Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:44 | 02/06/2017

Η πρώτη ετήσια γενική συνέλευση της Ένωσης Αξιωματικών Αστυνομίας Νοτίου Αιγαίου πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη στο ξενοδοχείο Ρόδος Παλάς με τη συμμετοχή του  προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας (ΠΟΑΞΙΑ), Ιωάννη Κατσιαμάκα και του προέδρου της Ένωσης Αττικής Βασιλείου Βράντζα.

Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας στην οποία «επενδύει» η νέα διοίκηση της τοπικής Ένωσης Αξιωματικών Αστυνομίας, για πρώτη φορά (εδώ και 20 χρόνια) πραγματοποιήθηκε επίσημη ανοιχτή εκδήλωση η οποία στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία και είχε την ανταπόκριση των τοπικών φορέων. Ήδη από την ανάληψη των καθηκόντων της, η διοίκηση της Ένωσης Αξιωματικών Αστυνομίας Νοτίου Αιγαίου έδειξε απτά δείγματα εξωστρέφειας και διάθεση συνεργασίας, προχωρώντας σε αδελφοποίηση  με την Ένωση της Αττικής, την πολυπληθέστερη Ένωση Αξιωματικών της ΕΛΑΣ σε όλη την επικράτεια.

Τις εργασίες της γενικής συνέλευσης παρακολούθησαν ο Αστυνομικός Διευθυντής Α’ Δωδεκανήσου Γεώργιος Γεωργακάκος, ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτίου Αιγαίου κ. Μανώλης Ανδρουλάκης και πλήθος αστυνομικών. Από τους τοπικούς φορείς συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης κ. Θωμάς Σωτρίλλης και η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος κ. Χαρούλα Γιασιράνη, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Πόκκιας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Πάππου, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου, κ. Νίκος Μπόνης, ο πρόεδρος των διευθυντών ξενοδοχείων Ρόδου, κ. Γιώργος Ματσίγκος κ.ά..

Κυριάρχησαν θέματα συνδικαλιστικού χαρακτήρα, όπως η έλλειψη αστυνομικής δύναμης στα νησιά μας και το νέο μισθολόγιο που θίγει τους αστυνομικούς.  Ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Αστυνομίας Νοτίου Αιγαίου, κ. Θέμης Καλαμάτας στην εναρκτήρια ομιλία του ανέφερε ότι μετά από πάρα πολλά χρόνια αδράνειας, ήλθε πλέον η ώρα για αποφασιστική παρεμβατικότητα σε όλα τα θέματα που απασχολούν τους αστυνομικούς. Τόνισε δε ότι καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να συσπειρωθούν  γύρω από την τοπική Ένωση Αξιωματικών όλοι οι συνάδελφοί τους, που υπηρετούν στο Αιγαίο.

Αναλυτικότερα ο κ. Καλαμάτας ανέφερε: “Πάλεψα πολλά χρόνια με τη σκέψη εάν οφείλει ένας μάχιμος αξιωματικός, ένας καθαρά υπηρεσιακός άνδρας να ομιλεί δημόσια και να αγωνίζεται αναπτύσσοντας συνδικαλιστική δράση. Συμπέρανα ότι όλα αυτά είναι θέμα δυνατοτήτων και εφικτών στόχων. Οι στόχοι θα πρέπει προφανώς να είναι υπέρ του συνόλου των συναδέλφων αξιωματικών, υπέρ της Ελληνικής Αστυνομίας, υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, υπέρ της εξέλιξης των πραγμάτων.  Πριν μπούμε στον αγώνα του συνδικαλισμού, όπως και σε κάθε αγώνα της ζωής, πρέπει να τηρούνται κάποιοι κανόνες. Να μελετήσουμε την πρόσφατη και παλαιότερη ιστορία του Συνδικαλισμού και του αγώνα, να κατανοήσουμε τα πράγματα και τις ιδιαίτερες καταστάσεις, να αναγνωρίσουμε τα πρόσωπα και τον αγώνα τους και να σεβαστούμε τις προσπάθειες των προηγούμενων αγωνιστών, των πρωτοπόρων της συνδικαλιστικής δράσης. Αν δεν παρέμβουμε δυναμικά για το μέλλον μας αυτό, θα μας καταδικάσει.

Με αυτές τις σκέψεις πήρα την απόφαση να ασχοληθώ με τον συνδικαλιστικό αγώνα. Κάπως έτσι φτάσαμε στην πρώτη γενική συνέλευση στην ιστορία της Ενώσεώς μας. Και για να μπούμε στην ουσία του πράγματος… Τι κάναμε ως Ένωση Αξιωματικών Αιγαίου ενάμιση χρόνο τώρα; Όχι πολλά πράγματα, για να είμαστε ειλικρινείς, βγήκαμε όμως από την αδράνεια που είχαμε κολλήσει. Αυξήσαμε κατά 3 φορές τη δύναμη των μελών μας με νέες εγγραφές. Μας άκουσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία, η Ένωση της Αθήνας και όλες οι άλλες πρωτοβάθμιες ενώσεις. Έχουμε πλέον λόγο, φωνή και άποψη. Δημιουργήσαμε το Έμβλημα της Ένωσης των αξιωματικών του Νοτίου Αιγαίου. Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις στην Αθήνα για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων των Αστυνομικών. Συμμετέχουμε σε όλες τις δραστηριότητες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας. Το κυριότερο, τον περασμένο Φεβρουάριο προβήκαμε στην ενοποίηση-αδελφοποίηση με τη μεγαλύτερη αριθμητικά ένωση, την Ένωση Αξιωματικών Αστυνομίας Αττικής που απαριθμεί περισσότερα από 2500 μέλη. Προσπαθούμε δε να ενώσουμε όλο το Αιγαίο, όσο δύσκολο και απαιτητικό είναι το εγχείρημα”.

Ο κ. Καλαμάτας στάθηκε στα προβλήματα της νησιωτικότητας και τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ που υπηρετούν στο Αιγαίο δεν είναι τουρίστες, αλλά κάτω από αντίξοες συνθήκες προσπαθούν να ανταποκριθούν στο έργο τους.

«Το τίμημα της νησιωτικότητας και της μετάβασης των αστυνομικών στα νησιά των Δωδεκανήσων, το πληρώνει η Ένωση μας αλλά και η Αστυνομία γενικότερα με πολύ σκληρό τρόπο. Οι μεγάλες αποστάσεις και τα ακριβά ακτοπλοϊκά εισιτήρια αποτελούν μέγιστο πρόβλημα το οποίο εμποδίζει τη θεσμική και υπηρεσιακή  επικοινωνία με τους συναδέλφους αστυνομικούς. Κύριε Βράντζα, νιώθω πραγματικά υπερήφανος για την αδελφοποίηση της ένωσής μας με την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής. Είμαστε μια μικρή ένωση, αλλά έχουμε άποψη, ικανότητες, δύναμη στον λόγο και αξιοπιστία στα έργα. Κύριε Κατσιαμάκα, ως πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας, θέλουμε να στηρίξετε την αστυνομική δύναμη του Αιγαίου. Πρέπει όλοι να αντιληφθούν οι αξιωματικοί που υπηρετούν στο Αιγαίο δεν είναι τουρίστες, όπως πιθανόν να πιστεύουν πολλοί. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα γνωστά προβλήματα, όπως το μεταναστευτικό που είχε μεγάλη έξαρση το 2015. Χρειαζόμαστε κύριε Πρόεδρε τη στήριξή σας για να κάνουμε το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ να δείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα νησιά του Αιγαίου.

Εμείς οι Έλληνες Αξιωματικοί της Αστυνομίας και οι Αστυνομικοί γενικότερα ουδέποτε θυσιάσαμε την δουλειά μας και τον Υπηρεσιακό μας βίο στο βωμό ουδεμίας πολιτικής σκοπιμότητας. Αντίθετα σε πολλές μα πάρα πολλές περιπτώσεις θυσιάσαμε την υγεία μας και την ζωή μας ακόμη. Να ληφθεί υπόψη αυτό παρακαλώ πολύ από την Πολιτεία. Οι μάχιμοι αστυνομικοί θέτουμε τη ζωή μας κάθε μέρα σε κίνδυνο και αυτό πρέπει να το εκτιμήσουν όλοι οι Έλληνες. Δεν είμαστε οι τουρίστες του Αιγαίου. Είμαστε οι φύλακες των Θερμοπυλών του Αιγαίου», είπε ο κ. Καλαμάτας.


Ιωάννης Κατσιαμάκας

Ο πρόεδρος της ΠΟΑΞΙΑ Ιωάννης Κατσιαμάκας σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Ένωσης Αξιωματικών της ΕΛΑΣ Νοτίου Αιγαίου και στο νέο μισθολόγιο λέγοντας τα εξής: «Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή να παρευρισκόμαστε στην πρώτη γενική συνέλευση της Ένωσης Αξιωματικών της ΕΛΑΣ Νοτίου Αιγαίου, Αν και υπάρχει εδώ και 20 χρόνια η Ένωση, για πρώτη φορά αποτιμάται μία ανοιχτή γενική συνέλευση. Εμείς από την αρχή στηρίζουμε την προσπάθεια της νέας Διοίκησης της Ένωσης Νοτίου Αιγαίου να αποκτήσει δώσει οντότητα και υπόσταση. Γι’ αυτό είμαστε σήμερα εδώ, στηρίζουμε τις προσπάθειες της Ένωσης Νοτίου Αιγαίου και είμαστε εδώ να ακούσουμε τα προβλήματα τους αλλά και να αναφερθούμε και στα γενικότερα προβλήματα που απασχολούν όχι μόνο τους αξιωματικούς αλλά και τους αστυνομικούς στο σύνολό τους. Είχαμε το νέο μισθολόγιο που ψηφίστηκε αιφνιδιαστικά χωρίς να μας ενημερώσει κανείς για το περιεχόμενό του. Αυτό είναι μία προσβολή προς το σώμα και απέναντι στους μάχιμους αστυνομικούς. Είμαστε οι μόνοι που δεν κληθήκαμε να δώσουμε τις θέσεις και απόψεις μας πάνω στο μισθολόγιο, ενώ αντίστοιχα το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων είχε τεθεί σε διαβούλευση για ένα χρόνο. Αυτό το νέο μισθολόγιο διχάζει το προσωπικό, το κατηγοριοποιεί ανάλογα με το χρόνο κατάταξης και όχι με τα προσόντα».

Αναφορικά με την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της ΕΛΑΣ και την «υποβάθμιση» του αστυνομικού σταθμού της Λίνδου, ο κ. Κατσιαμάκας δήλωσε:
«Από την αρχή εκφράσαμε τις επιφυλάξεις για το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΛΑΣ. Δεν μπορεί αυτό το σχέδιο να αποσκοπεί αποκλειστικά και μόνο στο να εξοικονομεί πόρους το Δημόσιο. Το ζητούμενο είναι οι νέες υπηρεσίες να μην υποστελεχωθούν σε σύντομο διάστημα, όπως έγινε και αλλού. Δυστυχώς δεν γίνεται αυτό που υποσχέθηκε αρχικά ο γενικός γραμματέας, να ενώνεται δηλαδή το προσωπικό των υπηρεσιών που καταργούνται με το προσωπικό των υπηρεσιών που παραμένουν… Για να επιτύχει η αναδιάρθρωση απαιτεί πόρους και προσωπικό, αλλιώς δεν θα έχει επιτυχία».

Βασίλειος Βράντζας

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών της ΕΛΑΣ Αττικής Βασίλειος Βράντζας ανέφερε σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ: «Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και τιμή για την πρόσκληση του προέδρου της Ένωσης Νοτίου Αιγαίου κ. Καλαμάτα να αδελφοποιηθούν οι δύο ενώσεις και να αναπτύξουν στενή συνεργασία στο πλαίσιο των συνδικαλιστών μας δράσεων κυρίως σε ότι έχει να κάνει με το μεταναστευτικό. Πολλοί συνάδελφοι από την Αττική υπηρετούν στα νησιά και με την αδελφοποίηση τα μάτια μας και αυτά μας είναι κοντά στους συναδέλφους που υπηρετούν στα νησιά. Ενωμένοι διεκδικούμε το γενικότερο συμφέρον των συναδέλφων και το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου».

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis