Προανακριτική Novartis: Τι κατέθεσε στη ΓΑΔΑ o «Μάξιμος Σαράφης»

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ
Προανακριτική Novartis: Τι κατέθεσε στη ΓΑΔΑ o «Μάξιμος Σαράφης»
Εκ διαμέτρου αντίθετες είναι οι εκτιμήσεις των βουλευτών της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην προανακριτική της Novartis για όσα κατέθεσε μέχρι στιγμής ο προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης». Κατά την πλειοψηφία, ο «Σαράφης» αθωώνει όλα τα πολιτικά πρόσωπα.
 
Σύμφωνα με πηγές της πλειοψηφίας της επιτροπής, ο «Σαράφης» φαίνεται να «τα παίρνει όλα πίσω» σε σχέση με όσα είχε καταθέσει παλαιότερα. «Δεν γνωρίζω τίποτα για πολιτικά πρόσωπα, είναι πιθανολογήσεις όλα όσα έλεγα» φέρεται να είπε σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Παράλληλα, κατά πληροφορίες εξαιρεί από την υπόθεση Novartis τους Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρη Αβραμόπουλο και Γιάννη Στουρνάρα.
 
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης» χαρακτηρίζει ως «πιθανολόγησεις» τα όσα είπε για πολιτικά πρόσωπα καθώς ομολόγησε ότι «δεν έχει κανένα στοιχείο για το ότι έφτασαν χρήματα σε πολιτικούς»
Για τον Αντώνη Σαμαρά ξεκαθάρισε: «Δεν έχω κανένα απολύτως στοιχείο. Σας είπα είναι πιθανολόγηση». Παράλληλα εξαίρεσε από όλη την υπόθεση Novartis τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Γιάννη Στουρνάρα. Ενώ για τον Αδωνι Γεωργιαδη είπε πως «πέρα από τυχόν εύνοια κατά την εκτίμησή του δεν έχει κανένα στοιχείο για χρηματισμό του.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες ο προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης« φέρεται να είπε στους βουλευτές της προανακριτικής:
 
Ο,τι λέω είναι πιθανολόγηση. Δεν έχω κανένα στοιχείο ότι έφτασαν χρήματα σε πολιτικούς. Ειδικά για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά δεν έχω κανένα στοιχείο. Κι ό,τι είπα είναι πιθανολόγηση.
 
Για τις εκδόσεις του Άδωνι Γεωργιάδη δεν έχω κάποιο στοιχείο για τζίρους ή ξέπλυμα μέσω εταιριών. Το είχα ακούσει αλλά κανένα στοιχείο δεν έχω.
Ούτε για Δ. Αβραμόπουλο και Γ. Στουρνάρα δεν ξέρω κάτι συγκεκριμένο. Όλα τα πιθανολογώ. «Κανένα απολύτως στοιχείο» δεν έχω ούτε για Μάριο Σαλμά, Γιώργο Κουτρουμάνη, Ανδρέα Λυκουρέτζο, Παναγιώτη Πικραμένο, Ευάγγελο Βενιζέλο. Το ίδιο και για τον Αδωνι Γεωργιάδη.
 
Ο προστατευόμενος μάρτυρας, αρνήθηκε κατ αντιπαράσταση εξέταση με Μανιαδάκη Δεστεμπασίδη και Βουλκίδη, ενώ άφησε υπαινιγμούς για τις «διαρροές» στο Documento για Μανιαδάκη.
 
«Για τον κ. Μανιαδακη κατέθεσα από τον Ιανουάριο του 2018 ότι είχε εμπλοκή. Αλλά δεν το κατέγραψε (σ.σ. Ε. Τουλουπακη) γιατί δεν ήθελε πιθανολογώ να τον βγάλει από το καθεστώς προστασίας.
 
Μετά από 10 μήνες με κάλεσε η κ. Τουλουπακη και μου είπε “δεν έχω πρόβλημα γίνε συγκεκριμένος για τον Μανιαδάκη”.
 
Εγώ δεν είχα μιλήσει με το Documento που το είχε γράψει. Μόνο στην κ. Τουλουπακη είχα πει για την εμπλοκή Μανιαδάκη. Δεν ξέρω πώς διέρρευσε» φέρεται να είπε μεταξύ άλλων ο «Μάξιμος Σαράφης».
 
Οσο για το έγγραφο ότι ήταν μάρτυρας και στο FBI υποστήριξε ότι είναι ανακριβές.
 
Ωστόσο, από την πλευρά τους μέλη της προανακριτικής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζαν πως «Ο Σαράφης επιβεβαιώνει όλα όσα έχει καταθέσει στην Εισαγγελία Διαφθοράς».
 
«Δίνει στοιχεία πως είχε στηθεί το σκάνδαλο. Για τον λογαριασμό της Novartis στο εξωτερικό και για όλες τις εταιρείες πλυντήριο καθώς και πως γινόταν το ξέπλυμα μέσω διαφημιστικών» αναφέρουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν ότι ανέφερε για «σχέσεις υπουργού Υγείας με υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας και μέσω μέιλ έφτιαχναν τις τιμές».