Αιχμές για την αντιμετώπιση που είχαν τα μέλη του «Ρουβίκωνα» κατά την εισβολή τους στην πρεσβεία της Ισπανίας, άφησε ο πρέσβης της Ισπανίας κ. Ενρίκε Βιγκέρα.
Ο κ. Βιγκέρα, ο οποίος χθες βράδυ παρέθεσε δεξίωση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με αφορμή την εθνική εορτή της Ισπανίας (Día de la Hispanidad), δήλωσε πως ο ίδιος δεν μπορεί να αντιληφθεί πως είναι δυνατόν μια ομάδα ατόμων να εισβάλει μέσα σε μια πρεσβεία και μάλιστα η αστυνομία να διαπραγματεύεται μαζί τους για να αποχωρήσουν.
[custom:google-ads]
Συγκεκριμένα, ο κ. Ενρίκε Βιγκέρα δήλωσε: «Εσείς έχετε δει σε άλλη χώρα να εισβάλλουν μέσα σε μια πρεσβεία; Σας ρωτάω, το έχετε ξαναδεί; Αυτό δεν είναι κάτι φυσιολογικό. Εγώ μαζί τους δεν είχα καμία επαφή, ούτε κατάλαβα για ποιο λόγο εισέβαλαν στο κτίριο. Η αστυνομία διαπραγματεύτηκε μαζί τους για να αποχωρήσουν. Εμείς δεν ζητήσαμε την δίωξη τους και δεν επιθυμώ να ανακατευτώ με το πολιτικό κομμάτι. Μου προκαλεί εντύπωση όμως και η ενέργεια τους, διότι οι αναρχικοί συνήθως είναι σε αντίθεση με τους εθνικιστές, όπως είναι οι Καταλανοί εθνικιστές που ζητούν την αυτονομία της Καταλονίας».
«Λύση για την Καταλονία με σεβασμό στο Σύνταγμα»
Ο πρέσβης της Ισπανίας καλωσορίζοντας τους καλεσμένους του, αναφέρθηκε και στο θέμα της Καταλονίας, λέγοντας πως ευελπιστεί σύντομα να γίνουν βήματα για την εξομάλυνση της κρίσης. «Ξέρετε ότι στην Καταλονία συμβαίνουν πολλά γεγονότα, ωστόσο μπορεί να μην έχετε ξεκάθαρη εικόνα για το τι ακριβώς γίνεται εκεί, καθώς για να είμαι ειλικρινής ούτε εγώ έχω ξεκάθαρη εικόνα. Ελπίζουμε τις επόμενες μέρες, τις επόμενες εβδομάδες, να λυθούν τα θέματα αυτά και είμαι σίγουρος ότι όλοι μας θέλουμε το καλύτερο για την χώρα μας. Μέσα από το νομικό μας σύστημα και με σεβασμό στους νόμους και στο Σύνταγμα της χώρας είμαι πεπεισμένος πως θα βρούμε μια ιδανική λύση για όλους», κατέληξε ο κ. Βιγκέρα.
Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης
Διπλωματική πηγή επισημαίνει πως διπλωματικοί κύκλοι στην πρεσβεία της Ισπανίας «έχουν ενοχληθεί για την στάση που έχει τηρήσει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι στιγμής στο θέμα της απόσχισης της Καταλονίας, καθώς ακόμη δεν έχει πάρει επίσημα καμία θέση».
Υπενθυμίζεται πως η Γαλλία έχει ζητήσει να υπάρξει διάλογος «εντός του πλαισίου του ισπανικού Συντάγματος», ενώ έχει διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να αναγνωρίσει μια μονομερή ανεξαρτησία της Καταλονίας. Στην ίδια γραμμή οι Βρυξέλλες έχουν επικρίνει την χρήση βίας στην εκλογική διαδικασία για το (παράνομο κατά την κυβέρνηση) δημοψήφισμα αλλά έχουν προειδοποιήσει επίσης πως η απόσχιση της Καταλονίας από την Ισπανία θα σήμαινε αυτομάτως και αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το δημοψήφισμα για απόσχιση της Καταλονίας έχει στηρίξει από την πρώτη στιγμή το κόμμα της Αριστεράς Podemos, το οποίο μάλιστα, είχε δημιουργήσει ένα «μπλοκ» βουλευτών στη Βουλή της Ισπανίας για να πιέσει την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι να δεχθεί το δημοψήφισμα.
Στην δεξίωση για την εθνική γιορτή της Ισπανίας στην Αθήνα παρευρέθηκε και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ενώ ο πρέσβης της Ισπανίας κ. Ενρίκε Βιγκέρα είχε διάλογο και με τον Τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργο Κουμουτσάκο, με τον οποίον, σύμφωνα με πληροφορίες, συζήτησαν και την στάση που έχει κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση στο ζήτημα της Καταλονίας. Υπενθυμίζεται ότι με δήλωση του ο κ. Κουμουτσάκος είχε αναδείξει το ζήτημα, κάνοντας λόγο για «σιωπή της κυβέρνησης». Είχε δηλώσει μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά: «Πλήρης σιωπή της κυβέρνησης στο μείζον ευρωπαϊκό ζήτημα της ενδεχόμενης μονομερούς απόσχισης και ανεξαρτησίας της Καταλονίας. Την ώρα που δημιουργείται ένα ευρωπαϊκό μέτωπο υπέρ της συνταγματικής λύσης του ζητήματος, το Υπουργείο Εξωτερικών συνεχίζει να μην λαμβάνει θέση, για ένα θέμα ιδιαίτερης ευαισθησίας και με προεκτάσεις για την περιοχή μας». Στην δεξίωση οι μάγειρες της πρεσβείας είχαν ετοιμάσει μια τεράστια παέγια, το παραδοσιακό φαγητό της Ισπανίας με ρύζι και θαλασσινά, ενώ πρόσφεραν και άφθονη σανγκρία.