Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:14 | 27/02/2017

Νέα ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επιχειρεί να προκαλέσει τουρκικό δημοσίευμα στο οποίο αναφέρεται ότι πραξικοπηματίες περνούν στην Ελλάδα μέσω Εβρου παριστάνοντας τους πρόσφυγες.

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα Χουριέτ αναφέρει ότι όσοι τουρκοι θέλουν να διαφύγουν από την χώρα συγκεντρώνονται σε τέσσερα χωριά της επαρχίας Αδριανουπόλεως η οποία εφάπτεται στον Εβρο, τα χωριά Subaşı, Kadıdondurma, Karayusuflu και Serem προκειμένου να διασχίσουν τον Έβρο σε μια διαδικασία που θυμίζει πολύ το πέρασμα προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα.

Κάτοικοι του χωριού Subaşı είπαν στον δημοσιογράφο της εφημερίδας ότι όσοι θέλουν να διαφύγουν στην Ελλάδα, κρύβονται στα δάση που υπάρχουν ανάμεσα στα χωριά μέχρι να πέσει το σκοτάδι και στη συνέχεια περνάνε από αρδευτικά κανάλια και χωράφια προκειμένου να φτάσουν στις όχθες του Έβρου στις περιοχές του Σουφλίου και του Διδυμότειχου, καλύπτοντας μια απόσταση 1,5 χιλιομέτρου.

Εκεί, δύο διακινητές τους χωρίζουν σε ομάδες από 5 έως 15 ανθρώπων ανάλογα με το μέγεθος της βάρκας που έχουν στη διάθεσή τους. Στη συνέχεια ο ένας από τους διακινητές δένει τη βάρκα σε δέντρο από την τουρκική πλευρά ενώ ο δεύτερος την κατευθύνει στο ελληνικό έδαφος. Όταν γίνει η αποβίβαση τότε ο διακινητής που έχει μείνει στην Τουρκία τραβάει το σκοινί με τη βάρκα πίσω στην τουρκική όχθη.

Στην ελληνική όχθη, τους τούρκους περιμένουν μέλη της οργάνωσης του φετουλάχ Γκιουλέν και τους φιλοξενούν σε ασφαλή σπίτια, αναφέρει η Χουριέτ, η οποία προσθέτει πως η διασπορά των ανθρώπων στην υπόλοιπη Ευρώπη γίνεται από "σπίτια στην Κομοτηνή".

Ο δημοσιογράφος της Χουριέτ υποστηρίζει, παρόλα αυτά, ότι τα μέτρα ασφαλείας στα τρία αυτά τουρκικά χωριά είναι πολύ αυστηρά και μάλιστα επικαλείται διάλογο με αστυνομικό που του είπε ότι «έχουμε συλλάβει πολλούς γκιουλενιστές με δημοσιογραφικές ταυτότητες. Να τις δείχνετε πάντα όταν σας τις ζητάνε».Σύμφωνα με το γραφείο του κυβερνήτη της Αδριανούπολης, στην οποία ανήκουν διοικητικά τα τέσσερα χωριά, από τις 16 Ιουλίου 2016 έχουν συλληφθεί 38 Γκιουλενιστές και οχτώ δουλέμποροι στις περιοχές κοντά στον Έβρο.Η εφημερίδα μεταφέρει και την δήλωση ενός πρώην δημοτικού υπαλλήλου του χωριού Subaşı που λέει ότι οι οπαδοί του Γκιουλέν δεν προτιμούν τη θάλασσα λόγω των κινδύνων που υπάρχουν εκεί και γι' αυτό επιλέγουν την πιο σύντομη διαδρομή μέσω Έβρου για την Ελλάδα.

«Είναι αδύνατον να τους ξεχωρίσεις από τους πρόσφυγες. Οι άνδρες αφήνουν γένια και οι γυναίκες ντύνονται όπως αυτές από την Αραβία. Δεν μιλάνε τουρκικά και συνήθως στέκονται σιωπηλοί» είπε ο ίδιος άνθρωπος στη Χουριέτ.

Έτσι εξηγείται, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι πλέον αρκετοί από τους δουλεμπόρους που συλλαμβάνονται στην περιοχή πλέον αντιμετωπίζουν και τις κατηγορίες υπόθαλψης μελών εγκληματικής οργάνωσης.

www.thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis