμπαλος αποκαλύπτει πως έχει είδη καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στις αστυνομικές αρχές. Μάλιστα οι αποκαλύψεις δε σταματούν εδώ, καθώς όπως σημειώνει «εργαζόμενη της Πολυτεχνικής σχολής, έπεσε θύμα έντονης σεξουαλικής παρενόχλησης μέσα στο campus».  

«Η πολιτεία πρέπει ν’ αναλάβει τις ευθύνες της. Έχω πάει στην εισαγγελέα και έχω καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά αγνώστων στις αστυνομικές αρχές. Το άσυλο αφορά στις ιδέες μας και μόνο. Όταν η αστυνομία θέλει να προστατεύσει τους δημόσιους χώρους πρέπει να λειτουργεί αυτεπαγγέλτως, όπως ορίζει η νομοθεσία». Ο κ. Κατσάμπαλος σημειώνει πως πρόκειται για την τρίτη μηνυτήρια αναφορά και την κατέθεσε στις 3 Απριλίου του 2017. «Παραβατικά άτομα, μπαίνουν στο χώρο και προκαλούν σοβαρές φθορές στην είσοδο της Πολυτεχνικής Σχολής. Στο κυλικείο της Σχολής υπάρχουν χρήστες ναρκωτικών, που έρχονται από τον ΟΚΑΝΑ. Έχω καταθέσει την άποψή μου και στη σύγκλητο, πρέπει να υπάρχει ένας χώρος, όπου θα στεγάζεται αστυνομικός σταθμός  μέσα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.  Όσο αυτό δε γίνεται δεν πρόκειται να ησυχάσουν τα ελληνικά πανεπιστήμια. Πρέπει να υπάρχουν ένστολοι αστυνομικοί που θα περιφρουρούν τους χώρους και θα προστατεύουν τα παιδιά μας», τονίζει ο κ. Κατσάμπαλος

Ο ίδιος εξηγεί πως ακόμη και οι φύλακες του Πανεπιστημίου, «δεν είναι εξουσιοδοτημένοι και εκπαιδευμένοι να διώξουν τους χρήστες ναρκωτικών.  Είναι δημόσιος χώρος. Πρέπει οι αστυνομικές αρχές να λειτουργήσουν αυτεπαγγέλτως. Πριν από μόλις δύο μήνες, πήγαν να παρενοχλήσουν σεξουαλικά εργαζόμενη της Πολυτεχνικής Σχολής, όπου το περιστατικό απετράπει ευτυχώς από τον φύλακα. Αντίστοιχο περιστατικό σημειώθηκε πριν από έξι μήνες, με μεταπτυχιακή φοιτήτρια». Ο Κοσμήτορας του Α.Π.Θ. τονίζει ότι ήταν τεράστιο λάθος η τοποθέτηση του ΟΚΑΝΑ μέσα στο ΑΧΕΠΑ. «Από το 2007 ο ΟΚΑΝΑ λειτουργεί απέναντι από παιδικό σταθμό, όπου υπάρχουν νήπια. Καταλαβαίνεται τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Ήταν λάθος που τοποθετήθηκε εκεί. Οι χρήστες κινούνται μέσα στο Πανεπιστήμιο, δεν είναι αυτός χώρος για να βρούνε καταφύγιο οι έμποροι ναρκωτικών και οι εγκληματίες», λέει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κατσάμπαλος υποστήριξε πως το υπόγειο κάτω από την Πολυτεχνική Σχολή –όπου πριν από μιάμιση εβδομάδα βρέθηκε νεκρή μία γυναίκα, χρήστης ναρκωτικών, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές- «θα έπρεπε να έχει καθαρίσει… χθες. Η καθαριότητα του συγκεκριμένου χώρου, πρέπει να γίνει από οργανωμένο συνεργείο που να ξέρει τι κάνει και που πατάει. Έχει παντού σπασμένα γυαλιά και σύριγγες. Έχει αποφασιστεί σε επίπεδο Κοσμητείας, αφότου καθαριστεί αυτός ο χώρος, να φραχτεί έτσι ώστε να μη μπορούν να το χρησιμοποιούν ως καταφύγιο», λέει. Ο ίδιος σημειώνει πως συναντήθηκε σήμερα το πρωί με την υπεύθυνη καθαριότητας του Πανεπιστημίου και την ενημέρωσε πως άμεσα θα ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες.

Της Έλενας Καραβασίλη 

Δείτε αποκαλυπτικές φωτογραφίες και βίντεο του Σάββα Αυγητίδη 

 

 

 

karfitsa.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis